Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 ian 2015 - Anul XX, nr. 13 (5825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme financiare

Proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu” blochează finalizarea anul acesta a pârtiei din Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene” blochează finalizarea în cursul acestui an a primului tronson, de 2,6 kilometri lungime, alpârtiei de schi din Câmpulung Moldovenesc, de pe masivul Rarău. Afirmaţia îi aparţine primarului din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, care ne-a declarat că începând de anul acesta, primăria pe care o conduce trebuie să plătească anual, timp de 20 de ani, 1,18 milioane de euro pentru un proiect de care nu a beneficiat.

Reamintim că, în anul 2004, Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu 61 de primării, a contractat de la Deutsche Bank un credit de 86,3 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”. Creditul a fost contractat pe o perioadă de 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi o dobândă de 3,97%, la care se adaugă rata EURIBOR. Proiectul a presupus, printre altele, reabilitarea sistemelor de termoficare din şase oraşe ale judeţului, inclusiv Câmpulung Moldovenesc, şi extinderea reţelei de distribuţie a gazului metan în 61 de localităţi.

Mihăiţă Negură a afirmat că la finalul anului trecut Primăria Câmpulung Moldovenesc a primit de la Finanţe o somaţie urmată de un titlu executoriu în valoare de aproape 2,15 milioane de lei, reprezentând rata la creditul pentru „Utilităţi şi mediu” pe al doilea semestru din anul 2014, la aceasta sumă adăugându-se 600.000 de lei dobânzi şi penalităţi de întârziere. Negură a arătat că plata acestei sume reprezintă o adevărată lovitură pentru bugetul local al municipiului, la care se mai adaugă şi faptul că din 2015 primăria trebuie să plătească 1,18 milioane de euro anual pentru ratele la creditul pentru „Utilităţi şi mediu”. „Suma de 1,18 milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din bugetul local pentru un an. Asta înseamnă că de acum înainte municipiul Câmpulung Moldovenesc este condamnat să nu mai beneficieze de nici o investiţie importantă pentru modernizarea străzilor, a trotuarelor, canalizări sau reabilitări de străzi”, a declarat Mihăiţă Negură.

El a subliniat faptul că plata acestor sume reprezintă o adevărată piatră de moară pentru Primăria Câmpulung Moldovenesc, cu atât mai mult cu cât municipalitatea tocmai a finalizat de plătit 6,5 milioane de lei din fonduri proprii, reprezentând sumele care i-au fost impuse drept datorii pentru lucrările la pârtia de schi de pe masivul Rarău. Negură a arătat că în situaţia în care primăria pe care o conduce nu ar mai fi trebuit să plătească banii pentru proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”, primul tronson al pârtiei de schi de pe Rarău ar fi putut fi finalizat pentru a deveni funcţional anul acesta. „M-am bucurat că am scăpat de datoriile de la pârtie şi că anul acesta prin buget ni s-a alocat o sumă de 8 milioane de lei, însă dintr-o dată ne-am trezit cu un bolovan şi mai mare, având în vedere că avem de plătit aceste sume uriaşe pentru un proiect de care nici nu am beneficiat. Dacă nu aveam de plătit aceste sume, anul acesta puteam să finalizăm primul tronson al pârtiei de schi, cea mai importantă investiţie pentru Câmpulung Moldovenesc, dar şi pentru localităţile din jur”, a spus Mihăiţă Negură.

 

Primarul din Câmpulung cere o comisie de la Ministerul de Finanţe care să verifice investiţiile făcute prin „Utilităţi şi mediu” în acest municipiu

Primarul din Câmpulung Moldovenesc a declarat că va solicita Ministerului Finanţelor Publice şi Consiliului Judeţean Suceava formarea unei comisii speciale care să verifice investiţiile făcute în acest municipiu prin proiectul „Suceava - utilităţi şi mediu”, în condiţiile în care centrala de cogenerare construită nu este finalizată şi niciodată nu a fost funcţională. Mai mult, Mihăiţă Negură a arătat că şi în momentul de faţă patru turbogeneratoare pentru producerea energiei electrice sunt în cutii, nefiind dezambalate niciodată. Primarul a subliniat faptul că deşi centrala ar putea asigura doar agent termic, costurile de producţie ar fi foarte mari, şi mai mult, numărul potenţialilor beneficiari ar fi extrem de mic. Astfel, el a explicat că în Câmpulung Moldovenesc sunt 106 blocuri, cu 225 de scări, în care toate instalaţiile pentru transportul agentului termic, precum şi cele din apartamente, sunt distruse încă din anul 1996. Negură a arătat că în momentul de faţă, din cele 3.200 de apartament, peste 1.000 au centrale proprii pe gaz metan. „Trebuie luat în calcul faptul că la blocuri locuiesc mai mult pensionari sau persoane care lucrează în străinătate, iar cei mai mulţi nu ar avea bani să-şi refacă reţelele termice. Şi ca primar mă întreb: cei care în anul 2004 au luat decizia de a face acest proiect în Câmpulung Moldovenesc nu s-au gândit cui vor furniza agentul termic dacă nu există aceste instalaţii? Nu cred că s-au gândit, şi ajungem acum, în 2015, să avem datorii imense din cauza acestui proiect”, a declarat Negură.

El a adăugat că în condiţiile în care investiţiile făcute şi neterminate au fost transferate primăriei, cum este centrala termică de cogenerare, a solicitat un punct de vedere Consiliului Judeţean cu privire la posibilitatea vânzării tuturor utilajelor, echipamentelor şi componentelor centralei, precum şi cele de la punctele termice, iar din sumele încasate să se ramburseze o parte din creditul extern contractat pentru proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu” blochează finalizarea anul acesta a pârtiei din Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 2260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu” blochează finalizarea anul acesta a pârtiei din Câmpulung Moldovenesc5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Centrala e gata, dar n-are clienti trimis de
(19 ian 2015, 14:40:03
Domnul primar de la Campulung bate campii cu gratie... Pai cum nu au beneficiat de investitie, daca au facut centrala aia, care chiar e o bijuterie tehnica, am vazut-o? Au si inaugurat-o cu pompa si alai de politruci, iar onorabilul Flutur a aprins personal flacara la centrala aia cu toate televiziunile dupa el! Nu sunt colegi de partid acum? Sa-l intrebe pe nea Flutur, ca pe ala sigur nu l-a lasat memoria. Deh, pe vremea aia Misu Primaru era doar bagator de seama si ducea trena alora mari, poate nu stia cu ce se mananca. Si au mai facut la centrala aia, daca imi amintesc, si sistem alternativ pe combustibil lichid, a fost si in probe, centrala aia merge ceas. Sau mergea, ca nu stiu daca nu s-o fi furat din ea... Ah, ca centrala nu are clienti si de aia nu se poate porni, ca nu e rentabil, asta e altceva. Dar daca au construit pe credit, acu trebuie sa plateasca. La fel ca tzaranul care si-a luat plasmoi in bordei cu credit cu buletinul, no, ca nu e nici o diferenta! De ce minte edilul suprem al targului de munte? Ce are partia aia cu centrala? Ca si in campania electorala le zicea fraierilor ca numai seful lui de la partid le poate face astora partia daca il pun presedinte... Iaca, l-au votat pe om, dar acum nea Miska o da la intors. Nu era mai simplu sa zica omul ca s-a incurcat in hartii pentru ca nu stie administratie si e prea capos sa se lase invatat de altii? Targul ala parca e blestemat sa fie condus prost!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei