Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2014 - Anul XIX, nr. 156 (5665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avertisment poliţie

Sute de amenzi pentru bicicliști şi mopedişti, implicați în ultima perioadă în multe accidente grave

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava organizează în ultima perioadă de timp, aproape săptămânal, acţiuni de control care vizează doar biciclişti, mopedişti şi căruţaşi, aceştia cumulând sute de sancţiuni contravenţionale.

Un ultim control de acest gen s-a desfăşurat pe 2 iulie şi s-a soldat cu amendarea a 83 de biciclişti, a 12 mopedişti şi a patru conducători de atelaje hipo. Acţiunile intense care îi vizează pe aceşti participanţi la trafic au în spate o statistică îngrijorătoare.

După cum a precizat inspectorul Gabriel Apopei, ofiţer în cadrul Biroului Drumuri Naţionale al Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, în primele şase luni ale acestui an în judeţ au fost înregistrate 50 de accidente grave în care au fost implicaţi motoscuterişti, biciclişti sau căruţaşi, soldate cu opt persoane decedate şi 43 rănite grav.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, numărul accidentelor a crescut cu 17, numărul de decedaţi a rămas acelaşi, în timp numărul persoanelor vătămate grav a crescut cu 14.  În  majoritatea cazurilor, vinovaţi de producerea accidentelor au fost chiar mopediştii, bicicliştii sau căruţaşii, care de regulă sunt şi victimele care suferă cele mai grave consecinţe.

 

Informaţiile esenţiale pentru biciclişti

Având în vedere aceste statistici îngrijorătoare şi faptul că Poliţia Rutieră va continua să organizeze periodic controale în trafic de acest gen, Monitorul de Suceava s-a interesat pentru ce se aplică frecvent amenzi acestor participanţi la trafic şi ce dotări minime sunt necesare pentru deplasarea legală şi în condiţii de siguranţă.

În cazul bicicliştilor, al căror număr este în creştere evidentă în ultima perioadă de timp, cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru următoarele abateri: defecţiuni la sistemul de frânare, circulaţia a doi sau mai mulţi biciclişti în paralel, nu în coloană, cum este regulamentar, transport persoane pe ghidon, deplasare fără a ţine cel puţin o mână pe coarnele bicicletei, lipsa buletinului la control. Sancţiunile pentru aceste abateri nu sunt tocmai mici, şase puncte amendă, adică 540 de lei, cu posibilitatea achitării a 270 de lei în 48 de ore.

Inspectorul Gabriel Apopei a explicat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, bicicletele trebuie să fie echipate pe timp de noapte cu lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, iar în spate cu o lumină roşie, în timp ce biciclistul trebuie să fie echipat şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant. Un alt element important, casca de protecţie, este deocamdată doar recomandată nu şi obligatorie. De asemenea, acolo unde există pistă pentru biciclete, este interzisă deplasarea pe carosabil. Tot pe aceeaşi temă, se interzice deplasarea pe partea carosabilă dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil.

În încercarea de reduce riscul de accidente cu implicarea bicicliştilor, poliţia a demarat o campanie care presupune împărţirea de pliante cu măsurile minime de siguranţă care trebuie luate în trafic. Trebuie spus că „indisciplina bicicliştilor”, adică accidentele produse din cauza erorilor în trafic ale acestora, s-a aflat în ultimii ani pe locul trei în topul cauzelor accidentelor grave care se petrec în judeţul Suceava.

 

Multe dosare penale pentru motoscuterişti

În privinţa motoscuteriştilor, cele mai multe amenzi încasate au fost pentru lipsa căştii de protecţie, care în cazul lor este obligatorie. În cazul acestora se întocmesc însă şi multe dosare penale. Numai la ultima acţiune de control, cinci motoscuterişti s-au ales cu dosare penale pentru că nu aveau permis ori erau băuţi. Conform actualei legislaţii rutiere, mopedul poate fi condus cu permis special categoria AM ori orice altă categorie superioară. Cine nu are permis sau conduce băut un moped nu mai scapă atât de uşor şi se alege cu dosar penal.      

În privinţa căruţaşilor, marea problemă rămâne lipsa elementelor reflectorizante, ceea ce transformă unele atelaje hipo în adevărate capcane în trafic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de amenzi pentru bicicliști şi mopedişti, implicați în ultima perioadă în multe accidente grave.
 Vizualizări articol: 1461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de amenzi pentru bicicliști şi mopedişti, implicați în ultima perioadă în multe accidente grave5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei