Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 aug 2015 - Anul XX, nr. 195 (6007)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Oaspeţi

Câteva mii de turişti de pe Transrarău au făcut popas la Festivalul "Comorile Muntelui"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A doua ediţie a Festivalului „Comorile muntelui”, desfăşurat pe platoul Masivului Rarău sâmbătă, 22 august, a fost loc de popas pentru cele câteva mii de turişti care au ales să se bucure de spectaculosul drum Transrarău, la acest sfârşit de săptămână. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere care au asigurat siguranţa rutieră în zonă, sâmbătă, până la ora 16.00, aproximativ 1.200 de autoturisme au urcat pe Transrarău. La festivalul de la Munceii Rarăului, în mod constant au fost prezente pe toată durata zilei câteva sute de persoane care au urmărit spectacolele folclorice, au gustat din produsele culinare tradiţionale şi au vizitat standurile cu obiecte meşteşugăreşti oferite spre vânzare. Semnalul de începere a programului a fost dat de buciumaşi, cel mai tânăr fiind Ioan Nemţan, din Câmpulung Moldovenesc, în vârstă de numai 2 ani. Pentru familia Nemţan a devenit deja o tradiţie ca la marile serbări câmpeneşti organizate în judeţ să vină cu copiii îmbrăcaţi în costume populare moştenite de la străbunici. Nu au făcut excepţie nici la ”Comorile muntelui”, unde şi pe Maria, în vârstă de 4 luni, au adus-o îmbrăcată în costum popular complet, inclusiv cu opinci.

Spectacolul folcloric a fost precedat de povestirea legendelor construite în jurul Rarăului, al Pietrelor Doamnei, după care muzica şi dansurile populare au încântat participanţii până seara târziu.

Cei care au ales Rarăul ca destinaţie de weekend au avut multiple opţiuni de agrement: să asculte folclor de pe văile Bistriţei şi Moldovei, să vadă stâne tradiţionale din zonele Fundu Moldovei, Vama, Breaza, Stulpicani, meşteşuguri populare şi să deguste produse tradiţionale din lapte, carne, fructe, produsele apicole din Bucovina, să facă excursii la Rezervaţia naturală Pietrele Doamnei, la Piatra Șoimului, Peştera Liliecilor, Schitul Rarău sau să parcurgă traseul complet pe Transrarău, până la Chiril.

 

Oaspeţi din Belgia, încântaţi de folclorul, peisajele şi berea din Bucovina

Printre vizitatori a fost şi o delegaţie oficială de zece persoane din oraşul belgian Joersel Zoersel, localitate care în urmă cu 25 de ani s-a înfrăţit cu comuna Crucea din judeţul Suceava. Sâmbătă, pe platoul de pe Rarău au fost atât primarul care era în funcţie acum 25 de ani, Stean Bartolomeu, cât şi primarul de acum, Liesbett Verstrekhen. Aceasta ne-a declarat că este la a doua vizită la Suceava şi este extrem de încântată de oamenii de aici, de muzica şi dansurile populare şi de peisaje. ”Am fost pentru prima dată în anul 2010 şi mi-a plăcut foarte mult. De 25 de ani lucrăm împreună cu prietenii noştri de la Crucea şi am reuşit să facem multe lucruri bune”, ne-a declarat primarul Verstrekhen. Ea l-a felicitat şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, pentru promovarea tradiţiilor populare prin festivaluri de genul celui de pe Rarău şi a subliniat importanţa păstrării obiceiurilor străvechi. Un alt membru al delegaţiei belgiene, Paul Coppens, ne-a spus că de un sfert de secol vine an de an împreună cu familia în Bucovina şi de fiecare dată îi place la fel de mult. ”Și berea dumneavoastră  (n.r. Bermas) este foarte bună, ne place să bem bere când venim aici”, a mai spus el ciocnind paharul cu alţi colegi din delegaţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, s-a arătat mulţumit de numărul mare de turişti de pe Transrarău şi a declarat că ”deja acest traseu turistic a devenit un brand naţional”. ”Este a treia rută spectaculoasă din România, rivalizează cu Transfăgărăşan şi Transalpina. Efortul nostru nu se opreşte aici, vom îmbogăţi constant oferta turistică pentru iubitorii muntelui”, a spus Nechifor.

Mai menţionăm că printre vizitatorii întâlniţi în diverse puncte de atracţie de pe Transrarău s-au aflat oameni din aproape toate judeţele din ţară, dar şi din multe state europene şi SUA, veniţi special pentru această rută turistică. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva mii de turişti de pe Transrarău au făcut popas la Festivalul "Comorile Muntelui".
 Vizualizări articol: 2404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 5 voturi
Câteva mii de turişti de pe Transrarău au făcut popas la Festivalul "Comorile Muntelui"3.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei