Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2014 - Anul XIX, nr. 163 (5672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsură reparatorie

Primăria Suceava a impus repararea rampelor pentru persoane cu handicap la toate autobuzele TPL

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rampele de acces pentru persoanele cu dizabilităţi sunt funcţionale la majoritatea autobuzelor şi microbuzelor TPL, a declarat, ieri, primarul de Suceava, Ion Lungu. Primarul Lungu a declarat, în conferinţă de presă, că în urma unei discuţii pe care a avut-o acum două zile cu directorul societăţii de transport local, Darie Romaniuc, acesta l-a asigurat că disfuncţionalităţile au fost remediate. „Domnul Romaniuc mi-a spus că rampele sunt funcţionale, că trapele au fost reparate”, a precizat Lungu. El a mai spus că, în opinia sa, în multe cazuri când şoferii au refuzat să utilizeze rampele din dotarea autobuzelor a fost vorba mai curând despre comoditatea conducătorilor auto, decât de stricăciuni reale ale platformelor.

Implicarea primarului Ion Lungu în soluţionarea acestei probleme a venit după ce Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat toate primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ pentru modul în care este gestionat accesul persoanelor cu handicap în mijloacele de transport în comun. Doar două capitale de judeţ au scăpat de amendă, Sibiu şi  Miercurea-Ciuc, unde accesul celor cu dizabilităţi la transportul în comun este asigurat sută la sută.

Potrivit unui comunicat al CNCD, Primăria Suceava a fost amendată cu 1.000 de lei, alături de primăriile din Constanţa, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Slobozia şi Timişoara, deoarece a asigurat facilităţile pentru persoanele cu handicap doar pe două treimi dintre mijloacele de transport în comun.

Decizia de sancţionare a primarilor a fost motivată de CNCD prin aceea că  neadaptarea mijloacelor de transport în comun pentru persoanele cu handicap încalcă dreptul la demnitate al acestora.

„Monitorul de Suceava” a semnalat, încă de luna trecută, că în municipiul Suceava accesul persoanelor aflate în scaun cu rotile în mijloacele de transport în comun este limitat, deşi toate cele 33 de autobuze şi două dintre cele şapte maxi-taxi ale TPL Suceava au rampă mecanică de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Directorul Darie Romaniuc ne-a explicat atunci că rampele de acces nu mai sunt funcţionale din cauza uzurii.

 

Amendarea primarilor, decizie fără precedent a Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării

Disfuncţionalitatea nu ar fi fost însă o problemă, afirma directorul, deoarece autobuzele TPL au treapta de la intrare la nivelul trotuarului, iar în momentul în care persoana cu handicap urcă în mijlocul de transport, acestase poate înclina pentru acces mai facil, iar un om în cărucior poate urca în autobuz. Potrivit şefului TPL, şoferii şi taxatoarele arată solicitudine maximă faţă de persoanele cu dizabilităţi ajutându-le, astfel că nu este necesar să fie funcţională rampa specială. „Rampa se acţionează mecanic, şoferul trebuie să o dea jos. De cele mai multe ori, şoferii preferă să ridice ei căruciorul, decât să ţină autobuzul în staţie câteva minute. Însă la cele mai multe autobuze nu mai funcţionează rampa. Este corodată, mâncată, nu se poate utiliza”, ne declara, luna trecută, directorul Darie Romaniuc.

Afirmaţiile sale au fost contrazise însă atât de declaraţiile unor oameni care au în familie persoane cu handicap, cât şi de un experiment jurnalistic făcut în Suceava, în cadrul căruia a fost filmată reacţia şoferilor faţă de un tânăr în scaun cu rotile, aflat într-o staţie de autobuz. Tânărul a fost nevoit să aştepte câteva ore şi să suporte refuzul şoferilor de a-l ajuta să urce în mijlocul de transport în comun.

Amenda dată de CNCD, despre care Ion Lungu spune că încă n-a primit-o, pare să fi rezolvat pentru moment situaţia. Este pentru prima dată când CNCD ia o decizie în acest sens şi arată că se implică mai ferm în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

La 31 mai 2014, în judeţul Suceava erau înregistrate 6.637 de persoane cu handicap gradul I cu însoţitor. Peste jumătate dintre acestea sunt în scaun cu rotile, restul fiind imobilizate la pat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava a impus repararea rampelor pentru persoane cu handicap la toate autobuzele TPL.
 Vizualizări articol: 1510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Primăria Suceava a impus repararea rampelor pentru persoane cu handicap la toate autobuzele TPL5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei