Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 feb 2015 - Anul XX, nr. 39 (5851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concluzie

Lungu: „Nu se doreşte a fi plătită factura la energia termică”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la o lună la alta, datoriile sucevenilor către societatea de termoficare a oraşului cresc considerabil. În ciuda numeroaselor campanii de recuperare a restanţelor de la rău-platnici, a demersurilor făcute de primărie, de Termica şi de conducerea asociaţiilor de proprietari, doar o parte din suceveni achită constant ceea ce consumă – căldură şi apă caldă, în vreme ce alţii au şi uitat unde au de mers să achite utilităţile.

„Din cauza încasărilor slabe, mergem ca pe sârmă cu stocul de masă lemnoasă, care ne mai ajunge pe câteva zile. Problema e că în aceste luni de iarnă a crescut soldul la populaţie. Dacă pentru luna decembrie factura a fost de 3,2 milioane de lei, de la populaţie s-au încasat 2,2 milioane de lei. Într-o singură lună de iarnă soldul a crescut cu peste un milion de lei (10 miliarde de lei vechi)”, a tras un semnal de alarmă primarul Ion Lungu, la şedinţa de ieri cu asociaţiile de proprietari.

Comparativ, luna trecută, Primăria Suceava a achitat subvenţii de 2,5 milioane de lei pentru căldura furnizată populaţiei, în condiţiile în care acestea reprezintă cam 40% din costul aprobat al energiei termice.

 

Costul mediu de încălzire a unei locuinţe în Suceava, mai mic de 170 de lei

Încasările foarte slabe ale facturilor la încălzire ale populaţiei au devenit un adevărat fenomen, greu de explicat în condiţiile în care locuitorii Sucevei au unul din cele mai mici costuri de încălzire din întreaga ţară – 185 de lei/gigacalorie, iar facturile din această iarnă au fost mai mici decât în alţi ani.

“Din ce am văzut în alte oraşe din ţară, la noi, valorile facturilor sunt printre cele mai mici. La o factură de 3,2 milioane de lei, împărţită la 19.000 de apartamente, iese o factură medie de 170 de lei. Pentru cei care stau la garsonieră costul de încălzire este mai mic decât atât, iar la cei cu trei sau patru camere este ceva mai mare. Ideea e că sunt costuri suportabile, dar nu se doreşte a fi plătită factura la energia termică”, a spus edilul sucevean, care a dat ca exemplu facturi de 500 sau chiar 800 de lei, doar la încălzire, în alte localităţi mari din ţară.

În prezent, restanţele populaţiei către Termica au depăşit 180 de miliarde de lei vechi, suma crescând cu aproximativ 10 miliarde de lei vechi pentru fiecare lună de iarnă.

 

Eforturi pentru ieşirea din iarnă şi soluţii pentru viitorul sezon rece

Şeful municipalităţii sucevene a făcut apel la conducerea asociaţiilor de proprietari să impulsioneze încasările de la populaţie, dacă doresc să nu apară probleme la furnizarea căldurii şi apei calde.

„Trebuie făcut tot ce este posibil să se încaseze sumele necesare de la populaţie, să putem să o scoatem la capăt iarna aceasta. Nu e de glumă, dimineaţă erau minus 11 grade Celsius, nu a trecut iarna, cum credeau unii, care deja răsuflau uşuraţi”, le-a transmis Ion Lungu.

De altfel, edilul sucevean consideră că în primăvară va trebui regândită strategia de termoficare a oraşului, luându-se în calcul numărul mare de rău-platnici.

„Avem unul dintre cele mai mici tarife din ţară. Dacă nu se doreşte a se plăti, nu văd ce mai putem face noi. Degeaba tot discutăm de achitarea sumelor din urmă, de penalităţi, când nu se achită nici măcar factura curentă. Este o problemă şi cu veniturile, dar este şi rea-voinţă. Pentru cei cu venituri mici se acordă suplimentar şi subvenţii de la Guvern, de până la 90% din factură. Nu înţeleg de ce nu se achită ceea ce se consumă”, a adăugat Ion Lungu.

Măsuri contra rău-platnicilor vor fi luate începând din primăvară.

„În plin sezon rece nu putem lua nici o decizie. În primăvară vom căuta soluţii în Consiliul Local, vom sta cu picioarele în apă rece, să găsim soluţii să-i protejăm pe cei bun-platnici şi să-i aranjăm pe cei care nu plătesc”, le-a transmis şeful municipalităţii sucevene preşedinţilor şi administratorilor de asociaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu: „Nu se doreşte a fi plătită factura la energia termică”.
 Vizualizări articol: 2340 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Lungu: „Nu se doreşte a fi plătită factura la energia termică”1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Moralitatea subventiei trimis de
(18 feb 2015, 11:13:20
Președintele Organizației Județene a PNL, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, propune organizarea unui referendum pe tema menținerii sistemului centralizat de termoficare în municipiul Suceava. "Nu e normal ca locuitorii a 21.500 de locuințe să plătească taxe și impozite, iar banii să se ducă la plata subvențiilor la Termica pentru ceilalți”, și-a motivat Băișanu propunerea.El a arătat că la sistemul centralizat de termoficare au mai rămas racordate 49% din totalul locuințelor existente adică 20.500 și că s-ar putea găsi o soluție de a se investi în dotarea acestora cu centrale individuale.
Din punctul meu de vedere sistemul centralizat poate sa ramana dar nu sunt de acord cu faptul ca 51% din populatie plateste subventia acordata celorlalti 49% din sistemul centralizat.

2.   Moralitatea subventiei trimis de
(18 feb 2015, 11:14:22
Ideea este ca fiecare cetatean trebuie sa plateasca cat consuma.In sistemul centralizat se plateste subventia de Primarie,probabil in scop electoral.Lungu tot timpul a spus:La Suceava e cea mai ieftina caldura.Fals.Diferenta o plateste Primaria tot din banii cetatenilor.Bani din taxe si impozite.Bani cu care se pot face drumuri,gradinite,scoli,curate ca la subventie participa si cetatenii care nu sunt la sistemul centralizat este o tampenie si o ilegalitate.Pai de ce sa platesc eu ca cel de la sistemul centralizat sa stea in caldura?De ce sa platesc pentru el?Solicit si eu ca 50% din valoarea gazului consumat si a lemnelor sa fie subventionata de primarie.

3.   Moralitatea subventiei trimis de
(18 feb 2015, 11:16:54
Observam ca primaria Suceava a devenit singura care plateste caldura si apa calda pentru CENTRALIZAT(ei nu platesc)..Deci domnul Lungu ia banii din taxe si impozite platite de populatia orasului(inclusiv de cele 20.000 familii necentralizati)si ii depune repede in contul Termica(si se mai mira de ce nu plateste lumea taxe si impozite).Am vazut ca pe 2015 avem un buget neclar(el nu a fost clar niciodata).
Se vor aloca 1,5 milioane euro investitii in scoli.La strazi se propun 20 milioane lei.
Aceeaşi sumă, de 20 DE MILIOANE LEI , va fi propusă şi pentru termoficarea oraşului, mai precis pentru subvenţionarea căldurii populaţiei(a celor CENTRALIZATI ).OBSERVAM SUMA IMENSA PE CARE PRIMARIA O PLATESTE PENTRU SUBVENTIONAREA CENTRALIZATILOR.Dar noi,care avem alte surse de caldura(si care suntem 20.000 de familii )ce facem?Platim cu banii nostrii caldura si apa calda pentru centralizati???Adica ei sunt boieri si noi suntem sclavi pe plantatie????

4.   Moralitatea subventiei trimis de
(18 feb 2015, 11:19:53
La curent electric si la gaz daca nu platesti factura esti debransat instant si apoi esti dat in judecata pentru neplata.Daca vrei sa te rebransezi platesti si rebransarea,si datoria si un fond de rulment de cateva milioane .La sistemul centralizat de incalzire caldura e moka.Sutele de acţiuni în instanţă împotriva datornicilor nu au avut nicio finalitate şi că, din cele circa 100 de asociaţii de proprietari existente în Suceava, doar 29 nu au nici o datorie la energia termică.Sistemul centralizat e stat in stat ,e un fel de falanster de la Scaieni sau un microunivers al comunismului.Fiecare consuma dupa necesitati dar nu plateste .

5.   Incalzire scumpa trimis de
(18 feb 2015, 11:22:23
De mai bine de zece ani Primaria si Termica distrug sistemul de termoficare din Suceava, ba mai mult, i-au incurcat si pe cei de la Adrem sa investeasca intr-o centrala de distrus padurile si soselele, ca in final Bioenergy sa produca doar energie electrica pe lemne carate din 4 judete. Asa cum s-a procedat si in alte orase, Primaria ar trebui sa suporte contravaloarea unei centrale termice pentru fiecare apartament racordat la sistemul de termoficare centralizat si impreuna cu cei care au condus si mai conduc la Termica si la Bioenergy, sa-si ceara scuze pentru faptul ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din surse de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, construit cu mari eforturi, pe parcursul a zecilor de ani, cu fonduri publice.
6.   Ce fac politicienii cand se sting reflectoarele trimis de
(18 feb 2015, 11:43:44
Incepe spectacolul.Se aprind luminile.Politicienii incep sa polemizeze.Puterea si opozitia.Fiecare vine cu argumente si spune ce realizari marete vor face in tara.Cum vor revolutiona sistemul de sanatate,invatamant.Cum vor crea locuri de munca.Cum vor face sute de kilometri de autostrada.Si asa mai departe.Se ataca sub centura.Spun unii despre altii ca sunt corupti.Ca ei sunt cei mai buni.Ca ei detin panaceul universal.Puterea si opozitia fata in fata.Sunt ca doi dobermani care se sfasie in lupte fara sfarsit.Deodata se incheie spectacolul.Se sing luminile.Ce fac politicienii cand se sting reflectoarele????
7.   Ce fac politicienii cand se sting reflectoarele trimis de
(18 feb 2015, 11:47:55
Ce fac politicienii cand se sting reflectoarele????Va voi arata ce fac.
Faza 1.Se aprind reflectoarele si incepe spectacolul:
La mitingul concert USL de la Burdujeni din 2012 Ponta a afirmat că a fost procuror şi că în viaţa lui a întâlnit mulţi hoţi, dar niciunul ca Gheorghe Flutur.
"Am întâlnit mulţi hoţi în viaţa mea, dar niciunul mai mare ca Flutur. Am întâlnit şi mulţi mincinoşi, dar niciunul ca Flutur", a spus Ponta, care a precizat că a cunoscut şi mulţi miniştri, dar niciunul care să omoare găinile oamenilor şi să vândă apă chioară.El a spus că primarul Sucevei, Ion Lungu, este mai rău decât Emil Boc şi a adăugat că "atunci când aude Lungu de Flutur, parcă aude Boc de Băsescu"."Cred că într-un partid de mincinoşi şi hoţi ca PDL, cel care a încălcat legea cel mai mult a fost Flutur şi trebuie să plătească pentru asta", a mai declarat preşedintele PSD.Premierul a subliniat că are o datorie faţă de oamenii din această zonă a ţării întrucât aici a copilărit, la Pârteşti, şi că atunci când la Bucureşti oamenii stăteau în frig şi nu aveau mâncare, primea din Bucovina "barabule" (cartofi)."Am datoria de a rupe un necaz, un blestem", a spus Ponta, care a arătat că acest "necaz" al sucevenilor este conducerea actuală PDL a judeţului.
8.   Ce fac politicienii cand se sting reflectoarele trimis de
(18 feb 2015, 11:53:23
Faza 2.Se sting luminile,spectacolul se termina si politicienii,putere si opozitie se strang in brate si se saruta pentru obtinerea aceluiasi deziderat:obtinerea unor averi fabuloase din sifonarea banului public:
Firma Grossmann Engineering Group, administrată de cumnatul premierului Victor Ponta, a avut două contracte cu Consiliul Judeţean Suceava, pentru proiectarea lucrărilor de modernizare la Ambulatoriul SJU şi Muzeul de Istorie, proiecte finanţate prin POR.Firma a câştigat licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Suceava în anul 2009 pentru servicii de proiectare pentru ”modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului integrat” de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, valoarea contractului fiind de 42.000 de lei.Pentru modernizarea Ambulatoriului SJU Suceava, contractul de finanţare a fost semnat în februarie 2010 de ministrul Dezvoltării Regionale din acea perioadă Elena Udrea.
9.   Ce fac politicienii cand se sting reflectoarele trimis de
(18 feb 2015, 12:00:45
Observam deci MARELE PARADOX.Domnul Ponta vine la Suceava si-i face praf si pulbere pe Fllutur si Lungu,o face praf pe doamna Udrea.Apoi ca prin minune firma cumnatului sau Iulian Hertanu castiga o licitatie a Consiliului judetean unde presedinte era domnul Flutur iar contractul de finantare a fost semnat de insasi doamna Udrea.
Aceeaşi firmă a câştigat şi lucrările de proiectare pentru lucrări de modernizare la Muzeul de Istorie din Suceava, valoarea contractului fiind de 862.086 de lei.Pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Sucevei, contractul de finanţare a fost semnat în martie 2014 de Ministerul Dezvoltării.Aici cel putin este mai explicabil .La putere era PSD..Se sting luminile,spectacolul se termina si politicienii,putere si opozitie se strang in brate si se saruta pentru obtinerea aceluiasi deziderat:obtinerea unor averi fabuloase din sifonarea banului public:

10.   Da trimis de
(18 feb 2015, 13:25:37
Băi boule de primar! Suceava e una dintre cele mai jegoase si mai neorganizate localitati. Strazi asfaltate acum doi ani, sparte din nou. În ce țară civilizată ați mai întâlnit așa ceva !? Normal că nimeni nu plătește energia termică, atâta timp cât îngheață in casă. Caloriferele puțin călduțe nu te determină să plătești. De ce? Pentru că preferi să îți bagi  ☭  în tot sistemul când îngheți în casă, aparent cu caloriferele pornite. Sunteți varză, voi ăștia corupți de la putere. Să vă găsească DNA-ul și în gură de șarpe, asta vă doresc.
11.   Lipsa solutiilor reale! trimis de
(18 feb 2015, 13:48:56
Sistemul Centralizat cuprinde mii de oameni, cu posibilitatile lor, de obicei reduse. Aproape totul este distrus din motive bine stiute, dar bineînțeles nu se gasesc vinovatii! Oricit de multe ar fi supararile din partea unora, este absolut necesar ca sistemul sa fie modernizat, asa cum este la E-On gaz. Modul de organizare al lor este functional si eficient. Ar fi de dorit sa fie luat ca exemplu. Probleme sunt destule, dar cu masuri eficiente orice se poate rezolva.

12.   Primaria nu-si onoreaza obligatiile! trimis de
(18 feb 2015, 13:51:55

In primarie exista un serviciu ce raspunde de toata activitatea asociatiilor de propietari. Deci primaria si sefii de asociatii sunt responsabilii principali pentru aminarea colectarii banilor de la populatie. Este de la sine inteles ca primaria nu isi face treaba
13.   Rău-platnicii vor putea fi debransati! trimis de
(18 feb 2015, 13:57:49
Sunt pentru desfiintarea asociatiilor de locatari/proprietari, dar oare va avea vreun ecou această iniţiativă aici pe internet?
Într-adevar platim bani in plus pentru salariile personalului din asociatiile de locatari, salarii stabilite pentru un program normal de 8 ore, cand ei presteaza doar 3-4 ore pe zi.

Asociaţiile sunt o grea moştenire a comunismului, în dauna locatarului corect care deşi îşi plăteşte la zi consumurile va trebui să suporte sistările de utilităţi din cauza celor care au restanţe. Cred ca dacă am avea contracte direct cu furnizorii ar fi cel mai bine.

Incheierea unor contracte individuale in baza contorizarii tuturor utilitatilor la apartamente, potrivit legii 51/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se creează premisele unor relatii contractuale, asa cum este si firesc, intre furnizori si clienti.
Rău-platnicii vor putea fi debransati, potrivit legii.

14.   OFERTA trimis de
(19 feb 2015, 09:52:41
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: mirela2929@yahoo.it

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Papanași cu brânză și smântână Am intrat deja în Săptămâna Albă, cea în care, după tradiție, creștinii ortodocși nu consumă carne, dar pot mânca brânză, lapte și ouă. Există multe interdicții și cutume în această perioadă și ele nu se referă... Citeşte