Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mar 2014 - Anul XIX, nr. 58 (5567)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizii grele

Viitorul termoficării din Suceava se decide astăzi, în Consiliul Local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aleşii locali suceveni se vor întruni astăzi, la ora 14.00, pentru a doua oară în aceeaşi săptămână, într-o şedinţă extraordinară, în care vor trebui să ia o decizie în privinţa sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice.

Varianta propusă de primarul Ion Lungu, de încredinţare a acestui serviciu, la licitaţie, unui operator privat, nu este agreată de conducerea PNL, care a venit cu alte propuneri, de realizare a unui parteneriat public-privat sau de desfiinţare totală a acestui sistem.

„Nici una din aceste propuneri nu este realizabilă. La nivelul municipiului a fost aprobată o strategie de termoficare, votată inclusiv de cei de la PNL, care merge pe sistemul centralizat. Mi se pare o declaraţie nefericită să spui acum că pui centrale în fiecare casă, după ce avem o centrală nouă şi s-a investit în refacerea reţelelor. E anormal şi nu vezi aşa ceva în nici o ţară civilizată. Sistemul centralizat este cea mai bună soluţie”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Acesta a precizat că printre condiţiile de participare la licitaţie se numără  licenţa ANRSC, o garanţie de 100.000 lei, precum şi condiția ca firmele participante să nu fie în insolvenţă, ceea ce exclude din start Termica, actualul operator de transport şi distribuţie a anergiei termice.

Noul operator va trebui să preia minim 130 de salariaţi ai Termica, iar ca elemente de departajare a ofertelor, cele mai importante sunt tariful pe gigacalorie şi valoarea redevenţei achitate către municipalitate.

„Trebuie să fie minim trei oferte eligibile pentru a fi validă licitaţia. Dacă nu, ea se repetă, până la desemnarea unui operator”, a precizat Lungu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viitorul termoficării din Suceava se decide astăzi, în Consiliul Local.
 Vizualizări articol: 2064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Viitorul termoficării din Suceava se decide astăzi, în Consiliul Local5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Primare - tot nu te linistesti >??? trimis de
(13 mar 2014, 13:21:42
Legea achizitiilor zice:

„ ART. 181
Autoritatea contractanta are dreptul (nu obligatia) de a exclude dintr-o procedura pentru atribuirea
contractului de achizitie publica orice ofertant/candidat care se afla in oricare dintre urmatoarele
situatii:
a) a intrat în faliment (nu in insolventa)ca urmare a hotărârii pronunţate de judecătorul-sindic;
c) nu si-a indeplinit obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari
sociale catre bugetele componente ale bugetului general consolidat, in conformitate cu
prevederile legale in vigoare in Romania sau in tara in care este stabilit;
c^1) în ultimii 2 ani nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile
contractuale, din motive imputabile ofertantului în cauză, fapt care a produs sau este de natură să producă grave prejudicii beneficiarilor acestuia;
d) a fost condamnat, in ultimii trei ani, prin hotararea definitiva a unei instante judecatoresti, pentru o fapta care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greseli in materie profesionala;
e) prezintă informaţii false sau nu prezintă informaţiile solicitate de către autoritatea
contractantă, în scopul demonstrării îndeplinirii criteriilor de calificare şi selecţie.”

In concluzie:
Documentatia de licitatie a avut ca obiective principale:
- scoaterea de pe piata a societatii TERMICA
- probabil, castigarea de catre o alta firma „agreata”…
1.1  RE: Primare - tot nu te linistesti >??? trimis de
(13 mar 2014, 16:50:05
Hai ca esti fraier!!!
Nu se aplica prevederile OUG34/2006...mai cauta..e vorba de alta lege care se aplica pentru concesionarea termoficarii, lege care contine alte prevederi!
2.   ,,Distratii” din PNL! trimis de
(13 mar 2014, 13:38:30
Important de stiut este ca, locuitorii orasului nu sunt multumiti cu viata din orasul lor.
,,Distratii” din PNL, sa le fie rusine ca nu vor sa se implice si iau totul in deridere, in defavoarea oamenilor si asa necajiti.
3.   Sistemul centralizat in colaps trimis de
(13 mar 2014, 14:28:57
Neplata la timp,de către primărie, a subvenţiei, neîncasarea istorică de la populaţie a serviciilor oferite, pierderile peste cele reglementate şi prinse în tarif din reţelele de distribuţie aparţinând primăriei (aflate doar în concesiunea Termica), alături de decapitalizarea cu 70 de milioane de lei, au fost principalele cauze care au condus la situaţia financiară catastrofală a societăţii.S-a mers pe foamea de mandate si lipsa de orizont tehnic si pragmatic. Foamea de mandate prin populismul ieftin al păstrării preţului gigacaloriei pentru populaţie la unul din cele mai scăzute nivele din ţară şi prin tolerarea sistematică a neplăţii serviciilor prestate de Termica. Lipsa de orizont tehnic si pragmatic prin abordarea singulară a părţii de producere , încurajând investitorul privat care va construi noua centrală , dar uitând cu totul de partea de distribuţie (abandonată în ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea, dar şi încurcată de amestecul pe lanţul de distribuţie al reţelelor publice cu capacităţile SC Termica).
4.   Sistemul centralizat in colaps trimis de
(13 mar 2014, 14:29:53
La curent electric si la gaz daca nu platesti factura esti debransat instant si apoi esti dat in judecata pentru neplata.Daca vrei sa te rebransezi platesti si rebransarea,si datoria si un fond de rulment de cateva milioane .La sistemul centralizat de incalzire caldura e moka.Sutele de acţiuni în instanţă împotriva datornicilor nu au avut nicio finalitate şi că, din cele circa 100 de asociaţii de proprietari existente în Suceava, doar 29 nu au nici o datorie la energia termică.Sistemul centralizat e stat in stat ,e un fel de falanster de la Scaieni sau un microunivers al comunismului.Fiecare consuma dupa necesitati dar nu plateste .
5.   Sistemul centralizat in colaps trimis de
(13 mar 2014, 14:31:01
Domnul Lungu ştia, de vreo 12 ani, că Termica este, „o piatră de moară de gâtul primăriei”. S-au luat niste masuri nepotrivite de-a lungul timpului care au dus la tragedia Termica.Ne referim la iniţierea de către primar, în mandatul trecut a decapitalizării SC Termica cu 75 de milioane de lei. Ne referim de asemenea, la iniţierea de către primar a demersurilor în urma cărora Termica şi-a pierdut, în favoarea primăriei, terenurile (până şi cele de sub clădiri). In mod sistematic, subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, Termica fiind silită să funcţioneze, în ultimi ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură. . Reţelele de distribuţie a energiei termice, aparţinând Primăriei, nu au fost la timp reparate şi modernizate, pierderile în reţele peste limita stabilită de autoritatea de reglementare aducând societăţii o pierdere anuală de circa cinci milioane de lei.
6.   Sistemul centralizat in colaps trimis de
(13 mar 2014, 14:32:10
Primul proces între Primăria Suceava şi administratorii judiciari de la Termica priveşte colosala sumă de 93,3 milioane de lei .Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei. Ultimul proces a plecat de la neplata subvenţiei datorate de Primăria Suceava pentru mai multe luni din cursul anului 2013. Administratorii judiciari solicită o sumă de 5.347.186 de lei cu titlu de subvenţie neachitată în perioada martie-noiembrie 2013.Deci observam sumele colosale pe care Primaria Suceava le datoreaza Termica in urma neplatii subventiilor.Mai mult Primaria l-a angajat pe Sorin Rusu, decanul Baroului de Avocaţi Suceava pentru procesele cu Termica.. Acesta va primi pentru activitatea sa suma de 75.000 de lei.Tot din banii nostri.Pai ce vina am eu ca Lungu nu a platit subventia?Sau de ce nu a platit-o ??????
7.   Sistemul centralizat in colaps trimis de
(13 mar 2014, 14:39:41
49% din populatie constituie cei racordati la sistemul centralizat.Ei nu platesc cat consuma ci platesc doar 187 lei/gigacalorie.Diferenta de 100 lei reprezinta subventia aprobata de Consiliul local.De unde se plateste subventia?Din bugetul local.In traducere libera cei 51 % din populatie care nu sunt racordati la sistemul centralizat(ciumecii)platesc o parte din ce consuma cei 49% din populatie(centralizatii).Adica in fiecare luna dau bani din buzunarul meu pentru a-i plati domnului Costica centralizatul o parte din caldura consumata.Acest lucru e imoral,ilegal si e furt pe fata.
8.   COLAPS! trimis de
(13 mar 2014, 17:03:39
Lasati sa-si rupa gatul placinta lunguiata. Problema e cum se recupereaza banii sucevenilor bagati in termoficare pana acum. Bani aruncati aiurea, termoficarea era rentabila numai cu cet-ul, iar de acolo sa functioneze numai un cazan de 420 t/h cu turbina aferenta, in perioada septembrie - aprilie. Restul perioadei pe boyler electric la fiecare consumator casnic. Ar fi fost gigacaloria sub 50 de lei si compensa cu pretul enorm dat de termoficare. Nimeni nu preia bucata cea mai paguboasa dintr-un sistem. Trebuie sa fi nebun sa bagi bani in ceva ce nu-i al tau. Acest sistem daca la dereglat placinta, apoi tot el trebuie sa-si asume raspunderea si sa-l preia tot.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei