Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mai 2014 - Anul XIX, nr. 102 (5611)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuzaţii de corupţie

Un lector al Universităţii din Suceava acuză conducerea instituţiei că a măsluit un concurs pentru ocuparea unui post

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O angajată a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), lector în cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară, aduce o serie de acuzaţii grave, privind fapte de corupţie, la adresa conducerii instituţiei. Vizaţi sunt rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, şi două cadre ale facultăţii menţionate, printre care şi decanul de la Inginerie Alimentară, cu toţii învinuiţide trucarea unui concurs de ocupare a posturilor didactice organizat de instituţie.

De cealaltă parte, Valentin Popa neagă chestiunile care i se impută, menționând că acest caz a fost în atenția Ministerului Educației, care a constatat că toate procedurile de concurs au fost respectate.

 

Cazul a fost sesizat mai multor instituții

Lectorul în cauză, Violeta Vasilache, mărturiseşte că, la începutul anului trecut, a

hotărât să facă un nou pas pentru promovarea în cariera universitară, motiv pentru care a participat la un concurs pentru ocuparea unui post de conferenţiar la USV.

Având credinţa că dosarul său este foarte bine pus la punct, net superior faţă de cel al contracandidatei sale, Violeta Vasilache a remarcat însă, pe parcurs, că lucrurile erau dinainte aranjate în favoarea celeilalte candidate, Maria Poroh Seriţan, aceasta din urmă având câştig de cauză în obţinerea postului disputat.

Lectorul spune că Maria Poroh Seriţan a câştigat concursul cu complicitatea decanului Facultăţii de Inginerie Alimentară și a unui alt profesor al facultății, totul fiind cunoscut şi de prof. univ. dr. Valentin Popa.

De cealaltă parte, rectorul Valentin Popa menționează că Violeta Vasilache are calitatea de senator în Senatul USV, structură ce a validat comisia respectivului concurs.

„Dumneaei a votat favorabil comisia de concurs, pentru ca mai apoi, odată cu publicarea rezultatelor, să lanseze acuze la adresa membrilor, la adresa competențelor și corectitudinii acestora. Candidatele au fost evaluate după aceleași criterii”, evidențiază Valentin Popa.

Din momentul în care i-a fost comunicat rezultatul concursului, lectorul de la Inginerie Alimentară, conform propriilor declaraţii, a tot căutat să-şi găsească dreptatea. A tot strâns probe, după care a înaintat plângeri către o serie de instituţii de la cel mai înalt nivel, Poliţie, DNA, Parlamentul României, Ministerul Educaţiei, Guvern.

Aceasta mai arată că au existat încălcări ale Legii Educației Naționale, atât în faza ce a precedat concursul, cât și în timpul în care acesta s-a desfășurat.

 

Ministerul Educației spune că procedurile au fost respectate

După sesizările trimise, un prim răspuns a venit din partea Ministerului Educației. În documentul ministerului de resort se arată că „în perioada 9-19 aprilie, comisia de control constituită la nivelul ministerului a verificat activitatea Universităţii <Ştefan cel Mare>, desfăşurată în perioada 2010-2013. Printre aspectele verificate se numără şi modul de organizare, desfăşurare şi finalizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice. S-a constatat că au fost respectate procedurile legale privind acest concurs”.

Mai mult de atât, Valentin Popa spune că în dosarul de concurs al reclamantei s-au aflat și o serie de declarații false, motiv pentru care Comisia de Etică a USV a decis suspendarea dreptului Violetei Vasilache de a mai participa la concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, timp de patru ani. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

Odată declanșat acest tăvălug, lectorul USV spune că a fost intimidată, primind chiar amenințări cu moartea. În baza acestor acuze, procurorii au demarat o anchetă printre colegii de catedră ai reclamantei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un lector al Universităţii din Suceava acuză conducerea instituţiei că a măsluit un concurs pentru ocuparea unui post.
 Vizualizări articol: 6500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 18 voturi
Un lector al Universităţii din Suceava acuză conducerea instituţiei că a măsluit un concurs pentru ocuparea unui post3.2518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vasilache e praf trimis de
( 7 mai 2014, 11:15:29
Intre cele doua, dna Poroch este net superioara atat dpdv profesional cat si moral. Vasilache din cate o cunosc eu este o mahalagioaca de maidan, fiind o persoana ce a avut probleme cu multe alte cadre didactice din cadrul FIA.
Asta spune tot, macar sa o linisteasca pe o perioada de 4 ani...
2.   Comentariu trimis de
( 7 mai 2014, 18:52:28
daca nu are dreptate si dovezi prin gravitatea acuzatiilor aduse doamna Violeta Vasilache o incurca rau de tot...parchetul nu glumeste
3.   Prof.dr.ing Gutt Gheorghe trimis de
( 7 mai 2014, 20:20:33
Domnule profesor Drochioiu. Sunt profesorul Gutt ca si dumneavoastra nu sunt cetateanul Gutt si nu am un SRL in universitate ci o viata si o conduita universitara exemplara de peste treizeci si cinci de ani. In ceea ce priveste concursul, va rog sa va pregatiti cu dovezi privind presiunile facute de mine in discutiile din cadrul comisiei de concurs, discutii la care sustineti ca ar fi participat si domnul prorector stiintific, in realitate acesta nu a participat nici un minut la aceste discutii, a fost prezent doar la sustinerea publica a celor doua candidate. Ma mir ca aveti abia acum aceasta reactie de aparare pentru doamna Vasilache Violeta, la votul secret dat imediat dupa discutiile in comisie ati optat pentru doamna Poroch Maria Seritan, trebuie sa aveti o explicatie pentru acest lucru. Faptul ca i s-a interzis participarea doamnei Vasilache Violeta timp de 4 ani la concurs in cadrul Universitatii Stefan cel Mare se datoreaza unor falsuri descoperite dupa concurs, o parte din acestea de natura penala, ar fi trebuit sa va documentati mai bine. De altfel, daca proiectul de cercetare propus de doamna Vasilache cu doi ani in urma, impreuna cu un colectiv al facultatii dumneavoastra, ar fi fost castigator, ati fi avut aceleasi probleme pe care le are acest cadru didactic acum, impreuna cu toti colaboratorii pe care i-a tarat in mocirla. Va intreb domnule profesor chiar ati vazut-o pe doamna Vasilache la acest concurs pentru prima data ?

Prof.dr.ing. Gheorghe Gutt

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei