Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mar 2015 - Anul XX, nr. 67 (5879)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect

Acordul vecinilor, necesar pentru a putea ţine câinele în apartament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care locuiesc în apartamente ar putea fi puşi în situaţia de a fi nevoiţi să renunţe la câinele lor de companie, dacă nu reuşesc să obţină acordul vecinilor şi avizul asociaţiei de proprietari.

Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de Consiliu Local, care va fi discutat în şedinţa de joi a deliberativului municipiului Suceava, care prevede inclusiv amenzi de câteva sute de lei pentru nerespectarea acestor condiţii.

Conform proiectului de hotărâre al „Regulamentului privind întreţinerea şi circulaţia câinilor cu stăpân în municipiul Suceava”, „deţinerea şi întreţinerea câinilor în locuinţe situate în clădiri colective (condominii, blocuri de locuinţe), este permisă doar cu acordul majorităţii locatarilor şi obligatoriu al celor limitrofi (învecinaţi direct la limitele de proprietate) şi cu avizul asociaţiei de proprietari (dacă există), precum şi în condiţiile respectării normelor de igienă şi vieţuire în comun. În apartamentele din blocurile de locuinţe pot fi întreţinuţi cel mult doi câini, la care se adaugă puii din perioada în care aceştia sunt dependenţi de mama lor (maxim 2 luni)”.

Acest articol din proiectul de hotărâre este considerat mult prea strict de proprietarii de câini din municipiul Suceava, care, dacă nu primesc acordul unui vecin, de deasupra, dedesubt, ori dintr-o laterală, din diverse motive, riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 300 şi 800 de lei, chiar de câinele lor nu deranjează cu nimic vecinii din jur.

Tocmai de aceea, prin protestul organizat astăzi, de la ora 15.00, în faţa Primăriei Suceava, la care proprietarii de câini de companie se vor prezenta cu tot cu prietenii lor necuvântători, se solicită o serie de modificări în regulament, în special la acest paragraf, care poate duce la crearea unor situaţii abuzive.

„Câinele meu nu a lătrat niciodată, nu deranjează pe nimeni cu nimic. De ce să fiu obligată să obţin acordul unor vecini care pot avea alte motive să refuze să-l dea, precum antipatii personale. Dacă este un câine problemă, să facă reclamaţii, să se ia măsuri. Dar sunt rase care sunt foarte liniştite şi nu fac gălăgie, pentru care nu se impun astfel de măsuri”, consideră o suceveancă ce deţine un câine în apartament de aproape 14 ani de zile.

 

Avertizare de pericol, pentru câinii din curte

Nici proprietarii de câini de curte, pentru cei care stau la casă, nu sunt scutiţi de obligaţii şi responsabilităţi, asemeni celor de la blocuri.

Singura diferenţă, în cazul celor care stau la casă, este că trebuie să-i informeze pe cei care ajung în zonă de potenţialul pericol reprezentat de câinii de pază.

Conform proiectului de hotărâre, „incintele în care se află câini potenţiali agresivi, în stare liberă, vor fi semnalizate obligatoriu de proprietarul/administratorul acestora cu un panou nedetaşabil, cu dimensiunile de 15x25 cm, aplicat la fiecare intrare şi pe gardul care delimitează amplasamentul, la intervale de 25 de metri, cu avertismentul <câine periculos> sau <câine agresiv>”.

Pentru nerespectarea acestei prevederi, amenda prevăzută în regulament este de la 100 la 300 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acordul vecinilor, necesar pentru a putea ţine câinele în apartament.
 Vizualizări articol: 6310 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 15 voturi
Acordul vecinilor, necesar pentru a putea ţine câinele în apartament3.4515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(23 mar 2015, 11:49:38
bravo sant perfect deacord cu aceasta lege
1.1  RE: Comentariu trimis de
(23 mar 2015, 18:19:12
Si eu sUnt de acord ca agramatii ca tine sa nu fie lasati ca manance c@c@t aici.
1.2  RE: Comentariu trimis de
(23 mar 2015, 19:05:50
si eu sUnt de acord ca analfabetii nu ar trebui sa aiba acces la net
2.   Pentru toata tara ! trimis de
(23 mar 2015, 12:55:55
Aceasta lege ar trebui sa fie facuta pentru toata tara nu numai pentru judetul Suceava, si nu in forma care este propusa ci mult mai aspra. Sunt un iubitor de animale si aici ma refer si la pisici , asa ca nu am nici o problema sa aiba cineva un caine sau o pisica. Problema se pune atunci cand un vecin are un caine de talie mare si mai latra cateodata, si nu numai atat ci mai iese cu el la plimbare si mai face mizerie pe unde trece , De asemenea acesti caini ar trebui scosi la plimbare cu botnita pusa ceia ce nu se intampla intotdeauna . Si ca ultim argument ar fi ca apartamentul este o locuinta care se invecineaza cu 4 vecini , si in cazul latratului sunt deranjati acesti vecini , daca nu si ceilalti . In ceia ce priveste caini de la curte , aici este alta situatie, si anume cainele este pus pentru paza pe o proprietate privata . Incalcarea proprietati private fara acordul proprietarului este interzisa de constitutie, si atunci de ce sa fac o semnalizare pentru ca hoti sa se pazeasca de cainele . Un om cinstit daca vine suna la poarta si proprietarul cheama cainele si il pune in cusca si apoi ii da drumul musafirului . Eu asa vad problema ca la o casa este necesar un caine , fara impunerea unor restrictii iar la apartamen tinerea unui caine este un hoby si trebuie tratat ca atare.
3.   Nu e asa trimis de
(23 mar 2015, 13:11:37
Si despre bipezii care asculta manele la maxim , tipa , injura , trebuie tot acordul vecinilor ?
zic ca nu e corect sa ceri acordul cuiva sa tii un pet in casa .Total gresit .

Posesorii de animale trebuie sa faca dovada , in primul rand ca patrupedul e vaccinat , inscris la doctorul veterinar , si ca a luat la cunostinta celelalte reguli privind curatenia si siguranta .
3.1  RE: Nu e asa trimis de
(23 mar 2015, 15:02:08
Ba e asa ....

Desigur ca si pentru bipezii care asculta manele (sau rock sau dance sau populara sau muzica clasica) la maxim precum si pentru cei care tipa sau injura trebuie acordul vecinilor. Daca ai un vecin din asta poti sa suni pur si simplu la 112 si pot fi calmati foarte usor. Este lege si pentru ei daca nu stiai (nu o amarata de hotarare la nivel local). Si daca tot esti suparat ca nu poti tine un "pet" in casa fara acordul vecinilor iti spun ca poti sta linistit. La noi vad ca sunt vizati doar cainii iar daca tot vrei sa pari "british" ar trebui sa stii ca "pet"= animal de companie (orice marca sau model). Deci poti sa tii pesti, iepurasi, hamsteri, pisici sau ce-ti mai stiu eu ce. Dar nu caini (sau "dogs" daca ti-e mai usor asa). Cu astia e mai greu si din ce am citit impotriva lor e pornita lumea si uneori pe buna dreptate. Eu te-as invita sa iti cumperi matale acolo in U.K. un pitbull (cosiderat un catel foarte cuminte de cei care il detin), sa-l duci intr-un apartament si sa-mi spui ce parere au vecinii tai britanici despre asta. Si apoi scoate-l la plimbare (scuze, facut nevoile) prin parc fara lesa si botnita, si vezi si reactia mamicilor care isi scot si ele copiii la plimbare in acelasi parc. Degeaba plecati fratilor din tara daca tot ce luati de acolo e doar prostul obicei de a strecura cuvinte straine prost intelese intr-o conversatie in care nu-si au rostul.
3.2  RE: Nu e asa trimis de
(23 mar 2015, 19:51:15
Nu ai dreptate si se vede ca nu ai sunat niciodata la 112 ! Am o petrecatrață de genul asta ca deh are pensie de boala si când pe la unu noaptea am vazut ca nu are de gând sa se linisteasca am facut apel la 112 si ce sa vezi tipa nu a vrut sa deschida si nu i-au facut nimic pentru ca au zis ca nu au ce-i face - am sugerat intreruperea curentului ca e contorul pe hol si au zis ca nici asta nu au voie in schimb eu am stat aproape o ora pe casa scarii pina mi-au notat datele personale si au intocmit procesul verbal si-n plus au spus ca e in evidenta lor si ca are o sumedenie de amenzi pe care nu le plateste asa ca ma impac cu gândul ca bine ca nu m-am nascut in Somalia ca era mai rau...
4.   Asa este ! trimis de
(23 mar 2015, 14:06:49
Are dreptate COLLINS in ceia ce priveste pe ,, bipezi ,, care asculta muzica la maxim , tipa, injura etc. La fel daca ai un catel mic si dragalas nu e nici o problema , cu conditia sa nu latre . Problema se schimba cand deti un caine de talie mare care presupune alte precauti in ceia ce inseamna ocrotirea copiilor si nu numai , alte reguli de ingrijire si nu in ultimul rand , cainele mare este bun pentru paza si protectie nu ca un hoby .
5.   O parere! trimis de
(23 mar 2015, 15:29:35
Eu cred ca e loc de multe imbunatatiri la acest proiect de hotarare.
Exemplu: nu ar trebui decat avizul asociatiei de locatari, care in baza unui vot majoritar al celor ce se vor prezenta la o sedinta in care sa fie imputernicita intr-un sens sau altul, sa dea sau nu acel aviz. In felul asta se poate evita situatia jenanta de a refuza un vecin cu care sa nu mai ai zile bune dupa aceea, dar si drumurile posesorului.
In ceea ce priveste afirmatia cu BIPEZII: pentru astia exista LEGI. Ca politia comunitara nu-si face treaba, e clar, dar cainii nu pot fi scoliti ca sa respecte legea, adica sa nu latre sau sa nu se K.ce in lift, etc.
E evident interesul unor consilieri locali, alde Doina C, alintata Doinita (despre care se zice ca era membru marcant PCR) sau poate era numele ei de cod de pe vremea lui raposatu sau regretatul, sa complice cat mai multe o astfel de hotarare, pentru a putea ulterior gasi orice portita de scapare a javrelor.
5.1  RE: O parere! trimis de
(23 mar 2015, 18:24:25
De faptul ca marea majoritate a presedintilor si administratorilor de asociatii mai au o besina si-si dau duhul si au fost crescuti la tara unde cainele tb sa stea legat in lant, ce spui ? Adica eu trebuie sa stau si sa accept un aviz de la niste fosile ? Nu cred ca ar tb sa intereseze ce fac eu in casa mea atata vreme cat nu deranjez pe nimeni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei