Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 aug 2014 - Anul XIX, nr. 188 (5697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fără limite

La 14 ani, arestat pentru că era capul unei grupări care a comis zeci de furturi şi tâlhării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un copil în vârstă de numai 14 ani, din Şcheia, a ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, sub acuzaţia că era liderul unei grupări de patru minori infractori care a comis zeci de furturi, dar şi mai multe fapte de tâlhărie. S-a ajuns la această situaţie limită, ca un copil de numai 14 ani să stea după gratii, din cauză că minorii infractori, coordonaţi din spate de alte persoane, au arătat de la zi la zi că nu au limite, iar vârsta precoce nu mai este un impediment pentru ei.

Ieri, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava l-a înaintat pe minor Judecătoriei Suceava, cu propunere de arestare preventivă. Ieri după-amiază, judecătorii au decis că minorul de 14 ani nu mai poate rămâne în libertate şi l-au arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile.

 

Trei dintre membrii grupării rămân liberi pentru că nu au încă 14 ani

Monitorul de Suceava a relatat încă de acum câteva luni de zile despre gruparea de minori infractori de la Şcheia.  Cel mai mic a împlinit 13 ani în luna mai a acestui an, iar cel mai mare a împlinit 14 ani în luna aprilie. Numai în primele şase luni ale acestui an, pe numele celor patru au fost probate 25 de fapte penale, furturi şi o tâlhărie.

Conform Codului Penal, copiii până în vârsta de 14 ani care comit fapte de acest gen nu răspund penal. Pot fi audiaţi doar ca martori şi efectiv nu li se poate face absolut nimic. 

Abia din luna aprilie, când unul dintre minori, Ilie R., zis „Paznicu”, a împlinit 14 ani, anchetatorii au început să adune probatoriu pentru a încerca să-l trimită după gratii. Conform legii, acestuia i s-au putut imputa doar faptele comise după ce a împlinit vârsta de 14 ani. Pentru a putea să-l pună sub acuzare anchetatorii au trebuit să-l ducă întâi pe minor la o expertiză psihiatrică, în urma căreia a rezultat că are discernământ. 

 

La 14 ani, are deja doi ani de când fură

El a început să fure încă din 2012.

Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat:

“Activitatea sa infracţională este în vizorul poliţiei din a doua parte a anului 2012, când împreună cu alţi minori care nu au împlinit nici la această dată vârsta de 14 ani a săvârşit mai multe infracţiuni, atât pe raza comunei Şcheia, cât şi în municipiul Suceava. Mai mult, în ultima perioadă de timp s-a constatat faptul că minorii şi-au dezvoltat activitatea infracţională, ajungând să comită tâlhării asupra unor femei vârstnice, cărora le-au smuls lănţişoarele din aur de la gât”.

Minorul ajuns în arest a fost cercetat începând din 2012 pentru 40 de fapte de furt şi patru tâlhării. A fost pus sub acuzare pentru arestare doar pentru trei furturi, două tâlhării şi o faptă de distrugere, fapte comise după ce a împlinit 14 ani şi nu a mai fost protejat de lege.

Printre altele, minorul, alături de complicii de 13 ani, este acuzat că a atacat un pescar care a fost îmbrâncit în râul Suceava. În timp ce victima se chinuia să iasă din apă minorii i-au spart geamurile maşinii şi i-au furat din interior mai multe bunuri. Într-un alt caz, minorul în vârstă de 14 ani i-a furat bicicleta unui copil de 13 ani, după ce în prealabil l-a ameninţat cu un cuţit. 

 

Se cere tragerea la răspundere a adulţilor care împing copiii la furturi

Primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, a declarat că problema îi este cunoscută de luni de zile, de când oamenii vin la primărie şi se plâng că sunt prădaţi şi nimeni nu face nimic. La Primăria Şcheia s-a organizat chiar şi un protest în acest sens.

Vasile Andriciuc nu s-a ferit să spună ceea ce ştie toată lumea. Cei patru minori nu acţionau de capul lor.

„În spatele acestor copii care săvârşesc fapte antisociale sunt alţii care îi coordonează şi din câte am înţeles urmează să fie traşi la răspundere şi aceştia. Este vorba atât de părinţii lor, cât şi de alţi membri ai familiilor acestora. Ei provin din familii dezorganizate de etnie romă şi în multe situaţii şi părinţii au comis fapte de acelaşi gen pe parcursul vieţii”, a explicat primarul.

El a arătat că minorii obişnuiau să se ofere să presteze muncă cu ziua în sat, tocmai pentru a pune ochii pe bunuri pe care să le fure.

Primarul Andriciuc a mai declarat că a încercat să prevină aceste furturi prin asigurarea de iluminat public şi printr-o bună colaborare cu jandarmii, care au intervenit de foarte multe ori în zonă. În rest, a fost treaba poliţiei.

 

Au spart casele una după alta şi au lăsat dezastru în urmă

Reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă şi cu o parte din victimele grupării de minori.

Cătălin, un tânăr care lucrează în Italia, a găsit un adevărat dezastru în casa aproape finalizată.

„Mi-au spart casa de două ori, au intrat ziua şi mi-au făcut pagube multe. Au furat cablurile de curent, un încărcător de baterie la maşină, mi-au tăiat parchetul cu flexul, au furat două flexuri şi multe lucruri mici de care îţi dai seama că nu le mai ai pe parcurs”. Tânărul ne-a arătat cum uşa de la camera centralei şi hota din bucătărie au fost deformate cu o rangă, în căutare de bunuri.

Practic, pe lângă pagubele provocate efectiv prin furturi, prejudicul cumulat fiind de câteva zeci de mii de lei, minorii au provocat distrugeri care înseamnă pagube mult mai mari. Pierderi imense pentru oamenii care au muncit ani de zile pentru a-şi ridica şi amenaja case.  

„Vecinului de lângă mine i-au demontat pompele de la centrale, au furate pompele şi cuprul, de la un alt vecin au furat ceasuri şi bani, ne-au luat la rând”, a mai relatat bărbatul.  

 

Se vor opri din furat hoţii copii de la Şcheia?

Un alt proprietar de casă călcat de hoţi, Andrei Caraman, a declarat: „În fiecare zi venea câte unul dintre ei şi se plimba pe stradă şi se uita în fiecare curte. Se plimba pur şi simplu de dimineaţă până seară, iar noi am tot sesizat poliţia”.  

Cei patru minori nu vizau însă doar case nelocuite. Ei au furat şi din casele unor persoane vârstnice, mizând pe faptul că acestea nu au putere de reacţie. Faptele cu violenţă mai recente, amintite mai sus, spun totul despre nivelul infracţional la care au ajuns cei patru.

Chiar dacă minorul considerat capul grupării se va afla cel puţin o perioadă în arest, ceilalţi au rămas în libertate, iar riscul ca aceştia să continue să fure, eventual ajutaţi şi de alţi minori, chiar şi mai mici, rămâne ridicat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 14 ani, arestat pentru că era capul unei grupări care a comis zeci de furturi şi tâlhării.
 Vizualizări articol: 4658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La 14 ani, arestat pentru că era capul unei grupări care a comis zeci de furturi şi tâlhării5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tingarii trimis de
(15 aug 2014, 11:15:54
Ai dracu de borati mai mult strica decat fura, indata ne depasesc ca numar ciorile astea imputite si unii le mai dau bani la semafor ca e plin de ei peste tot.nu stiu cum domnul primar accepta, ca intr-un oras european cum il declara dumnealui stau borataniile la semafor.Astia trebuie otraviti sau le trebuie taiate mainile.Daca cumva ii prindeti pe propietatile voastre rupetile capul la ciori!Moarte lor moarte borataniilor!
2.   Omorati-i, ca nu sunt oameni trimis de
(15 aug 2014, 11:34:27
Sholdoveni proshti si mamaligi. Luati exemplul celor din Hadareni-Mures, care in 1993 s-au revoltat impotriva tziganilor care au omorat un roman.Incidentul i-a umplut de furie pe sătenii români și maghiari. O mulțime numeroasă și revoltată s-a adunat spontan și a luat atitudine împotriva tziganilor care se refugiaseră și se baricadaseră într-o casă. Și deoarece aceștia au refuzat să iasă afară pentru a fi predați poliției, mulțimea a dat foc casei. Doi dintre tzigani au încercat să părăsească în fugă casa incendiată, dar au fost prinși și omorâți în bătaie, în timp ce al treilea a ars de viu înăuntru. Romii vecini au încercat să intervină, iar ca răspuns mulțimea înfuriată a pornit prin sat dând foc în total la 13 case în care locuiau romi. Alte șapte au fost devastate. Voi, fraierilor, ce mai asteptati? Omorati-i, tu-te muma-n tur de ciori nenorocite.
2.1  RE: Omorati-i, ca nu sunt oameni trimis de
(15 aug 2014, 12:23:49
Mey plutica cine sa-si puna mintea cu tine si sa intre in diversiunea ta, aceea de a injura moldovenii.Acest pusti trebuie racolat la organizatia de tineret al dreptei unite "adica cica" pamp, pdl si pnl. E un element care promite si ar urma cu destoinicie si cinste linia voastra de partid.
2.2  RE: Omorati-i, ca nu sunt oameni trimis de
(15 aug 2014, 20:33:23
Ba pardon, neagigicaisa !!! Daca traia Antonescu (ca sa nu mai spun un nume cu H), ciorile nu mai ciordeau pe unde apucau. Ca nu prea mai erau. Daca fratiorii tai comunistii l-au "aranjat" pe Antonescu si au venit la putere, le-au permis haripatelor sa-si ia zborul. Si nasul la purtarewinking. tovarasul ceausescu=bunicul tau a interzit avortul. Si uite asa haripatele s-au inmultit fara numar (ca manelistii lor). Si in cazul in care stai prost cu memoria sau ti s-a inrosit creierul spalat de psd-isti, tovarasul iliescu si slugoii sai (nastase-7 case, ponta-dottore si alti nemernici) si-a batut joc de Romania si poporul roman mai mult decat si-au batut ceilalti joc. Asa ca daca-i pui cravata rosie la gat, sigur va deveni un de-al vostru destoinic .
2.3  RE: Omorati-i, ca nu sunt oameni trimis de
(15 aug 2014, 21:17:14
Bey tiriplica puti a slugoi afiliat politic. Ce tot o dai ba putica cu antonescu, "cu comunistii" cu ceausescu cu pesedeul si iliescu cu nastase. Ce scoti tu din gruba mintii aia ejti bouleanule. Ejti atat de prost incat nu realizezi ca sant si oameni care gandesc, care nu dau limbutze catifelate la partid ca tine sa "manaca si gura ta ceva". Ba derbedeule libertatea în sărăcie a celor neafiliati politic e mai bună decât sclavia în puf traita de voi clantaii ce stati in 4 labe pe bani.
2.4  RE: Omorati-i, ca nu sunt oameni trimis de
(15 aug 2014, 21:28:25
Bai NEAGIGI,esti atat de prost incat tu doar crezi ca gandesti!!!
2.5  RE: Omorati-i, ca nu sunt oameni trimis de
(15 aug 2014, 21:31:04
Bey tiriplica puti a slugoi afiliat politic. Ce tot o dai ba putica cu antonescu, "cu comunistii" cu ceausescu cu pesedeul si iliescu cu nastase. Ce scoti tu din gruba mintii aia ejti bouleanule. Ejti atat de prost incat nu realizezi ca sant si oameni care gandesc, care nu dau limbutze catifelate la partid ca tine sa "manaca si gura ta ceva". Ba derbedeule libertatea în sărăcie a celor neafiliati politic e mai bună decât sclavia în puf traita de voi clantaii ce stati in 4 labe pe bani.
2.6  RE: Omorati-i, ca nu sunt oameni trimis de
(16 aug 2014, 13:23:41
@neagigi=limbric !!! Se vede de pe luna ca ti-a fost spalat creierul. Unde ai citit in comentariul meu ca as fi sluga celor de DREAPTA ? Doar am facut cel mai scurt rezumat din lume al istoriei. Se pare ca te deranjeaza la maxim ca nu-i am la ficat pe socialisti si pe comunisti, adica pe cei de stanga. Asa-mi place tot ce reprezinta DREAPTA. ORTO-DOXA, partidele de DREAPTA... Stanga o folosesc pentru a produce ceva ce-ti face foarte bine la gargara. Mai agramatule!!! Corect se scrie SUNT, nu sant... Ma bucur pentru ca prin limbajul tau NEACADEMIC ai aratat tuturor cine-i derbedeul. Sfatul meu e ca sa-ti bagi capul in apa rece si POATE te vei trezi . Macar acum in al 12-lea ceas !!!
P.S. Daca tot te trezesti, pune mana pe gramatica AGRAMATULE !!! Esti jenant !!!
3.   Respect EUGEN GRIGORE omul care n-a plecat capul trimis de
(15 aug 2014, 12:07:51
 ☭  ϑ
4.   Respect EUGEN GRIGORE, omul care n-a plecat capul trimis de
(15 aug 2014, 12:15:39
“Povestea lui a început în anii ’70 când, şofer fiind la o autobază de lângă Iaşi, şoferul Eugen Grigore îşi găseşte casa din Copou arsă, cu familia sa, soţia şi trei copii, moartă în ea. El află că nişte ţigani ar fi comis crima şi, din cauza pasivităţii autorităţilor, care tărăgănau ancheta, o ia razna, bea o jumătate de sticlă de coniac, se urcă în camion şi calcă, înainte şi înapoi, cu monstrul pe roţi, o şatră de ţigani din Cartierul Ciurea, omorînd 24 de bărbaţi, femei şi copiii!
5.   RIP Halaicu trimis de
(15 aug 2014, 12:21:02
youtube.com/watch?v=d0U00sK7D3

Daca nu mai saturam de aplicat 'political correctness' pe salbatici si barbari, ne calca in picioare. Politistul Halaicu se pare ca facea treaba murdar dar macar tinea orasul linistit.
De cand a venit urmatorul papitoi/papitoaica in locul lui, se respecta procedurile dar au scapat tiganii de sub control.
5.1  RE: RIP Halaicu trimis de
(15 aug 2014, 12:25:37
youtube.com/embed/d0U00sK7D3o

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei