Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mai 2014 - Anul XIX, nr. 102 (5611)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Luni seara, la Viena

Mănăstirii Dragomirna i s-a decernat Marele Premiu pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE şi de mişcarea Europa Nostra

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, judeţul Suceava, a primit luni, 5 mai a.c., la Viena, Marele Premiu pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE şi de mişcarea Europa Nostra, precum şi Premiul Publicului, în urma votului a peste zece mii de persoane.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că premiile le-au fost înmânate celor 27 de câştigători ai ediţiei 2014 de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, şi de tenorul Plácido Domingo, preşedintele Europa Nostra.

Şase dintre laureaţi au fost distinşi şi cu Marele Premiu, iar unul – Mănăstirea Dragomirna - şi cu Premiului publicului, acordat în urma unui vot online. Ceremonia a avut loc în faţa unui public format din aproximativ 1.000 de persoane şi a fost organizată sub patronajul preşedintelui Austriei, Heinz Fischer.

 

Mănăstirea primeşte, pe lângă trofeu, şi 10.000 de euro

Potrivit lui Nechifor, câştigătoriiau fost selectați din 160 de proiecte nominalizate, provenind din 30 de țări şi au fost recompensaţi cu o plachetă sau un trofeu. „Fiecare dintre cei șase câștigători ai Marelui Premiu primește, în plus, câte 10.000 de euro”, a precizat preşedintele CJ.

Frescele Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Mănăstirea Dragomirna au fost restaurate cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (Regio). Proiectul a avut o valoare de 25,7 milioane de lei, din care contribuţia nerambursabilă a UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, a fost de 17,8 milioane de lei. Principalul obiectiv al proiectului a fost restaurarea şi conservarea picturilor murale care decorează altarul şi naosul bisericii. Frescele de la începutul secolului al XVII-lea au fost curăţate, consolidate şi stabilizate, corectându-se intervenţiile anterioare. Lucrările au fost realizate de 50 de specialişti şi studenţi în domeniul restaurării şi conservării din mai multe ţări, sub conducerea conf. univ. dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iaşi. „Juriul a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea şi conservarea complexă a acestei lucrări de artă, care acoperă 900 de metri pătraţi de suprafaţă murală. Restauratorii au urmărit şi respectat tehnica picturii, folosind materiale tradiţionale, reversibile, iar patina originală şi starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate”, se precizează într-un comunicat al Europa Nostra.

Premiile Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural Europa Nostra celebrează excelența în activităţile din domeniul patrimoniului cultural, prin promovarea celor mai înalte competenţe şi standarde de conservare şi restaurare. 

La categoria "Conservare" au fost premiate încă două proiecte, respectiv cel de conservare a arhitecturii tradiţionale a Caselor Walser în Alagna Valsesia (Italia) şi programul de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

La categoria "Cercetare" a fost distins cu Marele Premiu un proiect de cercetare cu privire la construcţia romană cu arce de boltă din Peloponez (Grecia), în timp ce la categoria "Contribuţii exemplare" a fost distinsă Asociaţia de patrimoniu "Kempens Landscape' din Putte (Belgia).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirii Dragomirna i s-a decernat Marele Premiu pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE şi de mişcarea Europa Nostra.
 Vizualizări articol: 2124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Mănăstirii Dragomirna i s-a decernat Marele Premiu pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE şi de mişcarea Europa Nostra5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei