Cazul unui accident rutier petrecut acum mai bine de patru ani de zile la Gura Humorului, în urma căruia o bătrână în vârstă de 68 de ani a fost accidentată mortal de un șofer în vârstă de 19 ani, va reveni pe masa unui procuror, pentru refacerea anchetei, deși inițial s-a stabilit că tânărul care se afla la volan nu are nici o vină în producerea tragediei și nu se impune trimiterea sa în judecată. Un caz complicat, cu multe semne de întrebare, pentru care fiii femeii decedate sunt dispuși să lupte până în pânzele albe. Judecătoria Gura Humorului le-a dat recent dreptate acestora, în sensul că a admis plângerea lor împotriva soluției de netrimitere în judecată a șoferului. Cu alte cuvinte ancheta va fi reluată.
Tragedia din 2010 și constatările modificate total pe parcursul anchetei
Pe 31 mai 2010, Aurelia Bușcu, în vârstă de 68 de ani, din Gura Humorului, a ieșit din casă pentru a merge la o farmacie. Când s-a angajat în traversarea bulevardul Bucovina, la intrarea în Gura Humorului dinspre Suceava, în zona Școlii Gimnaziale 2, a fost lovită violent de o mașină VW Golf 6, condusă de Alexandru Pașcovici, un tânăr, la acea vreme, de 19 ani, și el din Gura Humorului.
Ofițerul de la Biroul Rutier al Poliției orașului Gura Humorului care a efectuat ancheta de la fața locului a stabilit preliminar că victima s-a angajat regulamentar în traversarea străzii, pe locul marcat, moment în care a fost lovită de mașina condusă de tânărul care se întorcea de la o probă de bacalaureat pe care a susținut-o în acea zi. Aceste constatări aveau însă să se modifice total pe parcursul anchetei. În urma unor expertize s-a constatat că bătrâna s-a angajat în traversare după trecerea de pietoni, deci neregulamentar, ba mai mult șoferul nu avea cum evita tragedia.
Ce a stabilit procurorul care a decis că șoferul nu trebuie trimis în judecată
Două probleme esențiale sunt cele care ar trebui să facă lumină în acest caz. Dacă victima a traversat strada regulamentar și dacă șoferul circula cu viteza legală pe raza localității, pentru a avea timp să evite un accident. Chiar și pentru viteză neregulamentară în localitate un șofer implicat într-un astfel de accident este de regulă trimis în judecată, în așa-numitele cazuri de culpă comună.
Concluzia procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, care a instrumentat cazul, a fost pe scurt următoarea: femeia de 68 de ani s-a angajat în traversarea străzii prin loc nemarcat, după trecerea pentru pietoni, fără a se asigura. Mai exact la 10,5 metri de trecerea pentru pietoni. S-au luat în calcul în principal măsurătorile efectuate la fața locului și interpretarea acestora de experții judiciari, declarațiile martorilor fiind contradictorii în acest sens. Șoferul de 19 ani circula dinspre Suceava spre Gura Humorului, iar victima s-a angajat în traversare din dreapta sa. Impactul s-a produs în timp ce șoferul era pe banda a II-a de mers.
Cât privește viteza de deplasare, s-a stabilit că la momentul impactului șoferul rula cu viteza de 55 de kilometri la oră. În decizia de a nu-l trimite în judecată pe Alexandru Pașcovici procurorul de caz a mai invocat concluzia că tragedia nu putea fi evitată chiar și dacă șoferul ar fi avut viteza legală de 50 de kilometri la oră în localitate.
Ordonanța de netrimitere în judecată a lui Alexandru Pașcovici a fost semnată pe 12 aprilie 2013, fiind confirmată, în urma depunerii unei contestații, și de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, la data de 31 mai 2013.
Femeia a murit în urma unui impact violent
Fiii victimei au apelat și la ultima cale de atac, Judecătoria Gura Humorului, unde au contestat concluziile procurorului. Ei și-au motivat acțiunea pe mai multe argumente legate de ancheta preliminară care a stabilit că accidentul s-a petrecut pe trecerea de pietoni, dar și de viteza cu care rula șoferul. Întrebarea care se pune este cum de a fost impactul atât de violent, în condițiile în care șoferul nu circula decât cu 5 kilometri la oră peste limita legală, așa cum s-a stabilit în cele două expertize dispuse în dosar. După cum rezultă din constatările medico-legale, femeia de 68 de ani a fost acroșată cu partea frontală stângă a autoturismului, preluată pe capotă, s-a lovit cu capul de parbriz și a fost proiectată pe carosabil. Femeia a decedat din cauza insuficienței cardiorespiratorii acute consecutivă contuziilor cerebrale și hemitoraxului produse prin politraumatism sever.
Membrii familiei Bușcu speră ca dosarul să ajungă în cele din urmă în instanță
Judecătoria Gura Humorului a decis în luna martie a acestui an, deci la aproape patru ani de la producerea accidentului, să admită plângerea făcută de Viorel Bușcu, unul dintre fiii femeii de 68 de ani, împotriva ordonanței de netrimitere în judecată. Acesta așteaptă acum reluarea anchetei și speră ca de această dată concluziile să fie diferite.
“Nu vreau să împărțim noi dreptatea, tot ce ne dorim este ca acest dosar să ajungă corect instrumentat în instanță și acolo să fie dată o soluție echitabilă și justă”, a spus Viorel Bușcu.
De amintit că un alt șofer care a provocat un accident mortal petrecut tot în 2010 la Gura Humorului, în condiții ușor diferite, a fost trimis în judecată, luna trecută, după ce ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României.