Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iun 2014 - Anul XIX, nr. 139 (5648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava

Investiții de peste 340 de milioane de euro, realizate în cei zece ani de mandat ai primarului Ion Lungu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 20 iunie, se împlinesc zece ani de când economistul Ion Lungu a devenit primar al municipiului Suceava, prin voturile sucevenilor, acesta fiind mandatat să gestioneze problemele oraşului timp de trei mandate consecutive – devenind astfel cel mai longeviv primar din perioada post-decembristă.

De aceea, şeful municipalităţii sucevene a făcut un scurt bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor din aceşti zece ani, în care valoarea investițiilor făcute în municipiul reşedinţă de judeţ, cu implicarea Primăriei Suceava, depăşeşte 340 de milioane de euro.

“În primul rând le mulţumesc sucevenilor că m-au votat de trei ori la rând pentru ocuparea funcţiei de primar, că m-au suportat zece ani la conducerea primăriei şi îi asigur că atât timp cât voi fi în scaunul de primar al municipiului Suceava, voi lupta zi de zi pentru ei. Programul meu este acelaşi de zece ani, de la 7 dimineaţa până seara târziu, cât timp este nevoie”, a spus ieri primarul Ion Lungu, cu ocazia prezentării bilanţului de activitate.

 

Investiţii de 344 milioane de euro

Lista investițiilor majore făcute în municipiul Suceava în ultimii zece ani cuprinde 15 domenii de activitate care influenţează viaţa de zi cu zi a sucevenilor, de la căldura din locuinţe, apa care le curge la robinete, drumurile pe care circulă, transportul în comun, iluminatul stradal, locurile în care îşi petrec timpul liber, până la locuinţele în care stau.

Termoficarea oraşului a reprezentat una din preocupările majore din aceşti ani de mandat, în acest domeniu fiind făcute investiţii de 105 milioane de euro, din care 25 de milioane  de euro au mers către investiţii în reţele şi puncte termice, iar 80 de milioane de euro în realizarea noii centrale termice pe biomasă, una dintre cele mai moderne din ţară.

Modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare a fost de asemenea una dintre priorităţi, peste 80 de milioane de euro fiind utilizaţi pentru ca sucevenii să beneficieze de aceste servicii în condiţii cât mai bune şi ca un număr cât mai mare de locuitori să fie racordaţi la acestea. Din aceşti bani, 53 de milioane de euro au fost investiţi prin programul ISPA, iar 15 milioane de euro prin POS Mediu. Alte două milioane de euro au fost investite pentru reabilitarea pompelor de apă de la Berchişeşti şi racordarea cartierului Burdujeni la această sursă de apă (anterior, cartierul era deservit de staţia de apă de la Mihoveni).

Ruta ocolitoare, în valoare de 65 de milioane de euro, este un proiect iniţiat tot de către Primăria Suceava, ca şi cel de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, în valoare de 14 milioane de euro.

Proiectele realizate prin Programul Operaţional Regional însumează 30 de milioane de euro, din aceste fonduri fiind realizate parcările subterane din Centru şi zona pietonală modernizată de la kilometrul zero al oraşului, fiind refăcute străzile de pe axul principal, precum şi iluminatul public aferent acestora, un alt obiectiv, realizat de la zero, fiind Centrul Tradiţiilor Populare.

Investiţiile în învăţământ au avut mereu o atenţie deosebită în cei zece ani de mandat, timp în care s-au făcut lucrări de 15 milioane de euro, printre realizări numărându-se două săli de sport noi şi trei grădiniţe noi.

Reparaţiile stradale, pe lângă cele realizate cu fonduri europene, însumează zece milioane de euro.

De la un transport public local aproape inexistent, cu hârburi care trebuiau aşteptate în staţie câte o oră, pentru ca pe drum să cedeze înainte de a ajunge la destinaţie, a fost înfiinţată o nouă societate de transport public, TPL, care a fost dotată cu 30 de autobuze noi, Irisbus – Iveco, investiţia ridicându-se la şapte milioane de euro.

Din fonduri elveţiene, de cinci milioane de euro, urmează să fie modernizat iluminatul public din întreg municipiul, prin montarea de corpuri de iluminat cu LED, tot din bani elveţieni urmând să fie achiziţionate 18 vehicule electrice pentru parcul auto al direcţiilor din cadrul Primăriei Suceava.

Realizarea Centrului Cultural Bucovina, care va fi dat în folosinţă anul viitor, reprezintă o investiţie de trei milioane de euro, o sumă echivalentă cu cea de modernizare a Bazarului.

Construirea cartierului Tinereţii, care a fost dotat cu toate utilităţile necesare – asfalt, iluminat, apă şi canalizare –  a costat tot trei milioane de euro, în vreme ce finalizarea blocurilor 20, 21, 22 plus utilităţile la 300 de apartamente ANL au însumat două milioane de euro. Consolidarea Versantului de Nord-Est a costat un milion de euro, la fel ca şi modernizarea parcurilor (Central, Areni, Obcini, Iţcani, Burdujeni sediu primărie, Parcul Copilului ).

Sursele de finanţare ale acestor lucrări constau în principal din fonduri europene nerambursabile – 127 milioane de euro, parteneriat public-privat – 80 de milioane de euro (noua centrală de termoficare), fonduri proprii ale Primăriei Suceava şi credite – 71 milioane de euro, fonduri guvernamentale – 66 milioane de euro.

 

Cele mai importante investiţii din ultimii zece ani

În opinia primarului Sucevei, cele mai importante investiţii din ultimii zece ani sunt reprezentate de reabilitarea Cetăţii de Scaun, realizarea parcărilor subterane, a rutei ocolitoare, noua centrală termică şi proiectele de apă-canal (extindere apă şi canalizare în cartierele Burdujeni Sat şi Iţcani, reabilitarea sursei de apă de la Berchişeşti şi racordarea cartierului Burdujeni la această sursă de apă, staţia nouă de tratare-epurare).

Acestora li se adaugă o serie de proiecte susţinute de către Primăria Suceava, precum  gropile ecologice de deşeuri, care nu putea fi realizate fără cele 22 de hectare de teren puse la dispoziţie de către municipalitatea suceveană, construirea Catedralei „Naşterea Domnului”, de pe Mărăşeşti, finanţată de la bugetul local cu aproximativ un milion de euro, dar şi realizarea Zonei Metropolitane Suceava.

 

“Nerealizări sunt multe. Ca primar, nu am promis că fac un oraş nou”

Edilul sucevean nu a omis capitolul de nerealizări, fiind conştient de faptul că mai sunt încă multe probleme care necesită să fie rezolvate.

„Sigur, nerealizări sunt multe. Ca primar, nu am promis că fac un oraş nou. Fiecare cetăţean are câte o problemă cu primăria, chiar de nu ţin toate problemele de noi. Săptămâna aceasta a venit un cetăţean să îi reparăm scările de la bloc. I-am explicat că nu avem cum face noi asta, nici nu avem cum aloca fonduri pentru a-l sprijini, dar nu a înţeles şi a plecat supărat”, a mărturisit Lungu.

Edilul sucevean a precizat că regretă faptul că în cele două mandate şi jumătate nu a reuşit să rezolve problema câinilor comunitari, deşi s-au făcut mai multe iniţiative în această privinţă.

„Sper ca la licitaţia de pe 22 iulie să putem desemna un nou operator, care să strângă câinii de pe străzile Sucevei”, a adăugat Lungu.

O altă nemulţumire a sa vizează faptul că nu s-a reuşit construirea unui nou complex sportiv modern.

„Deşi m-am zbătut mult, am obţinut 12 hectare de teren pentru realizarea acestuia, am făcut proiectele, inclusiv pentru sală polivalentă, bazin de înot şi un nou stadion, de 15.000 locuri, nu s-a mai găsit finanţare de la Guvern”, a explicat Ion Lungu.

Nu este uitat nici faptul că realizarea unei zone de agrement moderne, uşor accesibilă sucevenilor, a rămas doar la stadiul de intenţie, pentru că deşi s-a obţinut locaţia necesară, în zona lacurilor de la Uzină, nu s-a găsit finanţarea necesară.

Lungu a precizat că nemulţumirile sucevenilor pot fi mult mai multe, dar că nimic nu se rezolvă peste noapte.

„Fiecare om se raportează la strada sa, la aleea din spatele blocului, la parcarea sa... dar nu puteam face oraşul nou, pentru că nici vremurile nu sunt cele de altă dată. Dar la modul general, am încercat să ne facem datoria, în toate privinţele.

Indiferent de cum am vrea să socotim acest bilanţ, oricât am fi de cârcotaşi, el rămâne cu plus, pentru că sunt aceste proiecte care rămân în istoria oraşului.

Am fost alături de suceveni în aceşti zece ani de zile, şi la bine şi la rău, şi la nunţi şi la cumetrii, de la primele ore ale dimineţii până seara târziu”, a concluzionat şeful municipalităţii sucevene.

Întrebat dacă va candida pentru un nou mandat, acesta a precizat că este prematur să discute despre aşa ceva, pentru că aceste lucruri se decid cu jumătate de an înainte de alegeri şi că el va fi în continuare în „Partidul Sucevenilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiții de peste 340 de milioane de euro, realizate în cei zece ani de mandat ai primarului Ion Lungu.
 Vizualizări articol: 1492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Investiții de peste 340 de milioane de euro, realizate în cei zece ani de mandat ai primarului Ion Lungu1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei