Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mai 2014 - Anul XIX, nr. 102 (5611)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Florar îndoliat

A murit profesorul, publicistul şi prozatorul Vichentie Nicolaiciuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul, publicistul şi prozatorul Vichentie Nicolaiciuc, reprezentant al minorităţii ucrainene în Parlamentul României în legislatura 1996-2000, a decedat luni, la vârsta de 70 de ani.

 

A îmbinat activitatea desfăşurată la catedră cu activitatea publicistică

Prin decesul lui Vichentie Nicolaiciuc, Societatea Scriitorilor Bucovineni pierde, la început de Florar, încă un membru, la numai câteva zile după plecarea pe ultimul drum a scriitorului George Timu.

Vichentie Nicolaiciuc (16 noiembrie 1943, Măriţei / Dărmăneşti - 5 mai 2014, Rădăuţi) a devenit membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni în anul 2012, ca urmare a publicării lucrării „Repere culturale şi umane”, în care conturează portretele personalităţilor cu care a venit în contact în special în perioada exercitării mandatului de deputat.

Vichentie Nicolaiciuc a îmbinat activitatea desfăşurată la catedră (a fost profesor de limba rusă şi de limba română la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Horodnic de Sus şi la două şcoli gimnaziale din Rădăuţi) cu activitatea publicistică, fiind un vivace mânuitor al condeiului.

Prezenţa textelor sale în numeroase publicaţii, de la reviste şcolare la reviste literare („Interferenţe”, „Lotus”, „Iconar”, „Exod”, „Bucovina”, „Verchovyna”, „Clopotul Bucovinei”, „Curierul ucrainean”, „Obcina literară”...), a fost constantă şi apreciată atât în rândul publiciştilor cât şi de cititori.

 

Avea simţul realităţii şi era preocupat să lase o urmă a trecerii sale prin viaţă

A publicat articole în limbile română şi ucraineană, recenzii şi prezentări de carte, evocări, studii critice şi de istorie literară, interviuri şi eseuri, dar şi texte politice.

A îngrijit totodată volumele „Umbra partizanului”, de Victor Macoveiciuc (2007), şi „Poveşti neştiute. Povestea mamei mele”, de Valentina Nicoară - Hrişcă (2008).

În cadrul activității parlamentare a fost membru în Comisia Mixtă Interguvernamentală România-Ucraina, privind aplicarea articolului 13 din Tratatul de Bună Vecinătate și Cooperare dintre România și Ucraina (1998-1999) şi a activat ca membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Ucraina, Brazilia şi Azerbaidjan.

Regretatul cărturar Emil Satco îl aprecia pe Vichentie Nicolaiciuc pentru că avea simţul realităţii şi era preocupat să lase o urmă a trecerii sale prin viaţă. Urme între care se află şi textele/cărţile pe care le-a scris.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit profesorul, publicistul şi prozatorul Vichentie Nicolaiciuc.
 Vizualizări articol: 2580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
A murit profesorul, publicistul şi prozatorul Vichentie Nicolaiciuc4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei