Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 dec 2014 - Anul XIX, nr. 284 (5793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Cu fasolele în frunte, stăm de veacuri ca un munte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă un drumeţ străin ar fi făcut un tur, fie el şi televizat, prin oraşele României, cu ocazia Zilei Naţionale sărbătorite recent, ar fi rămas cu cele mai stranii şi neplăcute impresii despre poporul nostru.

În primul rând, l-ar fi frapat că avem reprezentanţi care nu sunt în stare să lege două vorbe liber, nici măcar când în discuţie este dragostea de patrie. De la preşedintele ţării până la ultimul primar de municipiu, toţi oficialii şi-au citit discursurile de pe foiţă. Ziceau ei acolo câte o frază cum că e nevoie de unitate între toţi românii – ce enormitate sforăitoare! - şi imediat aplecau ochii pe fiţuică, pentru a găsi fraza următoare. Venea la rând o rostire despre Regele Ferdinand, apoi încă o ocheadă era aruncată, pentru a pescui altă rostire, despre marea familie europeană, în care ne simţim cu toţii atât de mişto, că n-am pleca să ne pici cu ceară. Fără fiţuici, reprezentanţii noştri ar fi rămas muţi ca nişte lebădoi.

A doua chestiune frapantă este desfrâul final închinat crăpelniţei şi udăturii. O sărbătoare naţională, din care nu se putea ca maţele să nu fie sărbătorite, de unde doar săracul ficat a ieşit cam şifonat. Meniul uscat a fost bătut în cuie, el bazându-se pe fasole şi cârnaţi cu usturoi, sprijinit din ariergardă de udătura constând din vin fiert şi/sau de ţuică la fel de fiartă.

În ochii unui drumeţ străin, părem, în mod sigur, un popor de nehaliţi. Tot drumeţul respectiv ar trage concluzia că imnul ţării poate fi folosit ca un bun aperitiv, care deschide gustul şi pofta de ingurgitare. Rezultă un chiolhan stradal, desigur, dar un chiolhan sub drapelul naţional. Pe feţele românilor petrecăreţi, culorile roşu, galben şi albastru se aliniază una după alta, ca pe drapelul cu care atâta de mândrim.

Ce a rămas după sărbătorirea Zilei Naţionale? Păi, cam ce rămâne după ce exagerezi cu fasolele. Ştiţi dumneavoastră ce, pardon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu fasolele în frunte, stăm de veacuri ca un munte.
 Vizualizări articol: 1756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Cu fasolele în frunte, stăm de veacuri ca un munte5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Coltul alegatorului din 05.12.2014 trimis de
( 5 dec 2014, 12:44:26
Sunteti critic in multe planuri si e bine asa.
Intrebare: cititi vreodata un articol din cotidianul la care aveti onoarea sa colaborati?
Cum e posibil ca dupa enspemii de ani dupa reforma monetara, in articole care apar in ziar sa mai apara "leii vechi". Oare daca e scris cu miliarde suna mai grav, emotionant, sau e un motiv ezoteric. Oare cel care scrie asa ceva e mai destept, frumos, sau e totul doar o mistocareala ? Sau e politica ziarului? Oare de rolul educational al acestui cotidian tinde spre zero?
Va rog sa clarificati acest lucru penibil.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei