Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 dec 2014 - Anul XIX, nr. 284 (5793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză în termoficare

Căldura furnizată sucevenilor, redusă cu 30%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caloriferele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor fi mai reci de la finele acestei săptămâni. Cauza o reprezintă reducerea cu aproximativ 30% a energiei termice furnizate de producător, firma Bioenergy Suceava, care, din această noapte, va opri funcţionarea unuia din cele trei cazane cu care asigură căldura şi apa caldă unui număr de aproximativ 60.000 de suceveni.

Măsura, nedorită de nici una din părţile implicate, este considerată absolut necesară de reprezentanţii Bioenergy, care spun că astfel mai câştigă timp pentru a menţine centrala termică funcţională până când vor putea reface stocurile de biomasă.

Conform acestora, principala cauză care a produs blocaje în aprovizionarea cu masă lemnoasă o reprezintă datoriile imense neîncasate de la Termica – cei cărora le vând energia termică produsă şi care, la rândul lor, o transportă şi o distribuie consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

În prezent, Termica are de achitat către Bioenergy 17,4 milioane de lei (174 miliarde de lei vechi), dar are de recuperat, la rândul ei, peste 15 milioane de lei de la populaţie.

Prin două adrese trimise de Bioenergy, una pe 25 noiembrie şi alta pe 3 decembrie, Termica a fost notificată că, până la reglementarea situaţiei financiare dintre cele două părţi, într-o primă etapă, va fi redusă energia termică livrată cu 30%.

Unul din cele trei cazane pe biomasă cu care Bioenergy asigura energia termică necesară sucevenilor la parametri normali va fi oprit în această noapte, în jurul orei 24.00. Din inerţia sistemului, respectivul cazan va mai asigura energie termică o scurtă perioadă de timp, probabil chiar până duminică după-amiază, după care efectele răcirii acestuia se vor resimţi şi la consumatorii finali.

„Societatea noastră a finanţat, prin efort propriu, un timp îndelungat, achiziţia de biomasă şi plata celorlalţi furnizori de utilităţi, dar, din păcate, nu am reuşit să ajungem la o înţelegere cu dumneavoastră (n.r. Termica) privind restanţele deosebit de mari cu care figuraţi la contravaloarea energiei termice livrate. Mai mult, nu a existat nici o reacţie constructivă din partea dvs. la nenumăratele atenţionări ale noastre, drept pentru care vă informăm că suntem obligaţi să punem în practică […] reducerea, în primă etapă, a energiei termice livrate, cu circa 30%, începând cu data de 5 decembrie 2014, până la reglementarea situaţiei financiare. În acest context, începând cu data menţionată anterior, se impune ca prin măsuri proprii privind modul de exploatare şi gestionare a sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice, să furnizaţi agentul termic utilizatorilor dvs., în limita sarcinii termice posibile a fi asigurată”, se arată în ultima adresă transmisă de Bioenergy firmei Termica, cu două zile înainte de a trece efectiv la oprirea parţială a capacităţilor de producţie.

 

„Efectul va fi o reducere a confortului termic în apartamente”

De cealaltă parte a „baricadei”, conducerea societăţii de termoficare a municipiului consideră că măsura, chiar de este justificată din prisma lipsei de combustibil cu care se confruntă Bioenergy, ar putea avea efecte adverse în rândul consumatorului final.

„Reducerea cantităţii de energie termică livrată va duce la o reducere a parametrilor de furnizare a agentului termic. Practic, va scădea confortul termic din apartamentele celor racordaţi la sistemul centralizat, mai ales dacă se va înregistra şi o scădere a temperaturilor exterioare”, a explicat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.

Acesta a precizat că în continuare se fac toate demersurile necesare pentru a achita furnizorului de energie termică cât mai mult din facturile restante, dar că situaţia nu se prezintă deloc favorabil, datoriile populaţiei către Termica fiind cele mai mari de până acum.

„Singura soluţie este să încasăm cât mai mult din restanţele pe care le înregistrează populaţia. Este un serviciu care trebuie plătit. Nicăieri în lume nu ţi se dă un bun, un serviciu, fără a fi plătit imediat, nu peste un an, doi sau zece, cum se întâmplă la noi”, a spus Ovidiu Dumitrescu.

Directorul Termica consideră că nemulţumirea celor de la Bioenergy referitoare la transferul către ei a unei cote din încasările de la populaţie este nejustificată.

„Din încasările totale ale lunii noiembrie – subvenţii, consumuri şcoli, agenţi economici şi asociaţii de proprietari, adică 4,1 milioane de lei, la Bioenergy au ajuns trei milioane de lei, adică trei sferturi. Pentru a funcţiona avem nevoie nu doar de energie termică, ci şi de apă şi energie electrică, utilităţi care trebuie plătite, pentru a nu fi oprite, plus cheltuielile de funcţionare, inclusiv taxe şi impozite, care au crescut mult în ultimul an. Nu avem cum da la Bioenergy tot ce se încasează, altfel nu am mai putea funcţiona”, a explicat directorul Termica Suceava.

 

Apa caldă va fi furnizată la parametri normali

Reducerea producţiei de energie termică nu va afecta şi furnizarea apei calde în municipiul Suceava, după cum a precizat directorul Termica.

„Vom face reglajele necesare pentru ca apa caldă să fie furnizată la aceiaşi parametri, doar căldura va avea parametrii diminuaţi. Din păcate, această măsură ar putea nemulţumi o parte dintre consumatorii bun-platnici, ceea ce ar duce la un efect nedorit, de scădere a încasărilor, într-o perioadă când este absolut necesar să recuperăm cât mai mult din marfa livrată, pentru a putea funcţiona în continuare”, a mai spus Ovidiu Dumitrescu.

De altfel, directorul Termica spune că, dacă situaţia nu va reveni la normal într-un timp relativ scurt, vor trebui luate în calcul şi alte măsuri, precum limitarea furnizării de energie termică către rău-platnici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura furnizată sucevenilor, redusă cu 30%.
 Vizualizări articol: 2270 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Căldura furnizată sucevenilor, redusă cu 30%5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 5 dec 2014, 17:38:48
Cu atitudinea aceasta sfidatoare fata de noi, cei corecti, la vara veti obtine contrariul, vor fi destui care-si vor dori sa scape de raiul oferit de Termica.
Scandalos si dezonorant pentru aceasta clasa politica!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei