Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2014 - Anul XIX, nr. 156 (5665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Bani irosiţi

Aparate de sterilizare complet inutile, achiziţionate cu bani europeni pentru Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zece cabinete din Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava sunt dotate cu aparate de sterilizare care sunt folosite pe post de mobilier. Este vorba despre etuvele din cabinetele specializărilor chirurgicale, achiziţionate în anul 2011 cu suma de 12.975 de euro, în cadrul proiectului de modernizare, dezvoltare şi echipare a ambulatoriului de specialitate la spital, finanţat cu bani europeni.

Problema este că aceste etuve, destinate sterilizării instrumentarului metalic, nu numai că nu au funcţionat nici măcar o zi, dar au şi etichete „Scos din uz”. Aparatele nu sunt folosite, pe de o parte deoarece spitalul dispune de o secţie de sterilizare performantă, iar pe de altă parte pentru că acestea pot steriliza doar instrumentarul metalic, nu şi celelalte materiale necesare activităţii medicale (comprese, câmpuri operatorii etc.). Mai mult, atât unul dintre medicii chirurgi din ambulatoriu, cât şi asistenta-şefă a compartimentelor de chirurgie, Mărioara Croitor, ne-au declarat, ieri, că etuvele nu au fost pe lista de solicitări transmisă de secţii şi că le-au primit la cabinete fără să le ceară.

 

„Nu a existat rea-intenţie”

După ce am solicitat informaţii despre acest subiect de la conducerea spitalului, în urma consultării dosarelor de licitaţii directorul medical Tiberius Brădăţan ne-a declarat că referate de necesitate pentru etuve există, din partea unor şefi de secţii medici chirurgi. Doi dintre doctorii chirurgi care erau şefi de secţie la acea vreme şi de la care apar referate pentru etuve nu mai lucrează în spital pentru a da explicaţii suplimentare, însă un al treilea chirurg i-a confirmat directorului medical Brădăţan că a cerut acest aparat pentru ambulatoriu, în perioada 2007-2008, când s-au întocmit referatele pentru proiect. „Nu a existat rea-intenţie. Cine a comandat la vremea respectivă a avut în vedere o dotare de cabinet individual, unde etuva este necesară. Nu poţi acuza medicul că a cerut”, a spus dr. Brădăţan.

Echipamentele şi aparatele au venit însă abia în 2011, când spitalul avea deja o staţie centrală de sterilizare performantă. Tot în 2011, Serviciul de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale a recomandat, cu ocazia acreditării spitalului, ca sterilizarea să se facă unitar pentru ca procesul să poată fi controlat şi urmărit traseul instrumentarului, în cazul apariţiei unor infecţii. Astfel, etuvele nu mai aveau chiar nici un rost, nici măcar de imagine.

 

Etuvele pe post de noptiere trebuie să rămână obligatoriu la spital cinci ani

Cu toate acestea, fiind achiziţionate cu finanţare europeană, până în 2016 spitalul nu poate renunţa la etuve în favoarea altor ambulatorii de spital sau cabinete, unde la acest moment ar putea fi utile. O comisie care verifică proiectele finanţate prin Regio - Programul Operaţional Regional 2007-2013 inventariază anual aparatele şi echipamentele cumpărate în ambulatoriu. „Dacă nu le găsesc, ni le impută”, a spus dr. Brădăţan. Peste cinci ani, dacă vor putea să le paseze unei alte unităţi medicale, etuvele vor avea nevoie de o revizie şi abia după aceea vor putea fi utilizate. Vor fi nou-nouţe, dar depăşite moral.

Atât doctorul Brădăţan, cât şi managerul spitalului, Vasile Rîmbu, susţin că situaţii de acest gen vor putea fi evitate pe viitor deoarece de la sfârşitul anului trecut spitalul a angajat un inginer care se ocupă de tot ceea ce înseamnă aparatura medicală. „Când vine un referat de necesitate de pe secţie inginerul discută cu medicul, vede ce are nevoie şi caută cea mai bună variantă. Medicul nu este specialist în echipamente medicale”, a spus directorul medical.

În plus, managerul Rîmbu a amintit şi perioadele lungi între momentul întocmirii unui necesar şi achiziţia efectivă prin licitaţie: „În cazul despre care vorbim au trecut patru ani de la comandă până la finalizarea licitaţiei. Tehnica evoluează. La momentul când s-a făcut lista nu erau în spital nici circuitele de acum, nici capacitatea actuală de sterilizare. Poate medicii au considerat atunci etuvele necesare”, a precizat Rîmbu, care a mai afirmat că în următoarele zile va solicita cercetarea în arhivă a tuturor documentelor care au stat la baza licitaţiilor pentru dotarea ambulatoriului.

El recunoaşte că s-ar fi putut cumpăra altceva util spitalului nu numai cu aceşti bani, ci şi cu cei cheltuiţi pentru un endoscop chinezesc de proastă calitate, dar crede că nu a existat rea-voinţă din partea cuiva, ci mai curând nepricepere. Iar funcţionara care s-a ocupat cu pregătirea licitaţiilor împreună cu Consiliul Judeţean, autoritatea care a contractat acest proiect, nu mai lucrează demult la spital.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aparate de sterilizare complet inutile, achiziţionate cu bani europeni pentru Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Suceava.
 Vizualizări articol: 3037 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Aparate de sterilizare complet inutile, achiziţionate cu bani europeni pentru Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu sters trimis de
( 9 iul 2014, 15:56:39
Chiar nu inteleg de ce s-a sters comentariul meu.
Oare Monitorul nu considera normal sa se autosesizeze DNA in privinta cheltuirii inutile a banului public? Poate lui Bradatan i se pare normal ca director, sau sef ce o fi fiind el, sa nu anunte anun te DNA sa cerceteze acest furt din taxele si impozitele noastre?
Nu am vorbit nici injurios si nici nu am acuzat nimic.
Trebuie insa ca sa se termine odata cu aceste afaceri si la Suceava, mai ales acuma ca s-a scapat si de Dambu si de Todirut si cine stie ce mai urmeaza...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei