Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2014 - Anul XIX, nr. 87 (5596)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Credit

Consiliul Judeţean Suceava se împrumută cu 27 de milioane de lei de la UniCredit Ţiriac Bank

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava se va împrumuta cu suma de 27 de milioane de lei de la UniCredit Ţiriac Bank. Contractul de împrumut a fost semnat în cursul zilei de ieri de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, şi de managerul pentru relaţii cu clienţii din cadrul UniCredit Ţiriac Bank, Cosmin Cătălin Gheorghe. Cătălin Nechifor a spus că împrumutul este structurat pe două componente, una de 14 milioane de lei, bani din care urmează să fie realizate mai multe investiţii, şi una de 13 milioane de lei, care va fi folosită pentru refinanţarea unui credit mai vechi contractat de Consiliul Judeţean Suceava. Nechifor a mai spus că la licitaţia pentru acest credit s-au mai înscris şi Volksbank, BCR şi CEC Bank, însă cea mai bună ofertă tehnico-financiară a fost prezentată de UniCredit Ţiriac Bank. Şeful administraţiei judeţene a explicat că împrumutul acordat de această bancă este unul extrem de avantajos, în condiţiile în care rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară (Robor) este de +1,8% pentru partea de investiţii şi de +1,7% pentru partea de împrumut destinată refinanţării creditului anterior. „Acel împrumut mai vechi, care ne apăsa foarte mult din punct de vedere financiar, avea o dobândă de 10% pe an. Asta înseamnă că în acele condiţii, dar şi în condiţiile din prezent, cu un Robor de 2,58%, am fi avut de plătit pe perioada care a rămas de plată suma de 4,2 milioane de lei”, a precizat Cătălin Nechifor. El a adăugat că prin noua ofertă a UniCredit Ţiriac Bank această dobândă va scădea foarte mult, la 2,4 milioane de lei, la care se adaugă un comision de plată anticipată la banca de la care a fost contractat iniţial, de 259.000 de lei. „Deci facem o economie considerabilă pentru bugetul Consiliului Judeţean Suceava şi cred că este foarte important, pentru că nevoia de finanţare există în continuare”, a mai spus preşedintele CJ Suceava. Nechifor a arătat că dacă vechiul împrumut avea o dobândă de 10%, creditul pentru refinanţare are o dobândă de puţin peste 4%.

 

O parte din bani vor fi folosiţi pentru modernizarea aerogării aeroportului „Ştefan cel Mare”

Preşedintele CJ Suceava a adăugat că din componenta creditului destinată investiţiilor, suma de 14 milioane de lei va fi folosită pentru modernizarea drumurilor judeţene Vatra Moldoviţei - Argel, Râşca - Slătioara, Rădăuţi - Frătăuţii Vechi, Probota - limita cu judeţul Iaşi, precum şi pentru podul de la Talpa. Din aceleaşi sume vor fi achiziţionate o autospecială modernă pentru stingerea incendiilor, utilaje cargo, o autoscară pentru pasageri pentru Aeroportul „Ştefan cel Mare”, din împrumut urmând să fie alocate fonduri şi pentru modernizarea exteriorului aerogării aeroportului.

„În condiţiile în care în urma licitaţiilor vom face economii, cu acceptul băncii vom putea să utilizăm sumele rămase disponibile şi pentru alte categorii de investiţii foarte importante pentru aeroport sau în alte zone care ţin de administraţia judeţeană”, a precizat Nechifor. El a mai spus că partea pentru investiţii din împrumutul de la UniCredit Ţiriac Bank va fi rambursată în 10 ani, în timp ce creditul pentru refinanţare va fi restituit în 8 ani, existând o perioadă de graţie de un an.

La rândul său, managerul pentru relaţii cu clienţii din cadrul UniCredit Ţiriac Bank, Cosmin Cătălin Gheorghe, a ţinut să remarce faptul că prin modul în care specialiştii Consiliului Judeţean au dimensionat creditele şi au stabilit structura de rambursare se realizează o economie importantă la cheltuielile financiare. „Acest lucru degrevează foarte mult serviciul datoriei pentru anii următori. Şi dacă ne gândim în viitor, că urmează un nou ciclu de proiecte pe fonduri europene, acest credit dă un nou flux de capital ce poate fi folosit în cofinanţarea acestor proiecte”, a spus Cosmin Cătălin Gheorghe.

Nu în ultimul rând, şeful administraţiei judeţene a ţinut să mai afirme că pragul maxim de îndatorare al Consiliului Judeţean Suceava va fi de 17 – 18% şi va fi atins în anii 2015 şi 2016, însă acesta va fi mult mai mic decât limita maximă admisă, de 30%.

După semnarea contractului de împrumut, Cosmin Cătălin Gheorghe i-a oferit lui Cătălin Nechifor o medalie aniversară bătută în argint, care a fost folosită la tragerea la sorţi de la începutul meciului din Champions League dintre Real Madrid – Borussia Dortmund.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Judeţean Suceava se împrumută cu 27 de milioane de lei de la UniCredit Ţiriac Bank.
 Vizualizări articol: 1509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consiliul Judeţean Suceava se împrumută cu 27 de milioane de lei de la UniCredit Ţiriac Bank0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei