Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 aug 2014 - Anul XIX, nr. 188 (5697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Contribuție

Zeci de elevi din judeţ, voluntarii din spatele succesului Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Organizatorii celei mai ample şi curajoase competiţii internaţionale găzduite de un oraş de provincie din România, Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, de la Suceava, au realizat bilanţul evenimentului. Concluziile acestora au fost pozitive, atât din prisma rezultatelor obţinute de lotul României, cât şi în ceea ce priveşte organizarea în cele mai bune condiţii a acestui eveniment.

Pe lângă profesori, inspectori şcolari şi universitari, în spatele succesului competiţiei au stat zeci de elevi suceveni care au investit timp, energie, inteligenţă şi devotament în vederea bunei desfăşurări a manifestării, fără a primi o recompensă de natură financiară.

Cei mai mulţi voluntari sunt elevi ai colegiilor naţionale „Petru Rareş” şi „Ştefan cel Mare” din Suceava (câte 40), adolescenţii înţelegând că prin implicarea într-o acţiune de o asemenea complexitate au şansa de a acumula noi experienţe, de a-şi forma noi abilităţi şi deprinderi şi au oportunitatea de a crea noi legături care să-i ajute să depășească anumite stereotipuri şi prejudecăţi. 

 

Mărturii de voluntar

Pentru cei mai mulţi dintre voluntari, orele de muncă au alternat cu bucuria de a se simți parte a acestui eveniment.

„Desigur, cei mai mulți ar crede că totul se rezumă la timpul fizic pe care participanții l-au petrecut în județul nostru, dar, în realitate, nimic nu ar fi fost posibil fără sute de ore de planificări, muncă și ingeniozitate, în care coordonatorii și voluntarii au lucrat cot la cot. Din propria experiență, putem mărturisi că au fost zile în care am petrecut miezul nopții la școală, în fața monitoarelor, încercând să pregătim următorul număr al newsletter-ului (n. r. materiale informative)”, au transmis membrii comitetului media al olimpiadei, format din cinci elevi şi trei profesori de la Colegiul „Petru Rareş” Suceava.

Comitetul media a avut în grijă realizarea de broşuri, pliante și materiale informative atractive, acesta publicând câte un newsletter, o dată la două zile, material care s-a distribuit în 400 de exemplare. Voluntarii au redactat cea mai mare parte a textelor publicate în aceste materiale, au tradus altele acolo unde a fost nevoie şi au realizat grafica şi designul acestora.

Lizuca Sidoriuc, membru al comitetului media, mărturisește că munca lor a început înainte de startul olimpiadei, când au început să lucreze la broşura competiţiei care cuprinde o prezentare a ţării, a Sucevei, aspecte geografice, repere istorice, informaţii despre ţările participante etc.

„De partea de graphic design m-am ocupat eu, având în acest domeniu o experienţă de opt ani. Pentru newsletter-uri lucram de dimineaţă şi, câteodată, ne ajungea şi ora 3 dimineaţă. Am făcut mai mult munca din spatele olimpiadei, dar am interacţionat şi cu concurenţii. E o experienţă de un mare calibru, au fost sarcini contracronometru, probleme la care trebuia să identificăm urgent soluţii”, povesteşte Lizuca.

Tot din comitetul media a făcut parte şi Diana Tănase, tânăra mărturisind că păstrează legătura cu câţiva dintre competitorii cu care a reuşit să socializeze, ba mai mult a primit din partea acestora invitaţii de a vizita Nepalul şi Indonezia.

„Am avut oportunitatea minunată de a cunoaște oameni dintr-o multitudine de colțuri ale lumii și de a lega prietenii strânse, ne-am apropiat și am devenit un comitet unit. Am întâlnit multe provocări și toate acestea ne-au determinat să muncim mai mult, să fim mai eficiente și ne-au ajutat să ne perfecționăm. Credem că Olimpiada  de Astronomie și Astrofizică a fost un eveniment special în România și că echipa implicată în organizarea acesteia a făcut o muncă excelentă, dăruind timp și energie începând cu prima întâlnire și până la ceremonia de închidere”, au mai punctat elevele din comitetul media, structură coordonată de Carmen Gina Ciobîcă, Daniela Dungeanu şi Mihail Erhan.

 

Zile pline pentru voluntari

Pe lângă voluntarii care au făcut parte din comitetul media, au mai fost voluntari care pe parcursul olimpiadei au fost ghizi pentru echipele participante, însoţindu-i pe aceştia pretutindeni.

„Eu am stat alături de echipa Coreei de Sud. Au fost zile pline, de dimineaţă până aseară, dar din fericire competitorii au fost nişte tineri foarte cuminţi”, spune Alina Milici, voluntar.

O a treia categorie de voluntari a fost cea care a avut ca responsabilitate rezolvarea problemelor organizatorice, sprijinul în activităţi şi sarcini neprevăzute, de logistică. Cu alte cuvinte, tinerii nu s-au dat înapoi de la a căra mese, scaune, de a le aşeza la festivitatea de deschidere şi închidere sau pentru probele competiţiei, etc.

„Nu ştiam niciodată ce urmează să avem de făcut, astfel că trebuia să fim disponibili mereu. Pe lângă asta, am avut ocazia şi de interacţiona cu participanţii, mai ales la festivităţile de închidere şi deschidere. Deşi nu am participat la excursiile organizate, această experienţă rămâne una deosebită, poate unică”, ne-a povestit Ioana Tatarciuc, voluntar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de elevi din judeţ, voluntarii din spatele succesului Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică.
 Vizualizări articol: 2004 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Zeci de elevi din judeţ, voluntarii din spatele succesului Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei