Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2015 - Anul XX, nr. 51 (5863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Nereguli grave semnalate de Publisind la contractul colectiv de muncă al celor care lucrează la Asistenţa Socială

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Contractul colectiv la nivel de grup de unităţi de asistenţă socială, care a fost semnat de o serie de organizaţii sindicale din ţară, este contestat puternic de Federaţia Publisind, afiliată BNS, din care fac parte şi aproape 400 de salariaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava.

Prezent ieri la Suceava, secretarul general al Publisind, Gabriel Chifu, a declarat: „S-a încercat semnarea acestui contract inclusiv la Suceava, prin presiuni. S-a vehiculat ideea că dacă vor semna acest contract, vor beneficia de el inclusiv angajaţii DGASPC. Incorect, pentru că Legea dialogului social interzice acest lucru”.

De altfel, Federaţia Publisind a făcut deja sesizări pe această temă la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi la ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop, reclamând o serie de nereguli grave, care, în cazul „unor eventuale controale ale unor organe financiare”, ar avea „efecte dezastruoase asupra unităţilor şi salariaţilor”.

„Pentru a atrage membri din alte sindicate, cei care au propus acest contract colectiv de muncă, la nivel naţional, flutură ideea acordării unei prime de vacanţă de 900 de lei. M-aş bucura să fie aşa, numai că articolul 138, punctele 1 şi 3 din Legea 62/2011, a dialogului social, interzice negocierea sau includerea unor clauze referitoare la drepturi în bani sau în natură, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare”, a adăugat secretarul general al Publisind, Gabriel Chifu.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că salariaţii din asistenţa socială au cele mai mici salarii din întreg sectorul bugetar, considerând că trebuie luate urgent măsuri în această privinţă.

„Este o situaţie fără precedent, în care salariaţii au ajuns să aibă salarii de lumea a III-a, nu pentru o ţară europeană – salarii de 130-150 de euro, pentru oameni care lucrează pentru oameni”, a spus Chifu.

Liderul BNS Suceava, Iordănel Secrieru, a mărturisit că a fost recent într-un centru de asistenţă socială şi a rămas marcat de ce a văzut: „Este cumplit să lucrezi acolo. Eşti mereu înconjurat de acei oameni imprevizibili, care necesită extrem de multă atenţie. Am rămas consternat că munca desfăşurată acolo este atât de grea. Acei oameni sunt martiri pentru semenii lor. Cred că salariul minim al unui om care lucrează în acele condiţii ar trebui să treacă de 1.200 de lei, pentru ca el să fie motivat să lucreze acolo”.

Cristi Popinciuc, reprezentantul sindical al aproape 400 de salariaţi ai DGASPC Suceava, a atras atenţia asupra unui alt aspect, al muncii neplătite a asistenţilor maternali: „Cei care iau copii în grijă ca asistenţi maternali sunt pontaţi la lucru pentru opt ore pe zi, de luni până vineri. Sâmbătă şi duminică, ori sărbătorile legale, nu le sunt luate în calcul şi nu au concediu de odihnă”.

Directorul DGASPC Suceava, Dan Adomniţei, a precizat că la noi în judeţ nu a fost semnat acel contract colectiv de muncă propus la nivel naţional, fiind valabil doar contractul colectiv încheiat la nivel de direcție, care poate fi îmbunătăţit, dacă se găsesc condiții legale favorabile angajaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nereguli grave semnalate de Publisind la contractul colectiv de muncă al celor care lucrează la Asistenţa Socială.
 Vizualizări articol: 2389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nereguli grave semnalate de Publisind la contractul colectiv de muncă al celor care lucrează la Asistenţa Socială5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de praz Ziua de marți, numită și Marțea Încuiată, este ziua în care se respectă aceleași interdicții ca și în săptămâna precedentă. Femeile nu au voie să coasă sau să țeasă pentru a nu fi pedepsite de Caii lui Santoader. De asemenei,... Citeşte