Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 ian 2015 - Anul XX, nr. 3 (5815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

În ger şi ninsoare

Sute de suceveni au participat la slujba de sfinţire a apei de Bobotează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Boboteaza, sărbătoarea creştină a începutului de an, a adunat sute de credincioşi la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, aceştia participând la Sfânta Liturghie, slujbă săvârşită de ÎPS Pimen. Pentru mulţi dintre credincioşi, căldura credinţei a învins gerul Bobotezei, aceştia asistând la liturghia din mănăstire, apoi la slujba de sfinţire a apei, care a avut loc afară, în jurul mesei de piatră. Alţii au venit la lăcaş doar pentru a lua din apa sfinţită de ÎPS Pimen.

Apa pentru Agheasma Mare se sfinţeşte o singură dată pe an, de sărbătoarea Bobotezei, despre apa sfinţită spunându-se că are puteri miraculoase şi că îi fereşte de necazuri sau boli pe cei care o beau. De acest lucru au ţinut cont şi sutele de suceveni care au venit cu ulcele, carafe sau bidoane, cu fire de busuioc în ele, pentru a lua din apa sfinţită, unii dintre ei dovedind că răbdarea nu face casă bună cu cele sfinte.

 

Şicane între credincioşi în încercarea de a lua agheasmă

La Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” liturghia s-a terminat puţin înainte de ora 11.00, cu un cuvânt de învăţătură rostit de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţiului, după care credincioşii şi soborul de preoţi au ieşit din biserică pentru a se aşeza în jurul mesei de piatră unde se săvârşeşte Boboteaza. Au fost scoase şi prapurile, iar câţiva credincioşi au strigat „Chiraleisa”. Există credinţa că, strigând „Chiraleisa“, oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei. Într-o atmosferă de evlavie, s-a citit din Evanghelii şi apoi ÎPS Pimen a afundat de trei ori crucea şi busuiocul în recipientul cu apă pregătit pentru credincioşi, cântând: „În Iordan botezându-Te Tu Doamne...”. Credincioşii au fost stropiţi cu agheasmă de ÎPS Pimen, după care au aşteptat să-şi umple sticlele cu apă sfinţită. Agheasma mare se pregăteşte în amintirea botezării Domnului Iisus de către Ioan în apa Iordanului.

Imediat după sfinţirea apei, credincioşii au format cozi împrejurul recipientelor cu apă şi nici apelurile la decenţă din partea jandarmilor nu au putut înfrâna dorinţa oamenilor de a lua Apa Mare cât mai repede. În curtea mănăstirii, împărţirea Apei Mari a fost făcută sub supravegherea jandarmilor, cu toate acestea, micile şicane între credincioşi, pe motiv că nu se aşază la rând, că unul ia prea multă apă, nu au lipsit.

Mii de litri de agheasmă şi fire de busuioc au ajuns ieri în casele credincioşilor şi au sfinţit locuinţa şi bunurile acestora.

 

Jandarmii au asigurat ordinea

În timpul desfăşurării manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătoarea Botezului Domnului, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a asigurat, cu un efectiv de 60 de jandarmi, măsurile de ordine publică în zona Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Suceava şi la lăcaşuri de cult din 14 localităţi din judeţ în care funcţionează structuri de jandarmerie.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, „jandarmii au acţionat pentru protecţia participanţilor, prevenirea aglomerărilor de persoane şi a busculadelor în apropierea zonelor de distribuire a apei sfinţite, precum şi pentru rezolvarea situaţiilor care ar fi putut să apară cu ocazia desfăşurării manifestărilor”. Aceştia au mai spus că în cursul zilei de ieri nu s-au înregistrat fapte care să tulbure ordinea publică.

 

Cruci de gheaţă de 3 metri, la bisericile din Burdujeni

Sărbătoarea Bobotezei a fost întâmpinată şi în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava cu mult interes de credincioşi, care au mers în număr mare la  biserici, să ia apă sfinţită.

Tocmai de aceea, cu câteva zile înainte, preoţii mai multor lăcaşuri de cult s-au îngrijit din timp ca în apropierea bisericilor să fie ridicate frumoase cruci de gheaţă.

De exemplu, crucea de gheaţă a Bisericii „Sfinţii Constantin şi Elena”, ridicată lângă cea mai mare şcoală din municipiul Suceava, „Miron Costin”, are o înălţime de peste 3 metri. Preoţii care slujesc acolo, Ciprian Hirghiligiu şi Nicolae Lucian Hirghiligiu, au precizat că au adus blocurile de gheaţă de la Mitocaşi.

O frumoasă cruce de gheaţă, înaltă de aproape 3 metri, a fost ridicată şi la marginea DN 29, la ieşirea din Suceava spre Botoşani, în faţa Bisericii „Sf. Vasile cel Mare”, unde slujeşte preotul paroh Dumitru Hirghiligiu.

Crucea va fi lăsată acolo cât timp temperaturile exterioare nu o vor afecta, pentru a veghea asupra celor care sunt la drum.

 

Sărbătoarea Bobotezei, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava

După rânduiala Bisericii Ortodoxe, la capela de la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, preotul militar al unităţii a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Momentul a fost urmat de săvârşirea Slujbei Agheasmei Mari, la crucea de gheaţă ridicată în curtea inspectoratului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni au participat la slujba de sfinţire a apei de Bobotează.
 Vizualizări articol: 2333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Sute de suceveni au participat la slujba de sfinţire a apei de Bobotează4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei