Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mai 2014 - Anul XIX, nr. 101 (5610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Începând de ieri

Sala Tronului este deschisă pentru vizitare la Iulius Mall Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala Tronului de la Muzeul de Istorie poate fi vizitată începând de astăzi într-un nou spaţiu, în incinta Iulius Mall Suceava. Inaugurarea noului spaţiu în care este expusă Sala Tronului domnitorului Ştefan cel Mare a avut loc ieri, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a prefectului Florin Sinescu, a directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, şi a directorului Iulius Mall Suceava, Eduard Marcu.

Noua Sală a Tronului a fost amenajată într-un spaţiu aflat la parterul Iulius Mall Suceava, în zona magazinelor şi spaţiilor de joacă pentru copii.

Emil Ursu a ţinut să precizeze că modul în care a fost organizată expoziţia de la Iulius Mall reprezintă un preambul la viitoarea Sală a Tronului care va fi deschisă în Muzeul de Istorie după finalizarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare a clădirii din centrul Sucevei. Emil Ursu a amintit că modul în care a fost organizată Sala Tronului în anul 1980, atunci când a fost deschisă la Muzeul de Istorie, avea o serie de deficienţe legate în mod special de mentalităţile şi de regimul politic din perioada respectivă. „Nu e normal ca domnitorul să stea într-un colţ, iar central să fie ţăranii. Să fim oameni serioşi, în Evul Mediu nu se întâmpla aşa ceva. Apoi s-a mers pe accentuarea pe de o parte a ţărănimii, iar pe de altă parte a elementului feminin, ceea ce de asemenea nu era uzitat în Evul Mediu. Şi ca o concluzie, noua Sală a Tronului, după reorganizarea expoziţiei permanente, va avea ca element central voievodul, în cazul nostru Ştefan cel Mare”, a explicat directorul Muzeului Bucovinei.

El a adăugat că Sala Tronului de la Iulius Mall Suceava va putea fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 22:00. Preţul unui bilet va fi de 1 leu pentru copii, elevi, studenţi, bătrâni şi persoane cu handicap, şi de 4 lei pentru adulţi. De asemenea, la intrarea în noul spaţiu a fost amenajat un stand de unde angajaţii muzeului le vor oferi vizitatorilor materiale informative despre Sala Tronului şi Cetatea de Scaun a Sucevei.

Emil Ursu a mai spus că toate costurile legate de organizarea noului spaţiu au fost suportate de Iulius Mall Suceava. Ursu a mai declarat că Muzeul Bucovinei nu va cheltui nici un leu cu întreţinerea spaţiului, însă 35% din încasările din bilete vor fi virate către Iulius Mall, restul de bani urmând să revină muzeului.

„Noi am avut de ales între a ţine aceste exponate în lăzi sau a le lăsa la dispoziţia publicului. Am ales a doua variantă, mai ales că la Suceava există oarecum o tradiţie, mulţi turişti venind pentru Sala Tronului, Cetatea de Scaun şi Mănăstirea Putna”, a mai spus directorul Muzeului Bucovinei.

 

Nechifor a anunţat că la Iulius Mall ar putea fi organizate şi alte expoziţii temporare ale Muzeului de Istorie

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să aprecieze faptul că cei din conducerea Iulius Mall Suceava au fost de acord cu proiectul pentru mutarea Sălii Tronului în noul spaţiu pentru a putea fi accesibilă publicului pe perioada în care Muzeul de Istorie este închis pentru modernizare şi reabilitare. „Este un proiect important pentru toate părţile implicate, dar mult mai important pentru cei care sunt obişnuiţi cu Sala Tronului, cu istoria lui Ştefan cel Mare, de fapt cea mai importantă perioadă din istoria noastră pe acest teritoriu. Şi faptul că acum găzduim la Iulius Mall această expoziţie, într-o zonă în care vor fi în mod sigur şi mulţi copii, pentru că e lângă zona de joacă, înseamnă deschiderea ei către publicul larg”, a spus Nechifor.

El a spus că îşi doreşte ca anul viitor să fie finalizate lucrările la Muzeul de Istorie, astfel încât Sala Tronului să fie redeschisă pentru public în clădirea din centrul Sucevei.

Cătălin Nechifor a arătat că este posibil ca la Iulius Mall să fie deschise şi alte expoziţii temporare cu exponate din colecţia Muzeului de Istorie. „După această experienţă cu Sala Tronului vom vedea în continuare dacă e necesar să facem şi altfel de abordări. Sunt foarte multe lucruri care nu s-au văzut niciodată din colecţia Muzeului de Istorie. Şi poate ar fi înţelept ca în anumite perioade, cu o anumită tematică, să le putem expune şi publicului larg”, a mai spus Nechifor. De asemenea, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a apreciat modul în care funcţionează parteneriatul public privat dintre Muzeul Bucovinei şi Iulius Mall Suceava. El şi-a exprimat convingerea că Sala Tronului de la Iulius Mall va avea un număr mare de vizitatori.

Directorul Iulius Mall Suceava, Eduard Marcu, a declarat, la rândul său, că Sala Tronului este un simbol al Sucevei şi ar fi fost păcat să stea ascunsă publicului pe perioada în care se realizează lucrările de reabilitare la Muzeul de Istorie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sala Tronului este deschisă pentru vizitare la Iulius Mall Suceava.
 Vizualizări articol: 2296 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Sala Tronului este deschisă pentru vizitare la Iulius Mall Suceava2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei