Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 sep 2015 - Anul XX, nr. 216 (6028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Licitaţie finalizată

Thermonet poate prelua activitatea Termicii de luna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După două luni de negocieri intense, noul operator de termoficare al Sucevei pentru următorii 20 de ani a fost desemnat. Thermonet, societate înfiinţată de compania Adrem Invest, care a construit şi noua centrală de termoficare, pe biomasă, împreună cu Elsaco – compania care gestionează toate repartitoarele de costuri din municipiul Suceava, poate prelua activitatea Termicii de luna viitoare.

„După două luni de negociere s-a finalizat raportul negocierilor purtate cu cele trei firme – Veolia, Thermonet şi Transagent. Au fost negocieri grele”, a spus primarul Ion Lungu, care a felicitat membrii comisiei de licitaţie pentru munca depusă.

„Prima ofertă a fost cea de la Veolia Energie, care a venit cu un preţ de 267,47 lei plus TVA, pentru transportul şi distribuţia unei gigacalorii. După o lună şi jumătate de negocieri a scăzut la 207,9 lei plus TVA. Din păcate au pus condiţii care excedau caietul de sarcini şi nu au putut fi acceptate, încât oferta lor a fost descalificată”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.

În aceste condiţii, decizia finală a trebuit să fie luată între oferta celor de la Transagent – societatea înfiinţată de Consiliul Local Suceava, care a venit şi cu cel mai mic preţ de transport şi distribuţie a energiei termice, şi a celor de la Thermonet, care a venit cu un preţ ceva mai ridicat, dar cu o serie de avantaje pe partea tehnică şi de investiţii.

„Thermonet a avut o ofertă de 191 de lei iniţial, dar a coborât până la 180 de lei. Transagent a avut o ofertă de preţ de 147,48 de lei. Dar decizia finală s-a luat în baza mai multor criterii, preţul fiind unul dintre acestea”, a adăugat Lungu.

Clasamentul final este: Thermonet 312,68 de puncte, Transagent 283,10 puncte.

Noul operator de termoficare al Sucevei va putea lua locul Termicii de luna viitoare, teoretic, din data de 13 octombrie, când expiră termenul de 30 de zile în care raportul final al negocierii trebuie să stea la dispoziţia Consiliului Local, înainte de a fi luată o decizie.

 

Pregătirea pentru iarnă, o necesitate

Chiar de Thermonet mai are de parcurs o serie de paşi înainte de a deveni oficial noul operator de termoficare al Sucevei, săptămâna viitoare, conducerea firmei va fi convocată la o discuţie referitoare la pregătirile pentru iarnă.

„Având în vedere că iarna bate la uşă, luni îi voi chema pe cei de la Thermonet la o discuţie, să vedem cum ne pregătim pentru iarna viitoare, cum se face predarea-primirea instalaţiilor, să avem o discuţie cu Bioenergy, să facem o discuţie comună în aceste 30 de zile”, a concluzionat Ion Lungu.

Deocamdată, Termica mai poate presta acest serviciu public până pe data de 28 septembrie, când expiră cele 90 de zile în care a fost autorizată să mai furnizeze apă caldă sucevenilor, după intrarea societăţii în faliment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Thermonet poate prelua activitatea Termicii de luna viitoare.
 Vizualizări articol: 2328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Thermonet poate prelua activitatea Termicii de luna viitoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(17 sep 2015, 11:29:18
Dupa “lupte seculare” si un “negotz de ochii lumi” primarul Sucevei nu a facut altceva decat sa puna pe tava termoficarea Sucevei firmei Adrem Invest, principal actionar la negustorul castigatorThermonet, dupa ce primaria si marii diriguitori ai termoficarii din Suceava au decapitalizat si impins spre faliment Termica Suceava. Concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul de la Termica, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece noul operator Thermonet cu actionarii sai Adrem Invest si Elsaco, nici Bioenergy a carei actionar este tot Adrem Invest si nimeni inafara de Termica nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia electrica de inalta tensiune de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai putea obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica, exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei, populatia deja fiind anuntata de primar de cresterea pretului la incalzire si apa calda.
1.1  RE: Problema de sistem trimis de
(17 sep 2015, 18:26:44
Nu se va scumpi gigacaloria cum vrea primarul. Consilierii locali nu vor accepta nicio majorare de pret, asa cum n-au acceptat nici cand operatorul era Termica. N-au aprobat pentru o firma a consiliului local, de ce ar aproba pentru o firma privata.
2.   Problema de sistem trimis de
(17 sep 2015, 11:30:20
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc...Pana si directori lucratori de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata Bioenergy a carei actionar este Adrem Invest. De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, salariatii de acolo, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati de preturile mari deja anuntate la energia termica.
3.   Problema de sistem trimis de
(17 sep 2015, 11:31:17
Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe ca acum, are mari avantaje tehnico – economice.
4.   Problema de sistem trimis de
(17 sep 2015, 11:32:30
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si incurcarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei