Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 apr 2015 - Anul XX, nr. 92 (5904)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sentinţă

Primul sucevean condamnat pentru maltratarea unui cal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un individ de etnie romă a fost condamnat zilele trecute de Judecătoria Suceava pentru infracţiunea de „rele tratamente aplicate animalelor”, fiind vorba de primul caz în care un inculpat a fost trimis în judecată pentru maltratarea unui cal.

Gheorghe Cherar, cu domiciliul în Cajvana, dar care în ultima perioadă s-a mutat în cătunul de romi „Plai” din Vicovu de Sus, a fost condamnat la 6 luni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată condiţionat. Cherar nu va face aşadar nici o zi de închisoare, însă i s-a impus un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni de zile. În acest interval inculpatul are impuse mai multe restricţii şi nu are voie să mai comită vreo infracţiune, în caz contrar pedeapsa urmând a fi transformată în una cu executare. Mai trebuie precizat că sentinţa Judecătoriei Suceava poate fi atacată cu apel.

 

Un iubitor de animale a avut un rol esenţial în acest caz

Maltratarea animalului a avut loc tocmai pe 27 august 2010, în zona pieţei angro din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, la vremea respectivă cazul fiind prezentat în Monitorul de Suceava. Rolul esenţial în ancheta care avea să urmeze l-a avut un martor ocular.

Respectivul, Ştefan Marchitan, din municipiul Suceava, un iubitor de animale care s-a zbătut în ultimii ani pentru a salva cai sau câini maltrataţi de la stâne, a sesizat autoritățile şi, mai mult, a urmărit evoluţia anchetei, făcând plângere împotriva primei soluții a procurorului de caz, de neîncepere a urmăririi penale faţă de proprietarul animalului. Mai mult, acesta a fotografiat în detaliu rănile cabalinei, evidenţiind fără echivoc starea în care se afla.

 

Subnutrit, dezhidratat şi plin de răni, calul a căzut de pe picioare 

Potrivit anchetatorilor, pe data de 27 august 2010, în jurul orei 17:00, mai multe persoane care se aflau în zona pieţei angro din cartierul Burdujeni au observat un cal care trăgea o căruţă încărcată cu deşeuri feroase şi care şchiopăta şi era sleit de puteri.

În căruţă se aflau Gheorghe Cherar şi concubina acestuia, iar bărbatul, potrivit martorilor, lovea calul cu partea metalică a unui bici, pentru că nu mai putea să tragă la căruţă.

Animalul era subnutrit, deshidratat, cu pielea lipită de oase, plin de plăgi deschise, sângerânde şi infectate, iar la un moment dat s-a prăbuşit pur şi simplu din picioare.

Ştefan Marchitan a sunat la 112, iar până la sosirea autorităţilor i-a dat calului să bea dintr-o găleată cu apă şi l-a hrănit cu pâine.

Inculpatul a încercat ulterior să justifice halul în care era calul cu explicaţii  necredibile. A declarat că animalul a fost muşcat de un alt cal, iar rănile de la picioare erau de la caielele cu care fusese potcovit. Bărbatul a încercat să se disculpe şi cu explicaţia că a cumpărat calul cu puţin înainte ca acesta să ajungă în starea în care se afla pe 27 august 2010.

 

·        Calul a fost adoptat de un alt crescător şi repus pe picioare

 

Povestea acestui caz de maltratare a animalului are un final fericit. La scurt timp după episodul din zona pieţei angro, un bărbat din Şcheia, tot de etnie romă, a cumpărat calul, în urma unei intermedieri realizate de iubitorii de animale de la Pro Anima. 

Noul proprietar i-a tratat rănile şi i-a vindecat plăgile, iar la vizita reprezentanților unei asociații de protecție a animalelor făcută în octombrie 2010, starea cabalinei era considerabil îmbunătățită.

 

·        Cazuri rare de inculpaţi pentru maltratarea animalelor

 

Ştefan Marchitan, bărbatul care s-a luptat ca acest dosar să ajungă pe masa judecătorilor, s-a declarat nemulţumit de faptul că pedeapsa aplicată, de 6 luni de închisoare, este cu suspendare. Judecătorii aveau posibilitatea de a aplica o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani de închisoare sau o amendă penală.

În Suceava s-au mai înregistrat două cazuri de condamnări (una la închisoare cu suspendare şi una la plata unei amenzi penale) pentru omorârea unor câini. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul sucevean condamnat pentru maltratarea unui cal.
 Vizualizări articol: 5860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Primul sucevean condamnat pentru maltratarea unui cal5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(23 apr 2015, 14:31:48
Puneti si voi o bulina , ceva pe martoaga , ca ti se face mila de cal si oroare de tigan .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei