Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 ian 2015 - Anul XX, nr. 13 (5825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinii

Prevederi ale noului regulament şcolar, contestate de reprezentanţii elevilor suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou Regulament de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat, în această lună, în Monitorul Oficial, câteva prevederi din document stârnind nemulţumirea elevilor sau profesorilor.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), unica structură reprezentativă a elevilor la nivel naţional, atrage atenţia cu privire la unele articole din conţinutul Regulamentului, despre care afirmă că sunt în neconcordanţă cu Declaraţia Drepturilor Omului, Constituţia României şi Legea Educaţiei Naţionale.

La rândul său, Tudor Găitan, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Suceava, apreciază pozitiv faptul că noul regulament cuprinde, în sfârşit, şi „Statutul elevului”, care prevede o serie de direcţii de conduită pentru profesori şi pentru elevi.

Contestate sunt însă anumite prevederi considerate abuzive. Potrivit elevilor, noul ROFUIP încalcă libertatea de mişcare, acesta prevăzând faptul că elevii pot părăsi incinta unităţii de învăţământ doar cu acordul profesorului de serviciu. „Conform jurisprudenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, orice reţinere pe o durată mai mare de 15 minute, fără încuviinţarea unui procuror, este ilegală”, spun elevii.

Consiliul Judeţean al Elevilor consideră, de asemenea, că media 10 la purtare nu poate fi un criteriu pentru a deveni reprezentant al elevilor, cum specifică ROFUIP, constrângând astfel accesul liber al tuturor elevilor din România să candideze şi să fie aleşi în cadrul acestei organizaţii, existând posibilitatea abuzurilor sau scăderii notelor la purtare în mod excesiv şi nejustificat.

Elevii mai contestă prevederile regulamentului care spun că redactarea şi publicarea de reviste pot fi suspendate sau interzise definitiv de Consiliul de administraţie al şcolii şi că elevii se pot asocia în cercuri şi asociaţii pe baza unui statut propriu doar cu aprobarea directorului unităţii de învăţământ, argumentând că se încalcă un drept constituţional, dreptul la asociere.

 

Ce mai prevede noul regulament

Potrivit regulamentului, elevul are dreptul de a contesta rezultatele unei evaluări, solicitând cadrului didactic să justifice nota, în prezenţa lui şi a părintelui. În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele poate solicita în scris directorului unităţii de învăţământ reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice. Pentru soluţionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, din unitatea de învăţământ, care nu predau la clasa respectivă şi care vor reevalua lucrarea scrisă.

Tot potrivit regulamentului, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii.

Totodată, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia.
Angajaţii unităţilor de învăţământ trebuie să aibă o ţinută morală demnă, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil, potrivit regulamentului.

Regulamentul mai prevede că unităţile de învăţământ sunt obligate să asigure elevilor servicii de consiliere profesională sau consiliere psihologică.

Tot în regulament este prevăzut că elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte

evenimente culturale şi sportive. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prevederi ale noului regulament şcolar, contestate de reprezentanţii elevilor suceveni.
 Vizualizări articol: 2156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Prevederi ale noului regulament şcolar, contestate de reprezentanţii elevilor suceveni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei