Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 oct 2014 - Anul XIX, nr. 252 (5761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În Boston, SUA

Doi suceveni caută finanțare pentru a putea participa la cel mai important concurs de inginerie seismică din lume

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii Ana Maria Carpea şi Alexandru Ţigănescu, studenţi ai Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, vor să reprezinte România în cadrul concursului ”Seismic Design Competition”, organizat de Institutul de Cercetare în Ingineria Seismelor din Statele Unite ale Americii.

”Seismic Design Competition”, cea mai importantă competiţie de inginerie seismică din lume, va avea loc în perioada 31 martie – 4 aprilie 2015, la Boston.

Cu toate că şi-au făcut planuri, proiecte şi schiţe, participarea studenţilor la competiţia de la Boston este pusă sub semnul întrebării din cauza lipsei finanţării.

Echipa de studenți din care fac parte cei doi suceveni numără, în total, doi viitori arhitecți și nouă ingineri în construcții.

Alexandru Ţigănescu ne-a explicat că „sunt trei aspecte pe care trebuie să le avem în vedere – transportul, cazarea şi materialele pentru machetă. Totodată, transportul machetei pe care o vom realiza implică un cost ridicat, pentru că este fragilă şi trebuie transportată în condiţii speciale. Avem nevoie de circa 1.200 de euro pentru fiecare membru al echipei, în total peste 10.000 de euro pentru a participa la acest concurs”.

 

Clădirea viitorului

Pentru concurs, echipajul din România va realiza o machetă de 1,5 metri înălţime, din lemn de balsa şi lipici, structură care trebuie să-şi dovedească rezistenţa în faţa a trei cutremure de mare magnitudine, simulate în laborator.

„Sunt construcţii foarte uşoare, dar rezistente, supuse unor încercări seismologice. Seismele induse sunt graduale, din ce în ce mai mari”, a precizat Alex Ţigănescu. 

Tânărul a mai menţionat că cel mai mare cutremur la care va fi supusă macheta construită din lemn de balsa (un arbore tropical cu lemn cu densitate mică) şi lipici va fi mai puternic decât orice cutremur înregistrat vreodată, de circa opt ori mai puternic decât cel înregistrat 1977 în România.

Mai mult de atât, potrivit regulamentului, pe lângă rezistenţa la cutremure devastatoare, construcţia de birouri gândită și construită de tinerii români trebuie să fie uşoară (costul de construcţie să fie mic), eficientă economic (pentru maximizarea profitului prin creşterea suprafeţei şi a numărului de etaje), iar arhitectura trebuie să se încadreze în specificul zonei. Pentru ediţia din 2015, clădirea trebuie proiectată pentru centrul oraşului Boston.

 Deocamdată echipa lucrează la schiţele clădirii, la structura şi designul acesteia.

 

Singura echipă care va reprezenta România

„Scopul echipei este de a demonstra că prin muncă şi dedicație se poate face performanţă la nivel internațional. Structura în sine este foarte sensibilă şi se poate realiza doar prin îndemânarea şi grija unor studenți pasionalţi, cu o minte ageră şi cunoștințe avansate”, este mesajul echipei studenţeşti.

Aceasta este formată din studenții Ana Maria Carpea, Alexandru Ţigănescu, Andrei Chis, Iulia Fatan, Mircea Terec, Paul Musta, Norbert Sarkozi, Diana Coman şi Alexandru Ivan Greceniuc, aceştia fiind coordonaţi de asist. dr. ing. Ovidiu Prodan şi asist. drd. arh. Szende Szentesi.

 

În 2014, premiul I a ajuns la echipa României, din care a făcut parte şi un sucevean

În 2014, echipa Universităţii Tehnice din Cluj a ocupat prima poziţie a podiumului la ”Seismic Design Competition”. Din echipa câştigătoare a făcut parte şi suceveanul Mugur Neagu, absolvent al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, secţia Arhitectură, student al Facultăţii de Arhitectură.

În cursa pentru marele premiu au intrat 30 de echipaje, printre care şi ale unor studenţi din universități prestigioase din  Statele Unite ale Americii, precum UCLA, Stanford sau  University of California-Berkeley (favoriţii competiţiei). În pofida concurenţei acerbe, macheta studenţilor români s-a dovedit a fi cea mai rezistentă la cele trei simulări de cutremur la care a fost supusă.

 

Apel la sprijin

Cei care vor să-i ajute pe tinerii studenţi pentru a participa la acest concurs pot lua legătura cu Alexandru Ţigănescu la telefon 0751 990 082 sau alex.ţigănescu@gmail.com. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi suceveni caută finanțare pentru a putea participa la cel mai important concurs de inginerie seismică din lume.
 Vizualizări articol: 1954 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Doi suceveni caută finanțare pentru a putea participa la cel mai important concurs de inginerie seismică din lume3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei