Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 apr 2015 - Anul XX, nr. 77 (5889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Descărcare arheologică

Noi descoperiri arheologice în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săpăturile efectuate în vechiul cimitirul armenesc al Bisericii Sf. Simion din municipiul Suceava au scos la suprafaţă un perimetru de locuire concentrat în jurul a două cuptoare menajere, precum şi  un bogat material osteologic animalier.

 

„Un strat de locuire, nederanjat în timp, din sec. al XVII-lea”

Lărgirea suprafeţei investigate, după săpăturile făcute săptămâna trecută, când au fost decopertate şapte morminte în care au fost găsite osemintele a cinci adulţi şi a doi copii, precum şi o serie de piese de interes arheologic (o monedă de secol XVI, elemente metalice de podoabă şi fragmente ceramice de teracotă de sobă), a scos acum la iveală două cuptoare uzuale şi o depunere majoră de oase de bovine şi ovi-caprine, fragmente de ceramică şi câteva artefacte metalice.

Arheologul dr. Ioan Mareş, care efectuează descărcarea arheologică a perimetrului respectiv, spune că este vorba de două „cuptoare menajere”, „vetre deschise în groapă”, care se află într-un „strat de locuire, nederanjat în timp, din sec. al XVII-lea”.

Odată cu fragmentele de ceramică şi de cahle (cu model de secol XV) au fost găsite şi câteva obiecte metalice: un cuţit, un nasture, un cui cu floare şi o bucată dintr-o potcoavă.

 

Schelete cu „deformări artrotice la nivelul pelvisului”, „modificări tipice pentru călărie” şi „adaptări de cărăuşie"

Dacă materialul osteologic animalier nu prezintă nimic deosebit, aşa cum am aflat de la arheo-biologul dr. Carmen Oleniuc (care colaborează voluntar cu dr. Ioan Mareş), fiind vorba de „resturi faunistice specifice perioadei”, osemintele umane din mormintele decopertate săptămâna trecută, amplasate pe direcţia est-vest, prezintă o serie de caracteristici care trebuie menţionate.

Este vorba, aşa cum a declarat ea, „de o serie de aspecte patologice la nivelul articulaţiilor şi al dentiţiei”.

„Scheletele de femei - a precizat dr. Carmen Oleniuc - prezintă deformări artrotice la nivelul pelvisului, iar la cele de bărbaţi se pot observa modificări tipice pentru călărie, oasele femurului fiind uşor curbate”.

La femei este vorba şi de „adaptări de cărăuşie”, membrele superioare indicând faptul că erau antrenate pentru cărarea anumitor greutăţi, iar în ceea ce priveşte dentiţia, atât la femei şi bărbaţi, avem de-a face cu „paradontoză şi carii”.

 

Osemintele umane vor fi reînhumate, tot în incinta cimitirului, prin grija preoţilor Azad Mandalian şi Constantin Ciupu

Săpăturile care se efectuează în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” se circumscriu proiectului care vizează „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română „Sf. Simion”.

Proiectul include şi construirea unui punct de informare în incinta cimitirului, pentru fundaţia căruia s-a săpat terenul pe care au fost decopertate mormintele, în care au fost găsite oseminte de adulţi (bărbaţi şi femei) şi copii, perimetrul de locuire cu cele două cuptoare, depunerea majoră de material osteologic animalier, precum şi o serie de artefacte.

Osemintele umane dezgropate vor fi reînhumate, tot în incinta cimitirului, prin grija comună a preotului parohiei armene din Suceava, Azad Mandalian, şi a părintelui Constantin Ciupu, păstorul Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Simion”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi descoperiri arheologice în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion”.
 Vizualizări articol: 2887 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Noi descoperiri arheologice în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent La Manastirea Dervent, inaltata pe un gorgan de langa ostroavele Dunarii, ziua binecuvantata a Intrarii Domnului in Ierusalim e asteptata intotdeauna cu bucate alese, intre care cele din peste se afla la loc de cinste. Retetele sunt ale locului, in... Citeşte