Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2014 - Anul XIX, nr. 163 (5672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rezultate pozitive

Zecile de cazuri de turbare, reduse drastic în doi ani de campanii intense de vaccinări antirabice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazurile de rabie din judeţul Suceava, foarte multe în ultimii ani, au apărut doar izolat în 2014, această situaţie îmbucurătoare fiind pusă de sanitar-veterinari pe reuşita amplelor campanii de vaccinări organizate în ultimii doi ani. În anul 2012 au fost confirmate 38 de focare şi 42 de cazuri de rabie, din care zece la bovine, două la câini domestici, unul la jder, unul la pisică şi restul la vulpi. În 2013 au fost înregistrate oficial 37 de focare de rabie, cu 40 de cazuri, din care opt la bovine, unul la bursuc, trei la oi, două la capre şi restul la vulpi. În acest an, până acum, au fost înregistrate doar trei cazuri de rabie, unul la bovină şi două la vulpi. 

După cum a precizat doctorul Leon Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, în anul 2012 s-au efectuat vaccinări manuale pe raza tuturor fondurilor de vânătoare cu efective mari de vulpi şi unde au fost cazuri de rabie, după care în 2013 s-au continuat vaccinările manuale, în paralel cu vaccinările aeriene. Vaccinările manuale au constat în plasarea de momeli în zona vizuinilor, cu sprijinul personalului silvic, la marginea fondului forestier, în timp ce în profunzimea pădurii momelile au fost plasate din avion.

Leon Postolache a arătat că judeţul Suceava este cunoscut cu risc rabic ridicat, în condiţiile în care avem cel mai întins fond forestier şi cel mai mare efectiv de vulpi, cele care sunt principalul vector de răspândire a virusului.

Rabia este o boală incurabilă produsă de un virus neurotrop, cu afinitate pentru sistemul nervos central. Ca mod de răspândire, vulpile turbate, care îşi modifică total comportamentul şi vin în zonele locuite, au intrat în gospodării şi au muşcat animale domestice, astfel ajungându-se ca boala să fie contractată de vaci, câini sau pisici. Din fericire, nu au fost cazuri de persoane muşcate care să contracteze virusul, care este letal şi pentru om dacă nu se intervine imediat.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zecile de cazuri de turbare, reduse drastic în doi ani de campanii intense de vaccinări antirabice.
 Vizualizări articol: 1614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zecile de cazuri de turbare, reduse drastic în doi ani de campanii intense de vaccinări antirabice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei