Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 mar 2014 - Anul XIX, nr. 73 (5582)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme în trafic

Neglijenţă sau lipsă de profesionalism la Rompetrol?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Afacerile mai puţin ortodoxe derulate la depozitul din Argestru-Vatra Dornei al firmei Rompetrol Downstream aparţinând firmei KazMunayGas Internaţional (Grupul Rompetrol) din Kazahstan şi despre care Monitorul de Suceava a scris acum două săptămâni a avut ecou nu doar la nivel judeţean. Mai mulţi oameni, foşti sau actuali angajaţi ai firmei Transpeco Logistics&Distribution (TLD), au sunat la redacţia cotidianului nostru pentru a semnala şi alte probleme legate de activitatea acestui colos din domeniul petrolier.

Una dintre acestea se referă la un control pe care inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Sibiu l-au efectuat în ziua de 13 februarie 2014. Mai exact, în acea zi, maşina cu numărul de înmatriculare B-80-EFC, care efectua un transport de combustibil petrolier de la depozitul din Zărneşti al celor de la Rompetrol către mai multe staţii de distribuţie din zona Ardealului, a fost oprită în trafic, la Veştem, în judeţul Sibiu, pentru un control de rutină.

Surpriză însă. Actele completate de angajaţii Rompetrol nu erau în regulă, motiv pentru care firma controlată de afaceriştii din Kazahstan a fost amendată.

„Direcţia Regională Antifraudă 7 Sibiu a efectuat mai multe controale în data de 13 februarie 2014, care au avut ca rezultat constatarea de contravenţii privind completarea defectuoasă a facturilor sau a avizelor de însoţire, pentru care au fost dispuse sancţiuni în valoare totală de 40.000 de lei”, a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generală Antifraudă Fiscală.

De cealaltă parte, reprezentanţii Rompetrol au refuzat să comenteze incidentul din judeţul Sibiu de la mijlocul lunii februarie.

 

Pasivitate şi tăcere vizavi de afacerile Rompetrol din judeţul Suceava

Interesant este că după articolul de acum două săptămâni, intitulat „Afacerile Rompetrol - depozitul Argestru Vatra Dornei, un posibil focar de evaziune fiscală”, nu a existat vreo reacţie, nici din partea conducerii Rompetrol, care ar fi putut nega acuzaţiile aduse de şoferii de la Transpeco, dar nici din partea autorităţilor statului, gen Direcţia Regională Antifraudă Suceava, care ar fi avut posibilitatea de a declanşa verificări la Argestru pentru a stabili dacă elementele de evaziune fiscală prezentate se confirmă.

O posibilă explicaţie pentru această pasivitate poate fi şi aceea că statul român priveşte cu mare îngăduinţă activitatea Rompetrol, în condiţiile în care contribuabilul român plăteşte din greu pentru o afacere privată.

Grupul controlat de firma kazahă a raportat pierderi atât pentru anul 2012, cât şi în 2013, în valoare totală de peste 200 de milioane de dolari. Cu toate acestea, în luna ianuarie a acestui an, Rompetrol a beneficiat de un cadou din partea Guvernului României, iar o mare parte din datoriile de peste 600 de milioane de dolari ale grupului kazah, care datează din perioada guvernării Adrian Năstase, au fost şterse. Potrivit memorandumului semnat şi asumat de premierul Victor Ponta, statul va încasa 200 de milioane de dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunayGas a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Grupul din Kazahstan scapă însă de datorii de 400 de milioane de dolari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neglijenţă sau lipsă de profesionalism la Rompetrol?.
 Vizualizări articol: 2858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Neglijenţă sau lipsă de profesionalism la Rompetrol?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei