Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2014 - Anul XIX, nr. 163 (5672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă

Focare de hepatită A în localităţile Arbore şi Marginea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Hepatita A, o boală care potrivit estimărilor făcute de specialiştii suceveni ar putea lua în acest an forma unei epidemii, a cuprins mai multe localităţi din judeţ, evoluând deja în focare destul de extinse. După Voitinel, Ioneasa - Nigoteşti şi Gura Humorului, alte două localităţi au fost afectate de această boală infecţioasă și ușor transmisibilă. Este vorba de Arbore şi Marginea, unde focarele de hepatită A au izbucnit la începutul lunii iulie în comunităţi majoritar rome, cu familii numeroase şi condiţii de trai precare.

Potrivit unui comunicat transmis ieri de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, până în prezent s-au înregistrat 16 cazuri de boală, câte opt în fiecare localitate, la copii cu vârste cuprinse între 1 şi 10 ani. Aceştia sunt membri ai unor familii învecinate, între care există legături de rudenie şi care se vizitează. Minorii bolnavi au fost internaţi în secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal Rădăuţi, unde urmează un tratament de specialitate. Ieri, aici se mai aflau doar jumătate dintre copiii diagnosticați cu hepatită A.

 

80 dintre contacții bolnavilor, vaccinați până în prezent

Pentru limitarea focarelor, responsabilii DSP Suceava au intervenit cu măsuri speciale. În cele două localități au fost distribuite substanțe dezinfectante și au fost recoltate probe de apă din fântânile familiilor din care provin îmbolnăvirile. Deoarece analizele de laborator au ieșit necorespunzătoare atât chimic cât şi bacteriologic, conducerea DSP Suceava a cerut primăriilor Arbore și Marginea să se implice și să ia măsuri de avertizare a populaţiei privind pericolul consumului de apă din fântânile contaminate şi să-i convingă pe localnici de necesitatea dezinfectării acestora.

Totodată, responsabilii DSP au împărțit în zonă o sută de vaccinuri antihepatită A, până ieri serul fiind administrat la 80 de persoane care au venit în contact cu minorii bolnavi. Acțiunea de imunizare a populației cu risc crescut de îmbolnăvire continuă, iar între timp conducerea DSP Suceava face demersuri pentru suplimentarea rezervelor de vaccin de la nivelul instituției. Ieri, încă o sută de doze de vaccin antihepatită A au fost comandate de responsabilii Direcției de Sănătate Publică și urmează să ajungă în depozitele instituției.

 

Lipsa igienei, factorul care a declanșat boala

Potrivit comunicatului transmis ieri de DSP Suceava, focarele au izbucnit și riscă să se extindă din cauza nerespectării condițiilor de igienă, bolnavii provenind din familii modeste, cu mulți copii și în mare parte de origine romă.

”Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariţia şi extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu şi cauza actualului focar de hepatită. Medicii de familie vor continua supravegherea clinico-epidemiologică a contacţilor familiali ai cazurilor depistate”, se mai arată în comunicatul semnat de directorul adjunct medical al instituției, dr. Cătălina Zorescu.

Hepatita A are o evoluţie ciclică multianuală, cu oscilaţii maxime ale incidenţei la intervale de cinci-zece ani, aşa că specialiştii suceveni se aşteaptă ca tendinţa din 2014 de creştere a numărului de îmbolnăviri să se păstreze şi în perioada următoare. În judeţ, anii cu un număr ridicat de cazuri de hepatită A au fost: 2009 – 44 de cazuri, 2008 – 143, 2007 – 169, 2006 – 106, 2005 – 473, 2004 – 1.084, 2003 – 1.003 şi 2002 – 1.121 de cazuri. Aceleași evidențe precizează că, în județ, în 2011 și 2012 s-au consemnat câte patru cazuri de hepatită A, în 2013 – 5, iar în 2014 – 34.

 

Hepatita A, o infecție care alterează capacitatea ficatului de a funcţiona

Hepatita A, supranumită şi boala mâinilor murdare, este o infecție a ficatului extrem de contagioasă, provocată de virusul hepatitic A, care alterează capacitatea ficatului de a funcţiona. Virusul hepatitei A se poate transmite prin alimente, în special fructe şi legume crude care nu au fost bine spălate înainte de consum, prin apă contaminată sau prin contactul direct cu persoanele bolnave, chiar dacă sunt asimptomatice. Adulţii prezintă mai des semne de boală decât copiii, iar severitatea afecţiunii şi rata mortalităţii cresc pe măsură ce pacienții au o vârstă mai ridicată. Copiii sub 6 ani nu au, de regulă, simptome vizibile şi numai aproximativ 10% dintre ei dezvoltă icter. Ȋn cazul copiilor mai mari și al adulților, icterul apare la mai mult de 70% dintre bolnavi.

Cea mai bună metodă de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte măsuri de prevenire a bolii se bazează pe respectarea igienei (spălarea mâinilor înainte de masă şi după folosirea toaletei), folosirea apei de băut numai din reţeaua controlată sau din fântâni igienice. 

 

Spitalul Suceava va prelua de luni toți pacienții infecțioși din zona Rădăuți

Apariția focarelor de la Arbore și Marginea și extinderea lor destul de rapidă sunt extrem de îngrijorătoare dacă avem în vedere gravitatea bolii și riscul crescut de izbucnire a unei epidemii în acest an, conform evoluției ciclice. Toate cazurile care apar în aceste localități ar trebui izolate și tratate în secția de boli infecțioase a spitalului din Rădăuți, așa cum de altfel s-a și întâmplat până acum, numai că de săptămâna viitoare acest lucru nu va mai fi posibil. Și astea deoarece singurul medic specialist angajat în acest sector, Angelica Popescu, va pleca în concediu de odihnă în perioada 21 iulie – 4 august, motiv pentru care secția de boli infecțioase se va închide.

Spitalul Rădăuți a informat ieri conducerea DSP Suceava cu privire la acest aspect, anunțând că eventualele cazuri care vor apare în acest an vor fi direcționate către Spitalul Județean de Urgență. ”Noi nu am fost de acord, dar nu-i putem obliga să o lase deschisă. Am luat legătura cu cei din secția de boli infecțioase Suceava și am primit asigurări că au posibilitatea de a prelua și trata toate cazurile din zona Rădăuți”, a declarat ieri dr. Cătălina Zorescu.

De menționat că la Voitinel, Ioneasa - Nigoteşti şi Gura Humorului a fost vorba de microfocare familiale și nu de comunități extinse ca la Arbore și Marginea, situația înregistrată în aceste două localități fiind cea mai gravă de până acum.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focare de hepatită A în localităţile Arbore şi Marginea.
 Vizualizări articol: 2047 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Focare de hepatită A în localităţile Arbore şi Marginea5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce sa facem mai intai? ..... trimis de
(17 iul 2014, 23:54:18
Sa avem grija de copiii nostri sau de cainii comunitari? Apropo ... cati bani se cheltuie cu javrele si ele sunt tot in strada? Nu s-ar putea redirectiona acesti bani in sanatate, pentru preventie si vaccinuri...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei