Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iun 2014 - Anul XIX, nr. 132 (5641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Conducere

Toţi şefii APIA cercetaţi în dosarul DNA au fost suspendaţi din funcţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, din care patru pe posturi de conducere, au fost suspendaţi din funcţii până când dosarul penal de corupţie în care sunt cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Suceava va fi finalizat. Conducerea instituţiei a fost preluată de Sergiu Iulian Jităreanu, directorul executiv al APIA Iaşi, care va coordona în paralel şi activitatea de la Suceava. Sergiu Iulian Jităreanu este şi coordonatorul APIA pe regiunea de Nord-Est a ţării, care include judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Vaslui şi Neamţ.

 

Noul şef îi laudă pe angajaţii care şi-au făcut treaba într-un judeţ cu foarte mulţi beneficiari de subvenţii

Sergiu Iulian Jităreanu, care a ajuns deja la APIA Suceava, a explicat că a fost desemnat, prin decizia noului director general al APIA România, să preia activitatea instituţiei cu rol de coordonator, pe o perioadă determinată care nu a fost încă stabilită. 

„Am atribuţii de coordonare a activităţii, salariaţii APIA Suceava trebuie să treacă peste acest moment greu şi să-şi facă datoria în continuare. Nu am de comentat nimic despre dosarul DNA, ce vreau să spun este doar că nu trebuie uitate meritele colectivului de la APIA Suceava, care a avut un grad de absorbţie foarte ridicat al fondurilor europene, deşi judeţul este unul foarte greu, cu zonă de munte şi peste 50.000 de beneficiari de subvenţii SAPS pe terenuri agricole”, a declarat Jităreanu. Întrebat cum va reuşi să se împartă între Suceava şi Iaşi, Jităreanu a declarat că în prima perioadă va fi mai mult la Suceava, activitatea de la Iaşi urmând a fi coordonată de directorul executiv adjunct al instituţiei.

Primul obiectiv al lui Jităreanu este finalizarea campaniei de preluare a cererilor pentru subvenţia pe cap de animal, care se va încheia pe 20 iunie.

 

Cei cinci angajaţi APIA suspendaţi din funcţii

Jităreanu îl înlocuieşte pe Eugen Mogoş, directorul executiv care a fost suspendat din funcţie. Practic, postul de director executiv va rămâne blocat până când Eugen Mogoş va fi condamnat în dosarul DNA ori va fi achitat şi absolvit de învinuire. Exact în aceeaşi situaţie sunt şi Delia Moldoveanu, directorul adjunct al instituţiei, considerată pionul principal în fraudarea fondurilor europene, care se află în arest la domiciliu, şi Lya Chiriac, Nicoleta Cheler şi Ionela Melania Blănariu, toate fiind suspendate din funcţii. Prerogativele directorului executiv adjunct au fost preluate tot de Sergiu Iulian Jităreanu, în timp ce Lya Chiriac şi Nicoleta Cheler, şefe serviciu în cadrul APIA Suceava, au fost înlocuite de Cătălina Violeta Pleşea, respectiv de Lăcrămioara Corneanu. Şi acestea din urmă au preluat posturile tot cu rolul de coordonare a activităţii, până la lămurirea anchetei penale care vizează numele cercetate în dosarul DNA Suceava.

 

Prejudiciu estimat de 5 milioane de lei

Gheorghe Dorel Benu, directorul executiv al APIA România, aflat şi el în arest la domiciliu în acelaşi dosar, a fost la rândul lui suspendat din funcţie, prin ordin al ministrului Agriculturii, fiind înlocuit de Mihai Puţintei, director general al Direcţiei Generale Buget Finanţe şi Fonduri Europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Prejudiciul din dosarul DNA Suceava a fost estimat la 5 milioane de lei, sumă care ar fi fost fraudată prin încasarea ilegală de subvenţii pe teren sau animale. În dosar sunt cercetaţi, printre alţii, un medic veterinar, un angajat al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, cei cinci angajaţi APIA Suceava şi un consilier judeţean, preşedinte al unei asociaţii de creştere a animalelor. Patru dintre suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore după care doi dintre ei, consilierul judeţean Ioan Piticari şi medicul veterinar Neculai Toma, au fost puşi în libertate sub control judiciar, în timp ce faţă de doi, Delia Moldoveanu şi Gheorghe Dorel Benu, s-a luat măsura arestului la domiciliu. Procurorii au făcut recurs împotriva acestor măsuri, o decizie urmând a fi luată de Curtea de Apel Suceava.  

 

Cine este Sergiu Iulian Jităreanu

Sergiu Iulian Jităreanu, coordonatorul APIA Suceava, are 38 de ani, fiind născut la Iaşi, unde şi-a desfăşurat până acum întreaga activitatea profesională. Acesta a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi în 1999, după care a devenit cadru didactic al prestigioasei facultăţi. A început să lucreze la APIA Iaşi din 2006, chiar de la înfiinţare, fiind consilier superior, şef serviciu control teren, director executiv adjunct şi, din 2011, director executiv. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toţi şefii APIA cercetaţi în dosarul DNA au fost suspendaţi din funcţii.
 Vizualizări articol: 5600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Toţi şefii APIA cercetaţi în dosarul DNA au fost suspendaţi din funcţii3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   APIA Suceava...sub lupa...razbunarii!!! trimis de
(11 iun 2014, 11:19:22
De mult circulau zvonuri...ca vor fi lovituri necrutatoare in cadrul APIA... Indivizi fara scrupule...si fara posibilitati de avansare...stiau ca numai denuntul...putea pata imaginea unui functionar public cu multi ani vechime in spate si cu rezultate bune spre foarte bune....!! Iar ce-i de care va vorbesc...se vor catara incet incet ( deja se fac presiuni din partea tertilor...ptr inscaunari).. Rusine sa le fie...!! De rest se ocupa organele de cercetare...!
2.   Comentariu trimis de
(11 iun 2014, 12:08:31
Ar trebui de sus, de la Ponta, sa militeze pentru respectarea şi aplicarea legii de către instituţiile cu atribuţii de control.
Mita e-n stare să pătrundă orisiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele si averea unei generaţii…
3.   RUSINE APIA trimis de
(11 iun 2014, 12:26:24
Ceea ce s-a petrecut la APIA Suceava se intampla in majoritatea centrelor APIA, respectiv lipsa documentelor justificative pe baza carora se acorda subventia - adica jaf la drumul mare - practicat mai ales de vechii functionari din cadrul APIA, asazisii "profesionisti" care au facut bara-bara cu toti hotii de subventii, dar buba sa fie clar este in multe centre din APIA, care sunt mana in mana cu directiile de control antifrauda din Ministerul Agriculturii si APIA Bucuresti. GAsca de la centru supervizata de ministrul care a fost si el director la APIA stie foarte bine situatia si incearca sa o ingroape...
4.   Salutare trimis de
(11 iun 2014, 20:38:22
Oare MAFIA care distruge pădurile din județul Suceava când va fi stîrpită de către DNA? Oare când cineva va face ceva și pentru pădurile acestui județ, oare.....CÂND? SE TAIE PĂDURILE ÎNTR-UN STIL BARBAR ȘI NIMENI NU FACE NIMIC, NU VEDE NIMIC, DOAR AȘA ZISELE ORGANE DE CONTROL, CARE SUNT EI ÎNȘIȘI MÂNJIȚI ȘI CARE SE FAC CĂ MUNCESC, RUȘINE DOMNILOR. POATE CĂ, CÂNDVA CINEVA SE VA SESIZA ȘI VA FACE ORDINE ÎN PĂDURILE DIN JUDEȚUL SUCEAVA. DOAMNE AJUTĂ.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei