Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2014 - Anul XIX, nr. 87 (5596)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pe scenă

Trupa „Birlic” şi-a prezentat în judeţ noile piese de teatru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trupa de Teatru “Birlic”, a Asociaţiei Fălticeni Cultural, a prezentat în perioada 9-11 aprilie, la Câmpulung Moldovenesc, Suceava şi Fălticeni, spectacolul “Despre suflet”. La reprezentaţia de la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni, care a avut loc pe 11 aprilie, printre spectatori s-au numărat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, şi Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii.

Cătălin Nechifor ne-a declarat: “În urmă cu câteva luni am văzut trupa <Birlic> într-o competiţie naţională şi atunci am zis că este important să faci mai mult pentru cultură, pentru teatru. Mulţumesc colegilor mei, mulţumesc părintelui Liviu Mihăilă, mulţumesc lui tata Geo (n.r. - regizorul Gheorghe Balint) pentru faptul că de câteva luni muncesc, au muncit şi într-o tabără de creaţie, muncesc şi în timpul săptămâni şi în weekend. Iată că astăzi vedem roadele muncii lor. Cred că merită nu numai un zâmbet, ci şi aplauzele noastre. Ceea ce au făcut astăzi este absolut impresionat, le doresc mult succes, să ajungă pe scene mari din toată lumea”.

Spectacolul face parte din Atelierul “Matei Vişniec”, inclus în proiectul educaţional “Teatru pentru toţi”. Spectacolul reuneşte şase piese de teatru pregătite de tinerii actori în colaborare cu regizorul Gheorghe Balint: „Sandwich cu pui”, „Nu mai sunt iepuraşul tău drag”, „Ţara asta ţine la tine, mă!”, „Crezi c-or să ne bată?”, „Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu”, „Welcome, America”, ultimele patru fiind jucate în premieră de tinerii actori fălticeneni.

Proiectul a început pe 15 ianuarie cu selecţia actorilor, primul mare câştig  fiind că trupa „Birlic” a ajuns la 30 de membri, faţă de zece, câţi erau înainte. Conform regizorului Gheorghe Balint, al doilea mare câştig este că această trupă este singura din ţară formată din liceeni care are în acest moment nouă spectacole.

 

Regizorul Gheorghe Balint: Sper ca Vişniec să fie mulţumit de ceea ce am făcut cu aceşti copii

Regizorul Gheorghe Balint a declarat: “Aproape toate trupele au două-trei spectacole, acelaşi număr avându-l şi trupele de teatru studenţesc. Fiecare piesă durează de la 20 de minute la o oră. Este o selecţie făcută de mine din opera lui Vişniec, sper să fie mulţumit de ceea ce am făcut cu aceşti copiii. Veţi vedea nişte lucruri puţin mai dificile. Şi în lumea profesioniştilor este destul de greu să joci la ora 11, pentru că îţi trebuie o anumită stare, pe care tinerii actori au găsit-o. 

<Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu> vorbeşte despre dreptul de a lua viaţa cuiva, <Crezi c-or să ne bată> arată cum poţi fi luat de pe stradă, dus într-un beci şi omorât. Al treilea spectacol este <Ţara asta ţine la tine, mă!> şi arată că cum poţi fi luat de acasă, dus undeva, nu se ştie unde, eşti legat, întrebat şi o să vedeţi ce se întâmplă. În ultimul spectacol, <Welcome, America>, toată lumea îi aşteaptă pe americani, domnul Vişniec a făcut un text superb, eu l-am îmbunătăţit în sensul că l-am scenarizat. Este vorba despre cea mai veche meserie din lume, este o comedie amară, tristă”.

Regizorul Gheorghe Balint a adus mulţumiri Colegiului “Nicu Gane” Fălticeni, Consiliului Judeţean Suceava, Primăriei municipiului Fălticeni şi Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, fără de care aceste spectacole de teatru nu ar fi existat.

Din partea Consiliului Judeţean, membrii trupei „Birlic” au primit câte o diplomă ca semn de recunoştinţă şi preţuire.

Alexandru Rădulescu a precizat: “Sunt aici într-o triplă ipostază, ca fălticenean, apoi ca profesor la Colegiul Naţional <Nicu Gane> şi încă mai regăsesc din foştii elevi pe scenă şi a treia ipostază ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Este un proiect cultural al Consiliului Judeţean generat de extraordinara calitate a Festivalului <Birlic> din toamna anului trecut. Atunci, împreună cu un alt fălticenean, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, ne-am gândit la un proiect cultural mare, realizat în colaborare cu Institutul de Ară Teatrală şi Cinematografică Bucureşti şi Universitatea Suceava. Spectacolele suţinute de trupa <Birlic> în această perioadă sunt începutul proiectului care va pune în valoare calitatea educaţiei culturale din judeţul Suceava. Am organizat o tabără de teatru, am colaborat cu un regizor şi ce a ieşti vedem astăzi”.

Aşa cum a anunţat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural, în cadrul căreia funcţionează trupa “Birlic”, în perioada 23-26 aprilie tinerii actori fălticeneni vor participa, la Botoşani, la Festivalul de Teatru Adolescent AmFiTeatru, urmând ca din luna mai în urbea de pe Şomuz să fie organizată o stagiune teatrală.

Parteneri în acest proiect sunt: Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria municipiului Fălticeni, Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni, Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trupa „Birlic” şi-a prezentat în judeţ noile piese de teatru.
 Vizualizări articol: 1227 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trupa „Birlic” şi-a prezentat în judeţ noile piese de teatru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei