„Bani de liceu”

Liceenii nevoiași pot depune cereri pentru sprijin financiar până la data de 1 octombrie



Ministerul Educației continuă programul “Bani de liceu” și în anul școlar 2015-2016.
Beneficiarii „banilor de liceu” sunt liceenii care provin din familii al căror venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii este de maximum 200 de lei. Sprijinul financiar prevăzut în cadrul programului “Bani de liceu” se acordă în perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat.
Cuantumul ajutorului este de 180 de lei pe lună.
Calendarul de desfășurare al programului prevede ca elevii să depună cererile până la data de 1 octombrie, urmând ca efectuarea anchetelor sociale și evaluarea eligibilității cererilor să se facă până la data de 23 octombrie 2015.
Centralizarea cererilor se va finaliza pe data de 27 octombrie, iar lista beneficiarilor se va afișa pe 28 octombrie. Contestații se pot depune în perioada 28 octombrie – 2 noiembrie, urmând ca rezolvarea acestora să se facă în intervalul 2-6 noiembrie.
Actele necesare înscrierii în programul „Bani de liceu” sunt: adeverințe de salariu sau cupon de pensie pentru lunile iunie, iulie și august, venitul agricol anual (de la primărie), copii de buletin (pentru toți membrii familiei) și adeverințe de elev sau student pentru frați sau surori. Cei ce nu realizează venituri vor pune la dosar o adeverință de anchetă socială de la primăria din sat sau declarație pe propria răspundere că nu realizează venituri din privatizări, plecări din străinătate etc. La dosar mai trebuie atașată o adeverință de la școala unde elevul în cauză a absolvit clasa a VIII-a, cu media generală anuală și absențele nemotivate.
Bursa “Bani de liceu” se sistează în cazul în care elevul beneficiar acumulează mai mult de 20 de absențe nemotivate, dacă acesta a fost eliminat de la cursuri pe o perioadă de trei până la cinci zile din motive de rea purtare, dacă media la purtare scade sub 7 sau dacă a fost exmatriculat.
Suceava este județul cu cei mai mulți beneficiari
În anul școlar trecut, 7.351 de elevi din județ cu posibilități financiare reduse au beneficiat de ajutor bănesc de la stat. Județul Suceava a fost lider la nivel național în ceea ce privește numărul dosarelor depuse și aprobate.
Cele mai multe cereri pentru acordarea sprijinului financiar pe perioada cursurilor liceale au fost depuse de elevi ai Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus – 644, ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni – 554, ai Colegiului „Vasile Lovinescu” Fălticeni – 462, ai Colegiului „Andronic Motrescu” Rădăuți – 422, ai Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului – 424, ai Colegiului Tehnic Rădăuți – 408 și de la C.T. „Lațcu Vodă” Siret – 360.
La nivel național, au fost acordate 79.810 burse.



Recomandări

Elevi din Pleșești, câștigători ai unui proiect ce îi trimite direct în Dubai. Pentru a ajunge la Summit Design for Change, ei au nevoie de 6.000 de euro