Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2014 - Anul XIX, nr. 156 (5665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ediţia a II-a

Tabără de pictură, la Straja

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În localitatea bucovineană Straja, „o comună cu oameni gospodari, cu nume simbolic, situată la extremitatea nordică a județului Suceava” (aşa cum ne spune prof. Gheorghe Dolinski, cel care ne-a adus la cunoştinţă ceea ce s-a petrecut acolo cu câteva zile în urmă), s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a unei tabere de pictură, care, „de la ucenici şi maeştri”, a reunit 12 participanţi.

 

„Aici totul îți încântă sufletul și mintea: vestigii arhitectonice, case țărănești vechi, gospodarii și copiii”

Având ca locaţie reşedinţa din Straja a col. (r) farmacist Gheorghe Juravle, tabăra, care s-a desfăşurat pe parcursul a opt zile, i-a avut ca participanţi pe artiştii plastici Ilie Boca, Ioan Burlacu, Vasile Crăiţă-Mândră, Marius Crăiţă-Mândră, Ioan Mihalache, Ştefan Pristavu, Bianca Rotaru, Aurel Stanciu, Silvia Tiperciuc, Dany-Madlen Zărnescu, cărora li s-au alăturat două pictoriţe în devenire, Smaranda Mihalache (13 ani) şi Ioana-Ruxandra Stanciu (9 ani).

La finalul taberei, care s-a soldat cu peste 100 de lucrări, putem reproduce - prin bunăvoinţa prof. Gheorghe Dolinski, care a înregistrat la faţa locului - câteva din opiniile participanţilor.

Ilie Boca: „Revin a treia oară la Straja și voi reveni ori de câte ori voi fi invitat. Aici totul îți încântă sufletul și mintea: vestigii arhitectonice, case țărănești vechi, gospodarii și copiii. Sunt bucovinean de la Botoșana, dar aici relieful este diferit. Noi căutăm foarte mult arhaicul de care, din păcate, nu se mai ține cont”.

Ioan Burlacu: „M-a atras la Straja ideea de tabără într-un peisaj necunoscut. Aici e un capăt de țară, dar un început de lume. Fac studiu de peisaj pe tema arhitectură, natură, contraste cromatice, încadrarea caselor în peisaj. Mă bucur să pot picta asemenea minunății”.

 

„Atmosfera este de pace totală și liniște absolută”

Vasile Crăița-Mândră: „Acest loc exercită o vrajă aparte asupra mea. Atmosfera este de pace totală și liniște absolută. Din când în când cade asupra mea lumina nordului, specifică numai Bucovinei, lumină care este filtrată, specială, parcă-i un dar al Domnului pentru pictori și fotografi. Atmosfera este biblică. Avem senzația că suntem la capătul lumii, de unde drumurile nu mai duc nicăieri”.

Marius Crăița-Mândră: „M-a atras specificul locului, mai ales sobrietatea cromatică. Natura și lumina austeră sunt date de la Dumnezeu. Clima este cam rece, dar oamenii sunt foarte calzi, primitori, începând chiar de la copii. Când pictăm, stau în jurul nostru și chibițează”.

Ioan Mihalache: „M-au încântat oamenii și peisajul de basm. Aici m-a uimit arhitectura unor case vechi. Pe lângă tablouri, am realizat și desene pe care le voi valorifica acasă. Sunt încântat de această inițiativă. Acțiunea este superbă și salutară.”

 

„Aici, la Straja, este o gură de rai unică”

Şi dacă Ștefan Pristavu, ocupat cu pictura şi cu copiii din sat, a spus doar că „aici, la Straja, este o gură de rai unică”, Bianca Rotaru a mărturisit că este „încântată de arhitectura locului, de felul în care sunt construite casele vechi. Bucovina este splendidă! Oamenii sunt foarte prietenoși, sociabili, cooperanți. Zona aceasta are o lumină particulară și poți picta cu succes”.

Aurel Stanciu: „Aici, la Straja, m-au atras oamenii, graiul lor, casele și tradițiile. Totul este superb!”

Silvia Tiperciuc: „Sunt încântată de aceste meleaguri. Peisajul este deosebit, maturii și copiii sunt superbi, iar arhitectura caselor este unică. Aici pot picta la tot pasul. Oricând voi lăsa totul și voi reveni în Bucovina”.

Dany-Madlen Zărnescu: „La Straja, m-au atras natura, colectivul, atmosfera de deal-munte. Parc-aș reveni acasă la mine, la Câmpulung Moldovenesc. Am remarcat oamenii gospodari și copiii foarte cuminți, respectuoși, credincioși, curați la suflet, cu mult bun-simț”.

Inițiatorul, organizatorul și sponsorul total al acestei tabere, col. (r) farmacist Gheorghe Juravle, care, aşa cum îl caracterizează prof. Gheorghe Dolinski, „este tipul bucovineanului de demult care tace, face și nu se simte bine când îl lauzi”, s-a îngrijit permanent ca oaspeţilor săi să nu le lipsească nimic şi să picteze în linişte, nestingheriţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără de pictură, la Straja.
 Vizualizări articol: 2823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Tabără de pictură, la Straja5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce caterina trimis de
( 9 iul 2014, 11:53:50
sunteti dusi cu pluta?cate case vechi mai sunt in straja
daca ati stat asa mult nu ati pictat si cate un transport de carausi cu colete negre in spate
2.   Actiune superba! BUCOVINA MEA :) trimis de
( 9 iul 2014, 12:55:16
Bravo domnului Dolinski, dar si artistilor care reusesc sa transmita atmosfera locului prin talentul lor, materializat prin lucrari de arta ce sunt destinate sa transmita in timp acele instantanee filtrate prin ochii lor sensibili oricarui detaliu estetic.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei