Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 ian 2015 - Anul XX, nr. 5 (5817)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iarna

Termica păstrează sucevenii la rece

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Temperatura din casele sucevenilor racordate la sistemul centralizat de încălzire, precum şi furnizarea apei calde au ajuns dependente complet de temperatura de afară. Din nefericire pentru locatari, corelarea nu este în sensul că, dacă afară este ger, în case duduie caloriferele, ci cu cât este mai frig afară, cu atât scade temperatura din locuinţe. Când gerul ajunge, ca în ultimele zile, la minus 13 grade, minus 15 grade Celsius, pentru a asigura măcar o temperatură de 16-17 până la 20 de grade Celsius în locuinţe, Termica sistează furnizarea apei calde. Aşa cum s-a întâmplat miercuri seara, fără nici o notificare. Nimeni din conducerea Termica sau a Primăriei Suceava nu s-a obosit să anunţe că la robinete nu va mai curge apă caldă până când frigul se va domoli şi în termometre mercurul nu va mai coborî sub minus 10 grade Celsius.

Directorul SC Termica SA, Ovidiu Dumitrescu, ne-a declarat, ieri, că decizia de a sista, miercuri şi joi, furnizarea apei calde a fost luată „pentru a nu periclita şi mai mult încălzirea”, deoarece parametrii agentului termic au fost oricum mult sub cei necesari. Astfel, dacă temperatura de plecare a agentului termic ar trebui să fie de 99 grade Celsius, miercuri aceasta a fost de doar 68 de grade Celsius, iar cea din punctul termic, în loc să fie de 65-66 grade Celsius, a fost de 45-47 grade Celsius.

Directorul Dumitrescu a dat asigurări că furnizarea apei calde va fi reluată imediat ce afară temperatura va fi mai mare de minus 10 grade Celsius, joi seara sau vineri dimineaţa.

 

„Dacă e frig ca acum, nu dăm apă caldă şi în case vor fi 16-17 grade Celsius”

Prognoza pe termen scurt nu este, din păcate, una optimistă deoarece producătorul de energie termică, Bioenergy, a somat în scris, Termica, în data de 5 ianuarie a.c., ca până în data de 13 ianuarie a.c. să achite suma de 19 milioane lei. În caz contrar, cantitatea de energie termică furnizată va fi redusă cu încă 30%. „Este clar că nu avem de unde să dăm aceşti bani. Noi putem plăti doar din ce încasăm. Astăzi dăm 250.000 de lei, vedem ce mai încasăm şi mâine. În noiembrie şi decembrie am plătit 4,920 milioane de lei, cu ce dăm astăzi trecem de 5 milioane. Sigur că este puţin faţă de datoria pe care o avem, dar asigurarea încălzirii este nu doar un serviciu economic, ci şi social”, a spus directorul societăţii Termica.

În opinia lui Ovidiu Dumitrescu, Termica „se descurcă” să asigure 20 de grade Celsius în casele sucevenilor şi apă caldă la robinete dacă afară vor fi 5-6 grade Celsius. „Dacă e frig ca acum, nu dăm apă caldă şi în case vor fi 16-17 grade Celsius. Sigur că asta depinde şi de cât de bine izolată este locuinţa, dacă este la soare sau pe colţ etc”, a mai spus directorul societăţii Termica.

Motivul invocat pentru situaţia în care s-a ajuns ca, în plină iarnă, circa 50.000 de suceveni să trăiască zilnic sub stresul că rămân fără căldură în casă este acela al datoriilor populaţiei, care au ajuns la 14,5 milioane de lei.

 

Facturile sunt plătite la zi, dar caloriferele sunt abia dezmorţite şi apa caldă nu mai curge

Cei care au plătit facturile la zi sunt însă exact în aceeaşi situaţie. Un exemplu în acest sens sunt locatarii din cele 100 de apartamente racordate la Termica din asociaţia de locatari „Naţional”. Preşedintele asociaţiei, Elena Miron, ne-a declarat că în asociaţie sunt 176 de apartamente, din care aproximativ 70 au centrale proprii şi asociaţia nu a avut niciodată probleme cu datoriile. „Suntem cu toate facturile la zi, niciodată nu am avut restanţe, dar de ieri nu mai avem apă caldă şi de foarte multe ori caloriferele sunt abia încălzite. Oamenii sunt nemulţumiţi de această situaţie, pe care nu o consideră normală”, a spus Elena Miron.

Cu suma pe care a plătit-o ieri Termica la Bioenergy, 250.000 de lei, se poate cumpăra biomasa pentru producerea energiei termice necesare într-o zi. Cu ceea ce avea ieri în stoc, Bioenergy poate asigura căldura şi apa caldă până marţi, cel mai târziu. Dacă în conturile firmei nu intră cele 19 milioane de lei datorate, Bioenergy va reduce din nou cantitatea de energie termică furnizată, până când se va ajunge ca prin conducte să circule apă dezmorţită doar atâta cât să nu îngheţe instalaţiile. Şi asta în ciuda faptului că mai mult de jumătate dintre beneficiari nu a avut niciodată facturi restante. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica păstrează sucevenii la rece.
 Vizualizări articol: 3210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Termica păstrează sucevenii la rece3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dl Dumitrescu trimis de
( 9 ian 2015, 12:03:54
Dl Dumitrescu va rugam frumos, sa faceti public costurile energiei termice la gardul societatii daca CETar functiona
1.1  RE: Dl Dumitrescu trimis de
( 9 ian 2015, 12:12:13
Incepeti sa ganditi? Sa dea pretul pe gigacalorie la gard, in sezonul rece, produs de un grup ditr-un CAZAN 420t/h+ TURBINA 50Mw si cu un cazan de 420t/h in rezerva calda. Vara pe boiler electric , e mai ieftin pentru populatie.
2.   COLAPS TOTAL! trimis de
( 9 ian 2015, 12:14:43
TERMICA N-ARE NICI O VINA! TOTUL E IMPUS DE CONSILIUL LOCAL SI PRIMARU` LUNGU.
3.   Suntem prostiti , iar si iar si iar.... pana cand? trimis de
( 9 ian 2015, 18:03:45
Ar trebui dat in judecata primarul, ca a luat bani de la populatie (din taxe si impozite) si ia bagat in mizeria asta, pentru ca a promis ca va fi mai bine, mai ieftin sa ramai la pausal. Facem frigul, nevinovati, cu plata la zi si neascultati de nimeni, fara apa calda si bajocoriti de o institutie care ar trebui sa fie emblema orasului, RUSINE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei