Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 dec 2014 - Anul XIX, nr. 291 (5800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suspiciuni de fraudă

Firma suceveană Eurospeed, luată la puricat de DNA pentru contractele cu CNADNR

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat ieri dimineaţă percheziţii în mai multe judeţe din ţară, printre care şi Suceava. Ţinta anchetei sunt contractele pentru atribuirea serviciilor de reparare și de întreținere a autoturismelor din dotarea Direcțiilor Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP). Percheziţiile de ieri au fost efectuate la sediul central al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), dar şi la sediile regionale din ţară, respectiv din Iași, Cluj, Dolj și Brașov.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în dosar sunt implicate şi mai multe firme care au obţinut contracte suspecte. Ar fi implicate diferite firme, printre care şi SC Eurospeed SRL Şcheia - Suceava, aparţinând omului de afaceri Dan Pavăl.

Celelalte firme care sunt în atenţia procurorilor DNA ar fi SC Ro-Maryo SRL, SC Rodna Trans SRL, SC Manolo SRL, SC Ram Europe SRL, SC Tig For Serv SRL, SC Olflav Impex SRL.

 

Contract de aproape 1,4 milioane de lei, acordat de DRDP Iaşi firmei conduse de Dan Pavăl

Ancheta vizează atribuirea unor contracte bănoase în urma unor licitaţii cu cântec. Potrivit unui articol publicat încă de anul trecut de ziariştii de la publicaţia „7est”, una dintre licitaţiile pentru care este acum verificată firma Eurospeed a avut loc în primăvara anului 2013.

La acea vreme, firma lui Dan Pavăl a câştigat 1,4 milioane de lei prin descalificarea tuturor competitorilor, deşi avea preţul cel mai mare, contract prin care Eurospeed urma să repare autofrezele DRDP Iaşi. Interesant este că din cele patru oferte care au existat, trei au fost descalificate din motive tehnice. Cea de-a patra a câştigat cu preţul cel mai mare, şi anume Eurospeed.

Tot interesant este şi faptul că firma din Şcheia a ofertat 1,38 de milioane de lei, adică cu aproape 20.000 de lei mai puţin decât preţul estimat. În aceste condiţii, oferta financiară nu a mai contat, atât timp cât Eurospeed a „alergat” de una singură.

Printre firmele descalificate s-a numărat şi Metchim SA Iaşi, care avea în derulare un contract cu DRDP, iar descalificarea din motive tehnice este paradoxală. „Da, au contract în derulare, dar poate că n-au dovedit că pot aduce piesele respective. Nu ştiu exact, nu am ce să spun”, a declarat Ovidiu Laicu, directorul de atunci al DRDP Iaşi.

Autofrezele care trebuie întreţinute şi reparate sunt în mare parte marca ZIL, de fabricaţie sovietică. În total, la nivelul regionalei sunt 38 de autofreze, ceea ce înseamnă că anul trecut firma Eurospeed a primit câte 36.300 de lei/maşină. 

 

Dan Pavăl, sponsor vechi al edilului Capitalei, Sorin Oprescu, şi al unor parlamentari PSD

Omul de afaceri Dan Pavăl, nimeni altul decât vărul primarului comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, este cunoscut ca un apropiat şi un susţinător al social-democraţilor.

În cursul anului 2009 el a donat pentru campania prezidenţială a lui Sorin Oprescu 350.000 de lei, sumă la care se mai adaugă încă 80.000 de lei viraţi tot pentru Sorin Oprescu la campania pentru alegerile de la Primăria Bucureştiului. Ulterior, conform revistei Kamikaze, a câştigat comenzi la Primăria Bucureşti de 1,8 milioane de lei, într-un singur an, câştigând selecţii de oferte în care a fost singurul ofertant.

Ziariştii de la „7est” susţin, de asemenea, că patronul Eurospeed a mai făcut donaţii consistente candidaţilor PSD din Suceava.

De altfel, firma Eurospeed are afaceri importante şi cu Primăria Suceava, dar şi cu Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava.

Contactat telefonic, Dan Pavăl a fost extrem de irascibil şi a îndrumat jurnaliştii să discute cu organele statului, nu cu reprezentanţii unei firme private.

 

Şi firma soţiei fostului ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, percheziţionată

În această caracatiţă apare şi numele firmei TMS, aparţinând Vioricăi Dobriţoiu, soţia fostului ministru liberal al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

Potrivit celor de la România TV, sediul firmei a fost percheziţionat de procurorii DNA.

Firma soției fostului ministru al Apărării a donat USL-ului 56.000 de lei pentru campania electorală, iar după câştigarea alegerilor de către USL, Viorica Dobrițoiu a primit un contract 5,6 de milioane de lei de la CNADNR.

Fără să aibă concurenţă, TMS România a câştigat licitaţia, iar contractul prevede că firma va oferi pentru următorii patru ani „servicii de reparare şi întreţinere, inclusiv achiziţie de piese şi materiale, pentru autoutilajele Unimog, Caterpillar şi echipamente”.

Aceasta este doar o mică parte din afacerile familiei Dobriţoiu cu instituţiile statului român. Din februarie 2008 şi până în 2013, firma Vioricăi Dobriţoiu a obţinut contracte de la CNADNR în valoare de 34,6 milioane de lei, adică 8,2 milioane de euro, potrivit site-ului e-achiziţii.com.

În declaraţia de interese a senatorului Corneliu Dobriţoiu se regăsesc şi alte contracte încheiate de firma soţiei sale cu filialele CNADNR din Iaşi, Craiova, Braşov şi Bucureşti. Cuantumul total al acestora e de 8.566.390 de lei, adică puţin peste două milioane de euro. Obiectul contractelor e reprezentat de oferirea de servicii de reparaţii şi întreţinere pentru autoutilajele Unimog şi Caterpillar.

Interesant este că la toate licitaţiile s-a prezentat doar firma TMS. Contactată de ziarişti pentru a elucida acest mister, Viorica Dobriţoiu nu a făcut altceva decât să întreţină suspiciunile. „Am vreo vină că sunt singurul participant la licitaţii?”, a fost răspunsul oferit de soţia fostului ministru al Apărării.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firma suceveană Eurospeed, luată la puricat de DNA pentru contractele cu CNADNR.
 Vizualizări articol: 5488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Firma suceveană Eurospeed, luată la puricat de DNA pentru contractele cu CNADNR5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei