Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 apr 2015 - Anul XX, nr. 92 (5904)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă DNA

Două mandate de arestare în cazul grupării care oferea taxă de protecţie pentru contrabandă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, în cazul unei grupări de contrabandişti care acţiona prin coruperea unor lucrători de la punctul de trecere a frontierei de la Siret, s-a concretizat, în urma percheziţiilor de acum două zile, cu reţinerea a doi suspecţi.

Capul grupării, un anume Vitalii Ivan Nymyzhan, persoană cu dublă cetăţenie, româno-ucraineană, nu a fost prins, însă faţă de el s-a început urmărirea penală în lipsă şi a fost dat în consemn la frontieră.

 

Judecătorii au admis propunerile procurorilor DNA

În arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au ajuns, marţi noapte, Vasilică Şuleap, din Siret, şi Dumitru Daniel Sofronie, din Mihăileni - Botoşani. Ultimul este cumătrul comisarului-şef Nelu Fediuc, fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, cel despre care procurorii au suspiciunea că a susţinut reţeaua, facilitând contrabanda contra unei taxe de protecţie de până la 2.000 de euro pe lună. De altfel, Fediuc şi Sofronie sunt trimişi în judecată pentru alte fapte similare într-un alt dosar penal al DNA.

Ieri după-amiază, la ora 17.00, procurorii DNA i-au înaintat pe cei doi suspecţi Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă.

Magistraţii au admis propunerile şi au emis pe numele ambilor mandate de arestare pentru 30 de zile. 

 

Capul grupării şi-a făcut relaţii printre oamenii legii încă din 2008-2009

Procurorii DNA au arătat că ucraineanul Nymyzhan este cunoscut ca traficant de ţigări încă din perioada 2008-2009, când şi-a format relaţii la puncte vamale de trecere a frontierei cu Ucraina. Aceste relaţii îl vizează în principal pe Nelu Fediuc, care însă strict în acest caz nu a fost încă pus sub acuzare în calitate de inculpat.

Ancheta DNA vizează fapte comise în perioada 2013-2015 şi se opreşte la două infracţiuni de dare de mită din luna martie a acestui an, plus un flagrant organizat acum două zile. Capul grupării i-ar fi dat câte 2.000 de euro unui lucrător din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Siret, pentru a i se facilita tranzitarea ilegală, prin punctul de trecere, a 19 baxuri de ţigări din Ucraina. Ţigările erau ascunse în locaşuri disimulate, în maşini, conform unor înţelegeri anterioare.

 

Tentative de mituire raportate la DNA. Flagrant organizat la ieşirea din Vama Siret 

Tentativele de mituire au fost însă raportate la DNA, astfel că marţi, 21 aprilie, a fost organizat un flagrant pentru depistarea transportului de contrabandă.

Marţi dimineaţă, în jurul orei 6.00, Dumitru Daniel Sofronie a fost prins în flagrant, la volanul unei maşini înmatriculate în Botoşani, în timp ce se deplasa pe E 85, la intrarea în Siret dinspre Vamă, în calitate de antemergător al unui al doilea autoturism, condus de un anume Vasile Constantin Bambuc, cetăţean româno-ucrainean, care transporta, în locaşurile ascunse ale maşinii,  peste 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă şi 58 de sticle de whisky. 

 

Încrengături greu de desluşit, pe filiera poliţist - preot - contrabandist 

„Transportul de ţigări a fost comandat și coordonat de liderul grupului, Nymyzhan Vitaliy Ivan, modul de operare fiind același cu cel folosit în cazul celorlalte două episoade din 19.03 și 26.03.2015, când i s-au reţinut infracţiunile de dare de mită”, rezultă din ancheta DNA. Principalul complice al acestuia, pe teritoriul României, era Dumitru Daniel Sofronie, rezultă din ancheta DNA. Acesta avea rolul de a prelua transportul, în calitate de antemergător, şi de a se asigura că acesta ajunge până la un depozit intermediar din Siret. Sofronie este considerat mâna dreaptă a ucraineanului, de aici rezultând şi presupusele legături cu ofiţerul Nelu Fediuc. De altfel, procurorii au date că Nelu Fediuc, în vremea în care era şef la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, ar fi intervenit pe lângă subalterni pentru a-l scăpa de controlul vamal pe ucraineanul Nymyzhan.

Un alt detaliu interesant este că Nelu Fediuc i-a botezat un copil lui Daniel Dumitru Sofronie pentru consolidarea relaţiilor, omul de legătură fiind un preot din Botoşani, Dumitru Horga, trimis şi el în judecată în acelaşi dosar în care Fediuc este acuzat de luare de mită.

Al doilea suspect reţinut, Vasilică Şuleap, din Siret, este acuzat că era cel care cumpăra ţigările de contrabandă de la reţeaua coordonată de ucrainean.

 

Puşi sub acuzare pentru două infracţiuni

Procurorii DNA consideră că există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă că cei doi suspecţi reţinuţi, Vasilică Şuleap şi Dumitru Daniel Sofronie, au comis infracţiunile de „contrabandă” şi „constituirea unui grup infracţional organizat”, în cazul primului, respectiv „complicitate la contrabandă” şi  „constituirea unui grup infracţional organizat”, în cazul celui de-al doilea. 

Ancheta DNA mai face referire şi la un anume Dumitru Lăcustă, proprietarul maşinii cu care se făcea contrabanda.

Foarte probabil, procurorii DNA vor extinde cercetările şi faţă de alte persoane.

Procurorii DNA urmau să ceară arestarea în lipsă a ucraineanului Nymyzhan Vitaliy Ivan. Faţă de acesta s-a pus în mişcarea acţiunea penală pentru comiterea infracţilor de „constituire a unui grup infracţional organizat” şi „dare de mită” 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două mandate de arestare în cazul grupării care oferea taxă de protecţie pentru contrabandă.
 Vizualizări articol: 4582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Două mandate de arestare în cazul grupării care oferea taxă de protecţie pentru contrabandă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei