Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2014 - Anul XIX, nr. 156 (5665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Uzina de Apă Suceava

Expoziţia retrospectivă aniversară „AGD 20/1994 - 2014”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava a avut loc sâmbătă un eveniment care a marcat două decenii de la înfiinţarea societăţii AGD (Arhitectură Grafică Design) Suceava.

 

O serie de proiecte realizate, în curs de realizare sau care „rămân ca exerciţii extraordinare” de creaţie şi colaborare

Expoziţia retrospectivă aniversară, cu genericul „AGD 20/1994 - 2014”, a constituit un prilej potrivit pentru a se sublinia faptul că, prin activitatea specifică, AGD participă „la (re)descoperirea unui mod românesc de locuire”, prin crearea unor „gesturi simple, fireşti de arhitectură integrată în mediul urban, natural, social-economic şi contextual cultural”.

Evenimentul a fost, aşa cum a spus la deschidere Constantin Gorcea, unul din cei patru arhitecţi care au pus bazele acestei firme „cu o sonoritate aparte”, „o întâlnire cu mai vechi şi mai noi colaboratori”, având ca fundal o expoziţie care etalează o serie de proiecte realizate, în curs de realizare sau care „rămân ca exerciţii extraordinare” de creaţie şi colaborare.

 

„Suceava are arhitecţi pregătiţi şi constructori puternici”

Arhitecţii Constantin Gorcea, Constantin Stroescu, Ioan Doinel Spineanu şi Carmen Mariana Zorin şi-au prezentat colegii (arhitecţi, desenatori, ingineri asistenţi IT, tehnicieni, contabili...), colaboratorii (urbanişti, consultanţi, experţi, verificatori, specialişti în instalaţii şi structuri de rezistenţă) şi principalii beneficiari ai proiectelor, într-o atmosferă care a fost salutată de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a accentuat faptul că „Suceava are arhitecţi pregătiţi şi constructori puternici”.

Şi dacă Ion Lungu a spus că municipalitatea, care „pregăteşte un portofoliu de proiecte”, va colabora în continuare cu aceştia, un alt reprezentant al beneficiarilor, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, fostul rector al Universităţii „Ştefan cel Mare”, a subliniat că a început colaborarea cu AGD în anul 2004 „pentru realizarea planului de urbanism de detaliu pentru primul campus al universităţii sucevene”.

 

„O unitate fanion”, care prin lucrările pe care le-a realizat „a dat o altă faţă Sucevei”

Referindu-se la expoziţia etalată, arh. Ion Andriu (recent ales în noul Consiliu Naţional al Ordinului Arhitecţilor din România) a precizat că este vorba de „o expoziţie de mare valoare, care merită să fie prezentată şi la Casa <Ion Mincu> din Bucureşti”.

„Sunt - a spus el indicând câteva dintre proiectele expuse - lucrări frumos gândite, frumos desenate, cu soluţii originale!”

La rândul său, unul dintre seniorii arhitecturii sucevene, arh. Sorin Pentelescu, a prezentat „câteva gânduri despre arhitecţi, arhitectură şi generaţii”, iar un alt senior, arh. Eusebie Latiş, a apreciat AGD ca fiind „o unitate fanion” (care a format şi continuă să formeze specialişti” şi „le oferă constructorilor ocazia de a se afirma”), care prin lucrările pe care le-a realizat „a dat o altă faţă Sucevei”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia retrospectivă aniversară „AGD 20/1994 - 2014”.
 Vizualizări articol: 1544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Expoziţia retrospectivă aniversară „AGD 20/1994 - 2014”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   UN BEMOL... trimis de
( 9 iul 2014, 13:49:42
Domnule Primar,

Nu stiu pe unde intrati in primarie de nu observati anumite elemente decorative ce lipsesc sau sunt deteriorate pe fatada cladirii. (Scari sparte printre altele...)

Ar trebui sa faceti un tur a cladirii sa observati in ce hal arata primaria. Acesul persoanrlor handicapate nu este chiar usor, daca si-ar da drumu o persoana cu carutul in "panta abrupta" unghiul fiind prea inclinat, si-ar mai rupe ceva.

Intr-un cuvant, cladirea arata oribil, nu stiu ce arhitect a putut proiecta o asa caricatura de primarie pentru un oras resedinta de judet.

Este impractic, mereu o harmalae in interior, foarte prost gandita si conpartimentata.

Este o rusine. Sincer, trebuie demolata, nu vad ce-ar putea adaposti un asemenea rebut arhitectural, poate centrul cultural din Bosanci...

Oameni buni, suntem in secolul XXI, uitativa in lumea arhitectilo renumiti, nu e nevoie sa copiati, nici modernismul neadecvat nu trebuie inclus, dar elementele traditionale romanesti sau regionale pot si trebuie sa integreze un simbol al orasului. Suntem in Bucovina.

Va rog sa luati atitudine si nu tolerati o asa mizerie. Domnul Primar îsi da cu parerea sa nu adoarma, noi stim ca nu se pricepe la arhitectura si nici nu are vreo sansa sa inteleaga. E bun la impartit sarmale pentru nevoiasi. Trebuie sa-i recunoastem meritul.
2.   PARDON... trimis de
( 9 iul 2014, 14:05:17
Imi cer scuze pentru doua greseli din text, se mai strecoara cand scrii de pe telefon.happy
Important e sa intelegeti mesajul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei