Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mai 2014 - Anul XIX, nr. 101 (5610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   29 imagini |   ø fişiere video

Inedit

Dansuri şi tradiții ale etniilor din România, prezentate într-un spectacol extraordinar, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un spectacol inedit a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Pub Del'Iri din centrul municipiului Suceava, unde reprezentanți ai etniilor din România au fost protagoniştii unei seri culturale de excepţie, cu dansuri şi tradiţii specifice polonezilor, ucrainenilor, armenilor, romilor, italienilor, germanilor, maghiarilor, musulmanilor etc., în prezenţa unui public numeros, majoritatea tineri.

Pe parcursul a aproximativ trei ore, spectatorii au fost vrăjiţi de frumuseţea costumelor, a dansurilor şi a cântecelor fiecărei etnii în parte, care a adus pe scena pubului tot ce are mai frumos. Au impresionat audienţa Ansamblul muntenilor polonezi „Solonczancka”, Ansamblul de dansuri tătărăşti „Yildizlar”, dar şi Ansamblul „Kozaciok” din Bălcăuţi, ansamblu calificat şi în finala show-ului de televiziune „România Dansează”. Nu s-au lăsat mai prejos nici dansatorii Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Suceava, dar nici reprezentanţii italienilor, armenilor, ungurilor, germanilor şi, nicidecum la urmă, tinerii romi din Gulia – Dolhasca, care au cântat imnul ţigănesc, au dansat acompaniaţi de acordeon şi au recitat poezii despre etnia lor.

Iar la final, o horă mare, din Bucovina, cu toţi participanţii prinşi unul de celălalt, cântând şi bucurându-se împreună de seara dedicată lor. 

Spectacolul în care, potrivit organizatorilor, „tradițiile etniilor s-au împletit într-o singură limbă, cea a prieteniei”, a fost doar una dintre manifestările organizate în cadrul proiectului Cupa Interetnică Bucovina, acțiune ajunsă în acest an la ediţia a XI-a, o manifestare unică la nivel național, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute (2-4 mai).

 

Proiect realizat cu sprijinul autorităţilor locale

Cupa Interetnică s-a desfăşurat, ca în fiecare an, pe două componente, sport şi activităţi interculturale, şi s-a bucurat de participarea reprezentanților Uniunii Ucrainenilor din România - filiala Suceava, ai Uniunii Polonezilor din România - Dom Polski, ai comunităţii rome din Gulia - Dolhasca, ai comunităţii evreilor din România - filiala Suceava, ai Asociației Germane din Bucovina, ai comunităţii rușilor lipoveni din Fălticeni, ai Asociaţiei Italienilor din România (RO.AS.IT), dar şi de prezenţa invitaţiilor din ţară:  Uniunea Democrată a Maghiarilor – Toplița, Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani din România – Constanța, Comunitatea Armenilor din Iași și studenți din Armenia. Lor li s-au adăugat şi reprezentanții Administrației Cernăuți – Ucraina și cei ai Grupului de Inițiativă a Românilor din Basarabia și Bucovina – Republica Moldova.

“Participarea în premieră la această ediție a Cupei Interetnice a reprezentanților comunităților tătare și armene a consolidat imaginea unui eveniment deosebit la nivel național, care conferă municipiului Suceava certitudinea de reper de bază în calendarul acțiunilor multiculturale de succes”, a declarat unul dintre organizatorii Cupei Interetnice, Nelu Todireanu, preşedintele Fundaţiei „Ana”.

De altfel, proiectul Cupei Interetnice a fost realizat cu sprijinul Primăriei Suceava și al Consiliului Local Suceava, în parteneriat cu Asociația “Sportul pentru Toți”.

De asemenea, Direcţia Județeană pentru Sport și Tineret Suceava, Clubul Sportiv Municipal Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Fundaţia „Ana” au contribuit decisiv la reușita proiectului.

 

Prefectul a făcut parte din echipa administraţiei sucevene, în meciul de fotbal contra colegilor din Cernăuţi

Competiţiile sportive s-au desfăşurat la sala de sport a Liceului cu Program Sportiv Suceava, dar şi pe terenul de fotbal al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, unde echipele etniilor participante au fost implicate în mai multe activități sportive (fotbal, kin-ball, tir cu arcul, badminton, tenis de masă, boccia).

Startul întrecerilor sportive l-au dat chiar autoritățile locale, în frunte cu prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, într-un meci de fotbal între echipele administraţiilor din Suceava şi din Cernăuţi. Alături de prefect, din lotul sucevenilor au făcut parte consilierii locali Adrian Arămescu, Niculai Barbă şi Cornel Grosar, încurajaţi de pe margine de preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.

De cealaltă parte, echipa ucrainenilor a fost condusă în teren de Georgy Mazurashu, directorul Direcţiei “Sportul pentru Toţi” a Regiunii Cernăuți. “Cei 11 ani de când delegațiile noastre se întâlnesc în mod constant au contribuit la dezvoltarea relațiilor interumane și la consolidarea prieteniei între România și Ucraina”, a declarat oficialul ucrainean.

La festivitatea de deschidere a Cupei Interetnice a fost prezent şi consulul general al Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Vasily Boiechko, care a salutat realizarea acestui proiect intercultural, apreciind continuitatea și seriozitatea cu care se desfășoară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dansuri şi tradiții ale etniilor din România, prezentate într-un spectacol extraordinar, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Dansuri şi tradiții ale etniilor din România, prezentate într-un spectacol extraordinar, la Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei