Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 dec 2014 - Anul XIX, nr. 284 (5793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Percheziţii şi reţineri

„Mafia pădurilor” din Slatina şi Mălini, zguduită din temelii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Percheziţiile care au avut loc miercuri în judeţul Suceava, la sediile unor societăţi comerciale aparţinând unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu lemn, s-au soldat cu reţinerea unor afacerişti din Slatina şi Mălini, care au făcut bani grei din exploatarea pădurilor şi jonglerii financiare.

Percheziţiile şi audierile sunt efectuate de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, care au în cercetare un amplu dosar de evaziune fiscală în acest domeniu.

 

Prejudiciu de peste şase miliarde de lei vechi, în doar doi ani de activitate

Printre primele persoane aduse la audieri se numără Grigore Nistor, un afacerist din Mălini, rudă îndepărtată a primarului acestei comune, Petru Nistor.

Grigore Nistor este un vechi „client” al inspectorilor silvici din cadrul ITRSV Suceava, unde are un dosar gros, fiind cunoscut pentru „jongleriile” pe care le face cu documentele de regim silvic, prin intermediul numeroaselor firme pe care le-a înfiinţat nu doar în judeţul Suceava, ci şi în alte judeţe.

Gateristul este administrator a cel puţin două societăţi din satul Poiana Mărului, comuna Mălini, cu obiect de activitate prelucrare şi comercializare lemn - Grig Nis SRL şi Margrig Wood SRL.

Anul trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a început urmărirea penală a bărbatului în vârstă de 52 de ani, care este acuzat că s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat pe o perioadă de doi ani de zile, prejudiciul calculat de anchetatori depăşind 6 miliarde de lei vechi.

El este acuzat că în perioada 2011-2012 a achiziţionat material lemnos fără documente legale de provenienţă în valoare totală de 903.425 de lei (plus 216.822 de lei TVA), a înregistrat cheltuieli fictive reprezentând prestări servicii în valoare de 70.170 de lei (plus 16.840 de lei TVA), a efectuat cheltuieli fără documente justificative în sumă de 1.217 lei (plus 292 de lei TVA), consecinţa fiscală fiind diminuarea bazei impozabile şi sustragerea de la plata impozitului pe profit cu suma de 159.363 de lei.

Conform Poliţiei, în cursul anului 2012, învinuitul a achiziţionat material lemnos fără documente legale de provenienţă în sumă de 111.401 lei (plus 26.736 de lei TVA – taxare inversă), având drept consecinţă fiscală deducerea ilegală a taxei pe valoare adăugată pentru suma de 26.736 de lei.

Constatările din dosarul penal nu se opresc aici. Administratorul este acuzat şi de realizarea unor venituri ilicite prin înregistrarea unor cheltuieli fictive în valoare de 120.032 de lei, consecinţa fiscală fiind sustragerea de la plata unui impozit pe dividende (persoane fizice) în valoare de 19.205 lei.

În total, administratorul unităţii de debitare a lemnului din Mălini s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, prejudiciul total cauzat fiind de 633.934 de lei, la care se adaugă dobânzi, majorări de întârziere şi penalităţi, care urmează a fi calculate.

Pe parcursul anchetei a fost emisă ordonanţă de luare a măsurilor asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului.   

 

Slatina, pe harta percheziţiilor făcute de poliţiştii din Alba

Al doilea afacerist sucevean reţinut pentru cercetări este Ghiorghiţă Niculeasa, din Găineşti, comuna Slatina. Acesta, împreună cu fratele său, Gavril Niculeasa, conduce afacerile mai multor firme al căror obiect de activitate este exploatarea şi prelucrarea masei lemnoase – SC Foraibăr SRL, cu sediul în Slatina, şi Westmizer SRL, înfiinţată în judeţul Timiş.

Până acum, în cadrul acestui dosar penal au fost derulate 37 de percheziţii în cinci judeţe, din care opt percheziţii în judeţul Suceava, la sediile unor societăţi comerciale aparţinând unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu lemn.

Miercuri dimineaţă, poliţiştii au pus în executare mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de crearea unui prejudiciu de peste 760.000 de lei.

Percheziţiile s-au desfăşurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele mai multor persoane cu domiciliul pe raza judeţelor Alba (12), Neamţ (11), Suceava (8), Maramureş (5) şi Satu Mare (1). Conform investigatorilor, în perioada 2012-2014, reprezentanţii unei societăţi comerciale din judeţul Alba ar fi exploatat şi achiziţionat masă lemnoasă fără forme legale pentru care ar fi folosit documente fictive, provenite de la societăţi comerciale de tip „fantomă”. Ulterior, marfa ar fi fost comercializată mai multor mari procesatori de material lemnos. Prin aceste operaţiuni ilegale s-ar fi creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 766.342 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mafia pădurilor” din Slatina şi Mălini, zguduită din temelii.
 Vizualizări articol: 13070 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
„Mafia pădurilor” din Slatina şi Mălini, zguduită din temelii5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce isprava mare.... trimis de
( 5 dec 2014, 12:17:19
Fiti seriosi , si nu mai dati asemenea glume . Sunt firme de exploatare a masei lamnoase care deruleaza milioane de euro si au facut investitii in constructii de pastravarii , restaurante , biserici , peco etc si nimeni nu are curajul sa-i deranjeze cu o simpla intrebare . Dar este si de inteles ca cei din Alba nu au de unde sa stie ce se petrece pe teritoriul sucevean .
1.1  RE: Ce isprava mare.... trimis de
( 5 dec 2014, 21:41:51
Oare de ce nu verifica nimeni firma lui Parlac Vasile de la Malini, care cara zi si noapte zeci de masini de lemn, oare chiar nu vede nimeni nimic, sau se vad ca nu vad......Domnilor de la ITRSV Suceava nu vedeti masinile cu lemn ale lui Parlac, care sta si rade prin Malini in masina lui luxoasa? RUSINEE................
2.   CINE VERIFICA? trimis de
( 5 dec 2014, 14:51:27
Cine verifica Ocolul Marginea sa vedeti aici ce se gaseste.
3.   Re trimis de
( 5 dec 2014, 15:22:13
La Solca cand veniti ?
4.   Re trimis de
( 5 dec 2014, 15:27:54
Asa e PIATA , si la Solca ca si la voi in Marginea. Dimineata pe la 7 incep sa iasa din padure masinile cu busteni. De ce la ora asta? e simplu de gandit , politia doarme , doarme si ziua si seara pt ca isi iau indemnizatia si stau ascunsi cand ei trebuie sa iasa. Ai nostri stau pe drumul Clitului si prinde cate un fraier cu doua cioate in faeton si i le confisca pt ca asa e la noi . Trebuie urmariti politistii astia ca isi fac de cap. Vin baietii , vin cum vine uraganul , cat de curand
5.   Comentariu trimis de
( 5 dec 2014, 16:39:18
Au lasat slobode hotiile si la paduri ca sa aiba ce lucra si lua si acuma . Cine stie oare unde ajung actualele confiscari de bunuri , bani lluati de la vinovati . Totul e lucrat esalonat cu cap ca profiturile sa nu se opreasca de curs la boacteri .
5.1  RE: Comentariu trimis de
( 5 dec 2014, 18:01:01
De ne ia ori ba, e "structura" copiilor fostilor comunisti si cadre securiste invatate doar la butoane. De ne iauuuu e laudat de "stapanii de sclavi" care apara democrasy si statul de drept desi a permis "VANZAREA TARII". Au praduit salbatic in stil barbar cum au procedat cu tarile de mana a 3 si mai au curajul sa ne abureasca cu "statul de drept si democrasy".
6.   FANTOMAS ȘOFER DE TIR.E CLAR ? trimis de
( 5 dec 2014, 19:21:14
Judecatorii CCR au stabilit ca masura controlului judiciar este neconstitutionala, cu toate ca numeroase persoane anchetate se afla deja sub aceasta hotarare a instantei.
Potrivit CCR, se incalca astfel art.53 din Constitutie referitor la "restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale cu raportare la libertatea individuala (art.23), la libera circulatie (art.25) si la viata intima, familiala si privata (art.26) ".
Baftă,Taz !
6.1  RE: FANTOMAS ȘOFER DE TIR.E CLAR ? trimis de
( 5 dec 2014, 20:45:05
Un sofer de tir calca o gaina intr-un sat din Ardeal. Speriat se da jos din tir, ia gaina moarta si il intreaba pe badea Gheorghe:
-Bade a ta e gaina aceasta?
-Apoi noi nu avem gaini asa late pe aci.
6.2  RE: FANTOMAS ȘOFER DE TIR.E CLAR ? trimis de
( 5 dec 2014, 21:57:28
Un șofer de tir pe nume Fantomas trecea printr-un sat din Ardeal.
Cum mergea el așa voios,la un moment dat întoarce capul și vede pe câmp un bou.După câțiva chilometri se oprește și întreabă pe badea Gheorghe:
-Bade ,ce e cu boul ăla ce se uita ca la tren când am trecut cu tirul ?
-Stai liniștit năluco,e Jijelul nostru ,așa e el,cu privirea „mai blajină”.
7.   E bine trimis de
( 5 dec 2014, 21:38:22
Dar oare firmele detinute de catre inspectorii silvici de la ITRSV Suceava cand vor fi verificate? tare sunt curios. Numai de noi agenti economici isi bat joc pur si simplu, de firmele lor nu se atinge nimeni.....
8.   Primarul din Malini -Pentru Nistor,Parlac si altii trimis de
( 6 dec 2014, 21:16:51
Ar trebui sa se mai fac niste merchezitii si pe la alte personaje din Malini care stau cu morcovul in fund deja, cum ar fi : primarul, fratele primarului ( mare afacerist ) si taicasu care detine toate afacerile , Isaila Victor , fratii Parlac din Slatina impreuna cu tatal lor , Falimila Zoita si multi alti afaceristi din aceste doua comune care taie din padurile noastre zi si noapte si pe care nu ii vede nimeni. Nu mai pot de ML-uri si palarii cu borurile late, la puscarie cu toti jegosii astia.
9.   * trimis de
( 6 dec 2014, 21:18:42
Perchezitii*,familia Zoita*
10.   Comentariu trimis de
( 9 dec 2014, 14:01:37
Draga "ARABELA" vad ca faci comentarii rautacioase fata de unii oameni din zona Malini/Cornu Luncii/Slatina/Gainesti. Tu stii ca acesti oameni s-au unii dintre ei au creat in aceasta zona locuri de munca si investesc, au credite in banci, prin investitiile lor urmand a crea noi locuri de munca, muncind, platind taxe la stat, platind dobanzi la credite luate din banci....nu barfind, stand dupa gard si pandind, care poate, iti iei un ajutor social sau un salariu de bugetar din taxele si impozitele pe care acesti"jegosi" pe care tu cu nesimtire si fara obraz ii numesti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei