Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2014 - Anul XIX, nr. 163 (5672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum putem schimba ideile cuiva fără să-l contrazicem?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cercetătorii au observat, cu ajutorul unui studiu, că deseori putem schimba convingerile oamenilor fiind de acord cu ei şi ducând ideile lor la extrem, deci fără să-i contrazicem.

Tehnica prin care o persoană ia contact cu o versiune extremă a propriilor idei, în loc să fie contrazisă cu argumente, este mult mai eficientă dacă vrem să schimbăm opinia acesteia, susţine o echipă de cercetători.

Dacă nu sunt contrazişi, oamenii devin mai deschişi la alte puncte de vedere, se arată într-un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Asta deoarece prin această metodă de comunicare ei îşi dau seama mai repede că ideile lor sunt absurde sau greşite.

De obicei, conflictele sunt generate de bariere psihologice, nu de probleme reale, spune Eran Halperin, psiholog la Interdisciplinary Center Herzliya din Israel.

În cadrul studiului, 150 de israelieni au participat ca voluntari. Jumătate dintre ei a vizionat imagini despre conflictul cu palestinienii, iar cealaltă jumătate a văzut reclame tv neutre.

Ulterior, cei care au vizionat imaginile despre conflict au fost încurajaţi în convingerile lor, cercetătorii ducând la limită ideile fiecărui participant.

De exemplu, ei au pus accent pe ideea, populară în rândul evreilor, că Israelul este o stat foarte moral şi că trebuie să continue conflictul armat, pentru ca locuitorii să poartă trăi mai departe într-o societate morală.

Subiecţii au reacţionat agresiv când li s-a expus această idee, pe care au considerat-o absurdă, deşi corespundea de fapt cu propriile lor idei.

Voluntarii care au luat parte la experiment s-au declarat cu 30% mai dispuşi să renegocieze poziţia în conflict, în comparaţie cu voluntarii care au vizionat imagini neutre.

Schimbarea lor de atitudine a persistat un an de zile după acest experiment. Ei au votat cu partide politice mai moderate, dispuse la măsuri de reconciliere, deci metoda a dus şi la schimbări de comportament, nu doar de gândire.

Această tehnică se numeşte gândire paradoxală, iar efectul foarte puternic pe care îl are poate fi explicat prin faptul că îi provoacă pe oameni să gândească fără să îi pună în gardă prin argumente contradictorii.

Există însă un risc. Unii dintre subiecţii care au participat la experiment au asimilat ideile extreme prezentate, care au devenit apoi propriile convingeri, prin urmare metoda poate fi folosită şi pentru manipulare.

Sursa: Los Angeles Times

Roxana Ruscior

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum putem schimba ideile cuiva fără să-l contrazicem?.
 Vizualizări articol: 1988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cum putem schimba ideile cuiva fără să-l contrazicem?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei