Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 aug 2015 - Anul XX, nr. 195 (6007)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Petru IOSIPESCU

Petru IOSIPESCU


Medici şi… medici…

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu sunt Gică Contra, adică nu sunt împotriva măririi lefurilor medicilor. În sfârşit, s-a trezit şi clasa politică de la vârf şi a constatat, după aproape un sfert de secol, că medicii sunt plătiţi inacceptabil de prost şi că veniturile acestora nu sunt conforme cu pregătirea lor profesională. Victor Ponta, Gabriel Oprea şi ceilalţi care conduc acum România dau semne că încearcă să ia măsuri în acest sens. Măsuri pe care precedenţii guvernanţi, adică Emil Boc, Elena Udrea şi Adrian Năstase, ca să dăm doar câteva exemple, nu le-au luat. Sunt doctori şi doctori în ţara asta şi e din ce în ce mai greu să deosebeşti care-s unii şi care-s alţii, care iau şpagă şi care nu, care pun preţ pe actul medical şi care nu.

 

Am să vă istorisesc o întâmplare din experienţa mea de viaţă. În iulie 2012 eram la o pensiune de lângă Gura Humorului. Era într-o vineri după-amiază. Atunci am făcut un accident vascular cerebral uşor. Am rămas cu unele schele, dar asta mai puţin contează. Ei, în acele condiţii m-a luat Salvarea şi m-a dus la Spitalul din Gura Humorului. Nevasta-mea, împreună cu un prieten, venea cu maşina în urma Salvării. Medicii de acolo nu aveau secţie de neurologie, aşa că am fost trimis la Suceava. Am ajuns în secţia UPU a spitalului. Nu ştiu ce mi-au făcut, dar m-am simţit bine, cel puţin aşa credeam atunci. M-au ţinut o noapte sub supraveghere. A doua zi am plecat la Iaşi. Ţin să spun că nu am dat un leu nimănui.

 

Ajuns la Iaşi, m-am internat la Spitalul de neurologie "Nicolae Oblu". Am beneficiat de un tratament adecvat şi după zece zile am fost externat. La sfârşit, nevasta-mea a mulţumit doctoriţei care m-a îngrijit cu câteva sute de lei, aflate într-un plic, nu pentru că a cerut doctoriţa, ci pentru că şi-a făcut datoria de medic, chiar cu acel salariu de nimic. Mă rog, aşa am crezut noi că e bine.

 

Am auzit, însă, că sunt medici care nu pun preţ pe actul medical.Un astfel de medic se află la Spitalul de Recuperare din Iaşi, la secţia de chirurgie, care nu operează decât dacă are bolnavul un plic considerabil pentru el. Cazul este cunoscut de presa din Iaşi, a fost prins în flagrant, dar nu s-a luat nici o măsură. Continuă să profeseze şi să pretindă şpagă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De aceea spun că sunt medici şi medici în România.

 

 

Dar şpaga în România este un obicei foarte vechi. Şi se pare că unii ţin cu dinţii să nu dispară. Şi nu va dispărea, chit că au fost mărite salariile. Sunt voci care spun că atenţiile primite de medici sunt un gest de “recunoştinţă pentru profesionalismul” cu care sunt trataţi. Sunt de acord cu această percepţie. În condiţiile actuale, cel puţin aşa se susţine, “plicul alb” va fi impozitat. Ceea ce nu înţeleg este cum îşi vor da seama cei de la Fisc dacă medicul respectiv a luat plicul şi câţi bani i s-au dat? Dar asta, probabil, o vor rezolva cei de la Fisc.

 

Problema este alta. Gândiţi-vă la banii pe care i-ar putea da un bătrân pentru o injecţie. De aceea, dragi prestatori de servicii medicale, daţi dovadă de puţină empatie! Cum ar fi dacă mâine vă veţi trezi cu casa incendiată, iar pompierul ar aştepta “plicul”, stând cu cisterna plină lângă flăcările care vă mistuie agoniseala de o viaţă, strânsă, de ce nu, pe teancuri de “plicuri albe”? 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medici şi… medici….
 Vizualizări articol: 1683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Medici şi… medici…5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei