Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 oct 2014 - Anul XIX, nr. 252 (5761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Proiect Comenius

Elevi și profesori de la Colegiul Alimentar au participat la o reuniune în Lituania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava derulează, în perioada septembrie 2013 - iulie 2015, proiectul multilateral Comenius “Science Experiments on Renewable Energies”, alături de școli partenere din Franța, Olanda, Lituania, Italia și Turcia. În săptămâna 13-18 octombrie a avut loc reuniunea de proiect din Lituania, la Şcoala Žibartonių Pagrindinė Mokykla din localitatea Zibartoniai, regiunea Panevezys. La această primă întâlnire din cel de al doilea an de proiect au participat din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară trei profesori și patru elevi: director Tatiana Hladiuc, prof. Dumitru Constantin, prof. Violeta Iacentiuc, coordonator de proiect, împreună cu elevii Alexandra Nechita (X B), Beatrice Lungu (XI D), Iulian Blându (XI H) și Sebastian Bulubenchi (XI H).

Despre această întâlnire de proiect, coordonatoarea proiectului, prof. Violeta Iacentiuc, ne-a spus că „gazdele de la școala din Lituania ne-au întâmpinat cu deosebită căldură și ospitalitate, în ciuda vremii reci de afară. Am fost plăcut impresionați de cabinete, de sălile de clasă, bibliotecă, sala de sport, sala de mese - deosebit de moderne și îngrijite. Chiar dacă școala (cu clase de la grădiniţă și până la a X-a) are numai 91 de elevi, condițiile oferite acestora sunt dintre cele mai bune. În plimbările pe holurile școlii am remarcat multe produse decorative realizate de elevi din materiale reciclabile - adevărate opere de artă. Următoarea etapă a programului a fost sesiunea de experimente distractive, unde fiecare dintre echipe a prezentat live experimentul, precum și filmul experimentului propus. A fost o activitate plină de bună-dispoziție și mult apreciată de toți elevii și profesorii prezenți”.

A fost organizată şi o excursie în orașul Siauliai, la o modernă centrală pe bază de biomasă (realizată cu fonduri europene), unde sucevenii au avut ocazia să urmărească întregul proces tehnologic, de la descărcarea camioanelor pline cu deșeuri lemnoase și până la camera de comandă.

 

Vizite culturale şi spectacole

Pe lângă activitățile strict legate de tema proiectului, s-au efectuat și vizite culturale în locuri reprezentative pentru Lituania: castelul Trakai, turnul Gediminas și Palatul Marilor Duci din Vilnius, catedrala din Krekenava, rezervația de zimbri din Krekenava, Dealul Crucilor, Muzeul Bicicletelor și Muzeul Ciocolatei din Siauliai. În ultima zi, participanţii la proiectul Comenius s-au adunat din nou la școala gazdă, pentru a participa la un spectacol foarte reușit realizat de elevii școlii, de la cei mici până la cei mari. Spectacolul s-a terminat cu înmânarea diplomelor elevilor și profesorilor participanți.

Ca o concluzie, profesoara Violeta Iacentiuc ne-a spus că „reuniunea de proiect din Lituania a fost una foarte reușită din punct de vedere al obiectivelor principale ale proiectului, dar și din perspectiva contactului cu o țară cu oameni extraordinar de talentați, educați, ospitalieri, gospodari, preocupați de aspectul și dotarea școlilor.”

Directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, prof. Tatiana Hladiuc, ne-a spus că „proiectul își propune trecerea în revistă a cinci tipuri de energie regenerabilă, pentru a sublinia importanța acestora în contextul actual, din perspectiva fenomenului îngrijorător de încălzire globală. Elevii și profesorii liceului nostru au făcut față cu succes provocărilor acestui proiect, realizându-și sarcinile de lucru cu mare seriozitate. În primul an școlar 2013-2014 s-au organizat întâlniri de lucru în Italia (prezentarea energiilor regenerabile), Turcia (energia geotermală) și România (energia apei), urmând ca în acest an școlar să se realizeze mobilitățile proiectului în Lituania (energia provenită din biomasă), Olanda (energia eoliană) și Franța (energia solară).”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi și profesori de la Colegiul Alimentar au participat la o reuniune în Lituania.
 Vizualizări articol: 1633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevi și profesori de la Colegiul Alimentar au participat la o reuniune în Lituania0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei