Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iun 2014 - Anul XIX, nr. 132 (5641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prima probă

Elevii suceveni au început bacalaureatul degajaţi şi fără emoţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri a debutat examenul de bacalaureat 2014, proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română (proba A) fiind prima testare în faţa căreia au fost puşi absolvenţii de clasa a XII-a.

Cu toate că a fost primul examen serios din viaţa lor, candidaţii nu s-au confruntat cu mari dificultăţi la prima probă orală a bacului, ba dimpotrivă. Lipsa notelor i-a destins pe candidaţi, iar cât priveşte cerinţele propuse, acestea au fost considerate “accesibile” chiar şi de cei care nu s-au spetit învăţând.

 

Candidaţii îşi rezervă emoţiile pentru probele scrise

La proba orală la limba română sunt aşteptaţi să participe circa 5.321 de absolvenţi de clasa a XII-a, aceştia urmând să susţină testarea până în data de 12 iunie.

Îmbrăcaţi decent, aproape sobru, candidaţii s-au prezentat în faţa comisiilor de la ora 9.00. Impresia generală a elevilor a fost că subiectele propuse nu au avut un grad de dificultate ridicat, având în vedere că au trebuit să răspundă la câteva cerinţe simple, pe baza unui text la prima vedere şi să realizeze un text argumentativ.

Andreea este absolventă a Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” Suceava, iar la ieşirea din sala de examinare, tânăra a declarat: “La prima parte am avut o epistolă. Trebuia să identific receptorul, emiţătorul şi să fac un rezumat. La partea a doua a trebuit să argumentez de ce sunt importante recomandările în viaţa unui tânăr. Eu am vorbit despre recomandările profesorilor pentru elevi şi despre scrisorile de recomandare pentru joburi sau pentru o facultate de prestigiu. A fost uşor, am tratat subiectul cu lejeritate, fără emoţii. M-am descurcat, deşi mai mult m-am pregătit pentru probele scrise, de care ne e puţin teamă”, a mai adăugat eleva.

Despre prima probă, o altă absolventă a colegiului a menţionat că “nu pot să zic că a fost greu, emoţii nu am avut, mai ales că nu se pun note. La prima parte am avut de analizat o epistolă, iar în partea a doua a trebuit să vorbesc despre rolul modelelor în viaţa adolescenţilor”.

Nici elevii care aşteptau să intre în sala de examen nu s-au arătat a fi stăpâniţi de emoţii sau îngrijoraţi de ceea ce avea să urmeze.

“La probele scrise, acolo e baza.  Atunci o să se vadă clar care ştie, cum ştie şi cât ştie. Acum nu e nici o miză”, a menţionat un absolvent.

La această probă, comisiile au evaluat capacitatea candidaţilor de înţelegere a unui text la prima vedere, de a-şi exprima opinia în legătură cu textul primit, capacitatea de a argumenta un punct de vedere şi calitatea discursului lor.

Pentru elaborarea răspunsurilor, candidaţii au avut la dispoziţie câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute. Toate sălile de examinare în care bacalaureaţii au susţinut prima probă au fost dotate cu dispozitive de supraveghere video.

Canditaţii care au susţinut proba de competenţe lingvistice vor primi, în funcţie de răspunsurile lor, un calificativ (nivel de competenţă în comunicare): utilizator mediu, avansat sau experimentat. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

 

Astăzi vor fi evaluaţi şi candidaţii de la limba maternă

Examenul de bacalaureat continuă astăzi cu a doua zi de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Mai mult, tot astăzi va începe şi evaluarea competenţelor de comunicare în limba maternă (proba B). 18 absolvenţi vor fi testaţi la limba ucraineană. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii suceveni au început bacalaureatul degajaţi şi fără emoţii.
 Vizualizări articol: 1565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Elevii suceveni au început bacalaureatul degajaţi şi fără emoţii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei