Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mar 2015 - Anul XX, nr. 67 (5879)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dramă

A schimbat căruţa cu o maşină şi a provocat un accident în care a murit fiul său

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr din oraşul Vicovu de Sus a fost trimis recent în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi pentru un accident rutier mortal pe care l-a provocat acum patru ani şi jumătate. Ancheta procurorilor scoate în evidenţă o poveste dramatică, în care inconştienţa şi ghinionul au mers mână de mână spre o tragedie căreia i-a căzut victimă un copil în vârstă de doar un an de zile, fiul autorului. 

 

Cum a plecat inculpatul de acasă cu o căruţă şi s-a întors cu o maşină 

Inculpatul din acest dosar se numeşte Ilie Pleşca, iar când a provocat accidentul rutier acestea avea 23 de ani. Ancheta procurorilor începe din dimineaţa zilei de 30 iulie 2010, când tânărul şi concubina sa, Crenguţa Begean, însoţiţi de cei doi copii ai lor, s-au deplasat cu o căruţă în comuna Gălăneşti, pentru a transporta fier vechi la un centru de colectare.

După ce a vândut fierul, Ilie Pleşca a mers la un magazin mixt din Gălăneşti, unde a consumat alcool şi s-a întâlnit cu doi localnici pe care îi cunoştea. În timpul discuţiilor cu aceştia, lui Ilie Pleşca i s-a propus o variantă prin care să facă rost de o maşină. Cei trei s-au deplasat imediat în comuna Voitinel, la un anume Doru Ciorcan, care a fost de acord să facă un schimb de vehicule cu Pleşca. Aşa se face că Ilie Pleşca a cedat atelajul hipo şi calul şi a primit în schimb un autoturism Opel Vectra, înmatriculat în România.

 

Beat şi fără permis, a depăşit în curbă o căruţă

Bucuros că are maşină, Ilie Pleşca nu a mai ţinut cont de faptul că nu are permis de conducere şi consumase alcool. Procurorii arată că inculpatul s-a urcat la volanul autoturismului achiziţionat, avându-i ca pasageri pe cei trei membri ai familiei sale, şi s-a îndreptat spre localitatea de domiciliu. Pe locul din faţă, în dreapta sa, s-a urcat concubina acestuia, care îl ţinea în braţe pe fiul mai mic, Andrei, în timp ce pe bancheta din spate a urcat al doilea copil, Ilie-Samir.

În scurt timp avea să se petreacă şi tragedia. Pe DN 2E, pe raza comunei Vicovu de Jos, Ilie Pleşca s-a angajat în depăşirea unei căruţe care se deplasa în faţa sa, pe un sector de drum în curbă, peste linia continuă. Din sens opus venea o autoutilitară Mercedes, condusă regulamentar de un localnic. Din anchetă rezultă că şoferul beat şi fără permis a încercat să revină pe sensul său de mers, însă nu a mai reuşit, intrând în coliziune frontală cu autoutilitara.

 

Copilul din braţele mamei a decedat

În urma impactului deosebit de violent, şoferul de 23 de ani a rămas încarcerat, fiind rănit grav, concubina sa a suferit şi ea leziuni destul de serioase, în timp ce copilul în vârstă de un an pe care aceasta îl ţinea în braţe a decedat ulterior la spital. Moartea micuţului s-a produs, conform raportului de necropsie,  din cauza unui „şoc traumatic cu traumatism cerebral, cu contuzie cerebrală”. Acesta avea şi multiple fracturi şi traumatisme, inclusiv traumatism cardiac, astfel că nu a avut şanse de supravieţuire.

 

Viteza, o altă cauză a accidentului

Din expertizele efectuate în dosar a rezultat că tânărul care a plecat de acasă cu atelajul hipo şi s-a întors cu un autoturism rula în momentul depăşirii cu 80-85 de km/h, în localitate, în timp ce autoutilitara de care s-a lovit avea o viteză de 40-45 de km/h. Rezumând inconştienţa şoferului, acesta circula băut, fără permis, cu viteză peste cea regulamentară şi s-a angajat într-o depăşire pe linie continuă. În lungul şir de cauze ale accidentului enumerate de procurorul de caz, doar una nu îi aparţine inculpatului: conducerea pe un drum naţional a unui vehicul cu tracţiune animală (atelajul hipo pe care l-a depăşit autorul prealabil impactului).

 

Va fi judecat pentru două infracţiuni. O „coadă” dintr-un alt dosar ar putea cântări foarte mult

Pe parcursul anchetei, Ilie Pleşca a recunoscut toate acuzaţiile care i s-au adus. El a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru infracţiunile de „conducerea unui autoturism pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere” şi „ucidere din culpă”. Ultima infracţiune se va judeca cu circumstanţa agravantă a consumului de alcool.

Procurorul de caz a mai reţinut, din analiza fişei de cazier, că inculpatul nu este la primul conflict cu legea penală, ultima condamnare a acestuia fiind la o pedeapsă de un an de închisoare, aplicată de Judecătoria Rădăuţi. El a comis accidentul mortal înainte de împlinirea termenului de reabilitare pentru pedeapsa anterioară. 

Ilie Pleşca a scăpat de trimiterea în judecată şi pentru vătămare corporală din culpă, în condiţiile în care ceilalţi membri ai familiei nu s-au constituit ca părţi vătămate. Singura parte civilă din dosar va fi Spitalul Judeţean Suceava.

Mai trebuie amintit că ancheta s-a derulat atât de anevoios din cauza crizei de buget care a blocat perioade lungi de timp depunerea rezultatelor necropsiilor la dosarele penale.

Procesul în care va fi judecat Ilie Pleşca va începe la Judecătoria Rădăuţi, în cel mai scurt timp urmând a fi stabilit un prim termen al cauzei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A schimbat căruţa cu o maşină şi a provocat un accident în care a murit fiul său.
 Vizualizări articol: 6903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
A schimbat căruţa cu o maşină şi a provocat un accident în care a murit fiul său4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei