Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 apr 2015 - Anul XX, nr. 77 (5889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

La Parchetul General

Cazul surorilor dispărute de la Rădăuţi: „Există date, indicii şi probe că acestea sunt victime ale infracţiunii de omor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Povestea incredibilă a dispariţiei celor trei surori Iordache de la Rădăuţi, prima acum 20 de ani, iar celelalte două în urmă cu zece ani, nu s-a încheiat. După ce procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie l-au trimis în judecată pe cel care este bănuit că ar avea o legătură cu aceste dispariţii, mecanicul auto Vasile Lavric (57 de ani), din Rădăuţi, dat pe mâna judecătorilor nu pentru dispariţiile misterioase, ci pentru o presupusă tentativă de omor comisă asupra uneia dintre surorile Iordache, Nicoleta, fosta sa soţie, anchetatorii de la Bucureşti nu au mai scos un cuvânt despre acest caz.

Între timp, Vasile Lavric a fost condamnat spre sfârşitul anului trecut de Tribunalul Suceava la trei ani de închisoare, cu suspendare, în dosarul tentativei de omor, însă sentinţa nu este definitivă. Atât Vasile Lavric, cât şi procurorii au făcut contestaţie, primul, pentru că se consideră nevinovat,  iar reprezentanţii Ministerului Public, pentru că vor o pedeapsă mai aspră, aşa că procesul se află în prezent  pe rolul Curţii de Apel Suceava, următorul termen fiind chiar peste câteva zile.

 

Unde sunt surorile Iordache? În pământ, cum cred procurorii, ori în Italia, cum susţine Lavric?

Cazul dispariţiilor de la Rădăuţi a fost prezentat peste tot în mass-media, însă trimiterea în judecată a lui Vasile Lavric nu a rezolvat misterul: unde sunt surorile Iordache? Au fost omorâte, aşa cum se presupune, sau sunt în Italia, aşa cum susţine Vasile Lavric, şi nu dau nici un semn de viaţă tocmai pentru a-i face lui rău?

Luat de acasă cu mascaţii poliţiei şi arestat la Bucureşti, în urmă cu aproape un an, mecanicul auto de la Rădăuţi a fost dat pe mâna judecătorilor pentru o presupusă tentativă de omor comisă în urmă cu 15 ani, în 2000, faptă reconstituită pe baza unor înscrisuri, martori şi documente medicale, întrucât victima ( Nicoleta Lavric, fostă Iordache) este dispărută din 2005, intrând parcă în pământ chiar la câteva zile după ce a cerut divorţul în instanţă de Vasile Lavric.

 

„Elodia X 3”. Anchetă închisă la Suceava, din lipsă de probe, redeschisă de Parchetul General

Vasile Lavric a fost arestat preventiv la mijlocul lunii aprilie 2014 de Tribunalul Bucureşti, după ce o armată întreagă de poliţişti şi procurori a descins la Rădăuţi şi a percheziţionat casa suspectului, precum şi gospodăria părinţilor acestuia, unde a făcut şi mai multe săpături. Au găsit mai multe fragmente osoase, iar toată lumea se aştepta ca acestea să fie probele care să rezolve dispariţiile misterioase ale surorilor Iordache:  Iuliana Iordache (dispărută din 1995, când fata avea 16 ani), Nicoleta Lavric (fostă Iordache, dispărută în aprilie 2005, la 31 de ani) şi Ramona Iordache (18 ani la data dispariţiei; nu a mai fost văzută din iunie 2005).

Cu Nicoleta şi Ramona, Vasile Lavric are câte un copil, cu prima din căsătoria dintre ei, iar cu cea de-a doua în urma unei relaţii extraconjugale a mecanicului auto cu cumnata sa (care avea 13 ani când a născut).

Cert e că cele trei surori au intrat parcă în pământ. Dispariţia acestora a fost cercetată şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, principalul suspect fiind acelaşi Vasile Lavric. În septembrie 2006, însă, din lipsă de probe, dosarul a fost închis.

Spre sfârşitul lui 2013, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar pe 14 aprilie 2014, la Rădăuţi, au avut loc percheziţiile în urma cărora s-au găsit acele fragment osoase. Anchetatorii s-au întors după o săptămână, Vasile Lavric fiind arestat între timp, şi au mai săpat prin curtea părinţilor mecanicului auto, curte în care acesta din urmă îşi avea şi atelierul de reperaţii. Au fost găsite alte fragmente osoase, însă - surpriză - în presa centrală apare informaţia, „pe  surse”, ce-i drept, că nu sunt de om, ci de animal. 

După câteva luni, anchetatorii de la Bucureşti s-au întors din nou în judeţul Suceava şi au continuat săpăturile, nu la Rădăuţi, ci în zona Suceviţa - Palma, unde cu un excavator au săpat în mai multe locuri. Apoi, din informaţiile noastre, au fost şi pe la Dorneşti, unde ar fi făcut alte verificări, chiar la unele rude ale lui Vasile Lavric.

  Între timp, din spatele gratiilor, Vasile Lavric, aflat în stare de arest preventiv, a intrat în greva foamei şi timp de aproape două luni a refuzat să mănânce, ajungând chiar la Urgenţele Spitalului Judeţean, după ce i s-a făcut rău chiar la proces, pe holurile Palatului de Justiţie Suceava.

„Sunt nevinovat şi voi demonstra asta. E făcătura fostei soacre ( n.r. - mama surorilor dispărute), care de ani de zile îmi vrea numai răul. Ea a ascuns fetele şi ştie unde sunt”, susţinea Lavric.

La începutul lunii septembrie a anului trecut, judecătorii au decis să-l elibereze pe Vasile Lavric şi să înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu.

 

Sunt oasele găsite de om sau de animal? „Sunt informaţii secrete, ar periclita ancheta”

Şi totuşi ce s-a întâmplat cu ancheta dispariţiilor surorilor Iordache?

Am încercat să aflăm un răspuns chiar de la anchetatori, sens în care le-am trimis o cerere în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Le-am cerut expres să ne comunice care este stadiul cercetărilor privind dispariţia surorilor Iordache.

Primul răspuns a venit pe 10 martie a.c., însă era clar unul evaziv: „Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza la care faceţi referire şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Lavric Vasile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor asupra unui membru al familiei. Dosarul a fost înaintat în cursul lunii iunie 2014, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava”.

Am revenit cu o adresă în care le-am comunicat reprezentanţilor Parchetului General că nu ne-au răspuns la ce le-am solicitat noi, şi anume, stadiul cercetărilor în privinţa dispariţiilor misterioase de la Rădăuţi. În plus am solicitat şi să ne precizeze dacă acele fragmente osoase, găsite în urma percheziţiilor, sunt de natură animală sau nu, aşa cum s-a vehiculat în mass-media.

După o aşteptare de aproximativ trei săptămâni, zilele trecute a venit răspunsul la cea de-a doua solicitare: „Pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică se află înregistrată o cauză în care se efectuează cercetări privitoare la dispariţia persoanelor la care faceţi referire, existând date, indicii şi probe că acestea sunt victime ale infracţiunii de omor”.

Legat de restul datelor pe care le solicitam, reprezentanţii Biroului de presă al Parchetului General ne-au comunicat că „alte informaţii nu pot fi furnizate la acest moment, întrucât publicitatea acestora ar putea periclita bunul mers al anchetei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazul surorilor dispărute de la Rădăuţi: „Există date, indicii şi probe că acestea sunt victime ale infracţiunii de omor”.
 Vizualizări articol: 4519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Cazul surorilor dispărute de la Rădăuţi: „Există date, indicii şi probe că acestea sunt victime ale infracţiunii de omor”4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 5 apr 2015, 14:13:00
LAVRIC stie sigur ce e cu  ☭ rile , dar e unul din bucovinenii aia isteti , care dupa al doilea razboi mondial s-au ascuns prin paduri pina prin 1966 si nu au putut fi gasiti , predindu-se doar . Trebuie anchetatori destepti , sa gindeasca modul cum trebuie sa-l faca sa spuna tot . Dar cum procurorii si anchetatorii fac serviciul la stat , nenormati fiind la cazuri rezolvate doar prezenta la serviciu , mai putin le pasa domnilor de vina s-au nevina unui tip banuit ca faptuitor .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent La Manastirea Dervent, inaltata pe un gorgan de langa ostroavele Dunarii, ziua binecuvantata a Intrarii Domnului in Ierusalim e asteptata intotdeauna cu bucate alese, intre care cele din peste se afla la loc de cinste. Retetele sunt ale locului, in... Citeşte