Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 nov 2014 - Anul XIX, nr. 266 (5775)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sală arhiplină

Maestrul Tudor Gheorghe a reunit în două ore de spectacol anotimpurile din poezia românească

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Maestrul Tudor Gheorghe a reunit miercuri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în două ore de spectacol, anotimpurile din poezia românească.  Spectacolul „Anotimpurile mele” a avut un mare succes la public, organizatorii fiind nevoiţi să aşeze scaune suplimentare, pentru a-i mulţumi pe toţi admiratorii maestrului. Acompaniat de Corala Lira şi Filarmonica din Botoşani, dirijate de Marius Hristescu, artistul şi-a început recitalul de la Suceava cu  „Note de primăvară” („Verde crud, verde crud... / Mugur alb şi roz, şi pur”), de George Bacovia.

Încă de la începutul spectacolului, Tudor Gheorghe le-a explicat sucevenilor aflaţi în sala de spectacol („cel mai deştept public din Suceava”, pentru că „lumea bună e aici”) faptul că i-a fost foarte greu să aleagă doar câteva piese din fiecare anotimp simfonic, într-un singur spectacol, însă s-a străduit să fie „hit după hit” sau „hit de hit”. Astfel, călătoria muzicală, cu zeci de partituri, a început cu momentul primăvară, urmat de vară, când Tudor Gheorghe a interpretat „Sara pe deal”, de Mihai Eminescu, pe muzica lui Vasile Popovici, dar şi versuri de Romulus Vulpescu, Adrian Păunescu, Păstorel Teodoreanu, George Topârceanu, pe muzica orchestratorului Marius Hristescu. „Pedeapsa macului” („Arde macul să se-nsoare, / Macul roşcovanul, / C-a pus ochii pe-o Cicoare / Nu-i ca ea o altă floare / Mândră în tot lanul”), de Vasile Voiculescu, a fost una dintre cele mai aplaudate piese din anotimpul vara, care, la fel ca şi „Seara pe malul Jiului”, piesă pe care Tudor Gheorghe a spus că şi-o dedică lui însuşi, face parte de pe albumul „Vara Simfonic”.

 

„Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”

Simfonia toamnei a debutat cu poezia „Toamna”, a lui Octavian Goga. La un moment dat, „în plină toamnă simfonică”, artistul le-a pus sucevenilor la încercare cultura generală, spunându-le: „Nu vă spun autorul versurilor care urmează. Asta pentru că v-aş jigni, dumneavoastră sunteţi doar publicul meu cel mai deştept”. Era vorba de versurile lui Topârceanu. Multe aplauze a adunat artistul şi atunci când a interpretat „Lied” („Toamna a căzut / Peste parcul mut. / Tainicule dor, / În zadar te-alint.”), de Păstorel Teodoreanu, şi „Niciodată toamna”, pe versurile poetului Tudor Arghezi. După ce maestrul a convins publicul că „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, a urmat partea a treia din „Iarna Simfonic” şi epilog („Sculaţi boieri” şi „Florile Dalbe”). Nu puteau lipsi versurile marelui poet Adrian Păunescu, „Sufletele foştilor zidari / Şi-au luat mistriile în cer / Să zidească o moară de ninsori / Pentru cei de-acasă, leru-i ler…/”, colindul „Zoriori de ziuă” sau „Noapte de iarnă”, de George Topârceanu („Cad din cer mărgăritare / Pe oraşul adormit... / Plopii, umbre solitare / În văzduhul neclintit, / Visători ca amorezii / Stau de veghe la fereastră, / Şi pe marmura zăpezii / Culcă umbra lor albastră.”

La finalul spectacolului, publicul a aplaudat la scenă deschisă prestaţia artiştilor. Maestrul Tudor Gheorghe s-a retras în culise, dar la cererea publicului a revenit şi a fost aplaudat în continuare minute în şir. „Anotimpurile mele” a fost un spectacol armonios, care a adus în faţa publicului adevărata poezie românească, un spectacol care i-a făcut pe suceveni să uite pentru două ore de grijile cotidiene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maestrul Tudor Gheorghe a reunit în două ore de spectacol anotimpurile din poezia românească.
 Vizualizări articol: 2744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Maestrul Tudor Gheorghe a reunit în două ore de spectacol anotimpurile din poezia românească4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cultura trimis de
(14 nov 2014, 11:27:08
As dori sa fie cat mai multe evenimente culturale in Suceava.
Dar probabil cei care nu-si doresc asta nu isi iubesc orasul.
2.   Incredibil trimis de
(14 nov 2014, 11:42:44
Jos cenzura Monitorule! De ce nu se poate comenta pe unele titluri din ziar? Va e frica de adevar?
2.1  RE: Incredibil trimis de
(14 nov 2014, 19:16:29
Ma "cordilis36" ia viteza de pe pagina rezervata lu' "Nea Tudor". Mitocanii s-au nascut "jicniti" .....
3.   A fost un spectacol extraordinar! trimis de
(14 nov 2014, 19:20:00
Intr-adevar, viata noastra, a spectatorilor a fost o simfonie timp de doua ore. Pacat ca la Suceava astfel de spectacole vin foarte rar. Autoritatile locale sunt inghetate la capitolul cultura, nu au nici vointa, nici putinta sa o promoveze. In Casa de Cultura din Suceava nu s-a investit nimic de foarte mult timp, nu este incalzire, nu este nimic... In data de 14 decembrie a.c. vom avea un alt spectacol de zile mari "Vienna Classic Christmas". Orchestra din Viena vine al saselea an consecutiv in Romania si al treilea an la Suceava. Merita vazut!happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei