Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mar 2014 - Anul XIX, nr. 58 (5567)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Angajaţi” la primărie

Mii de suceveni cu amenzi neplătite, trimişi de judecători să muncească în folosul comunităţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mii de suceveni care au amenzi neplătite sunt trimişi de judecători să muncească în folosul comunităţii, sancţiunile contravenţionale fiind transformate în ore de muncă în contul primăriei din localitatea în care îşi au domiciliul contravenienţii.

Deşi legea care reglementează această transformare a cuantumului amenzilor în ore de muncă există încă din 2001, autorităţile au început să o folosească tot mai des abia în ultimii ani, ajungându-se în prezent la mii de astfel de cereri adresate instanțelor de judecată din judeţ.

 

Cum se calculează

Vicepreşedintele Judecătoriei Suceava, Marcel Nechita, ne-a explicat că transformarea amenzilor în ore de muncă se face la aprecierea judecătorilor. El, de exemplu, face calculul raportat la salariul minim brut pe oră, pe ţară. Practic, cuantumul amenzii îl împarte la 5,059 de lei. Astfel, o amendă de 100 de lei  se transformă în 19,7 ore de muncă. În final, 19 ore, pentru că - explică judecătorul Nechita - ”de regulă, se rotunjește în favoarea contravenientului”.

Procedura e următoare: primăriile la care sunt înregistrate amenzi neachitate trimit procesele verbale înapoi instituţiilor ai căror reprezentanţi au aplicat respectiva sancţiune, dacă contravenienţii nu au mijloace financiare şi nici bunuri pentru a putea fi executaţi silit. Instituţiile respective sunt obligate să ceară instanțelor de judecată înlocuirea amenzilor cu munca în folosul comunității, contravenientul primind de la judecător un anumit număr de ore de muncă. Nu mai mult de 300, chiar dacă amenzile primite de respectivul reprezintă mii de ore de muncă.

 

Mii de ore de muncă pentru un singur contravenient cu zeci de amenzi neplătite din 2009

Săptămâna trecută, pe 6 martie, Judecătoria Suceava i-a găsit „serviciu” unui individ din Şcheia, Mironică Rostaş, faţă de care poliţia a cerut transformarea celor 66 de amenzi neplătite, încasate de respectivul în perioada ianuarie 2009 - iulie 2013.

Cuantumul amenzilor: 26.350 de lei (263.500.000 de lei vechi). Ore de muncă: câteva mii. Totuşi, potrivit legislaţiei, contravenientul nu poate fi pus la mai mult de 300 de ore de muncă.

La un calcul de opt ore pe zi de muncă, în cinci săptămâni contravenientul şi-a achitat amenda.

Judecătorii i-au stabilit şi „fişa postului”: activităţi de întreţinere, curăţenie şi igienizare pe raza comunei Şcheia, însă are şi posibilitatea să declare apel în 30 de zile, dacă nu e mulţumit de decizia Judecătoriei.

 

Poliţia şi Jandarmeria au primit peste 2.200 de cereri de înlocuire a amenzilor neplătite

În cursul anului trecut şi de la începutul acestui an, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a trimis judecătoriilor din judeţ nu mai puţin de 1.683 de cereri de transformare a amenzilor neplătite în muncă în folosul comunităţii.

Şi Jandarmeria Suceava le-a trimis şi le trimite forţă de muncă primarilor din judeţ: 432 de dosare în 2013, 167 în primele două luni ale acestui an.

Aşa se face că numai la Judecătoria Suceava, în 2013 s-au emis aproape 700 de mandate de executare de muncă în folosul comunităţii, iar în 2014 (ianuarie şi februarie), alte 155. 

 

„M-a prins de mai multe ori pe European cu căruţa şi mi-a pus amendă. 300 de ore de muncă am primit”

În evidenţele Primăriei comunei Pătrăuţi, localitate cu o comunitate însemnată de romi, apar o grămadă de amenzi neplătite, cu o valoare totală de aproximativ 215.000 de lei (peste două miliarde de lei vechi), din care 33.000 de lei numai anul acesta.

Viceprimarul Dănuţ Varasciuc spune că de când a preluat funcția a avut peste 100 de „angajaţi” trimişi de judecători la muncă, să-şi plătească amenzile.

„Le găsim de toate, la crăpat lemne, la curăţenie, la înlăturat zăpada când am avut probleme, la tot ceea se poate presta în folosul comunităţii”, arată vicele.

Aproape de drumul care duce în pădurea de la Pătrăuţi, are un echipaj la strâns gunoaie. Toţi cu amenzi neachitate. „Mă duc să-i pontez, câte ore a lucrat azi fiecare”, ne spune Dănuţ Varasciuc.

La faţa locului, mai mulţi tineri sortau gunoaiele de pe un câmp, gunoaie aruncate tot de membrii comunităţii lor.

Ilie Burduja a luat o amendă usturătoare mai demult şi a primit 300 de ore de muncă.

„24 de milioane amendă (n.r. - 2.400 de lei). M-a prins cu lemne, lucrez la pădure, la pădurar, şi nu aveam acte. Lemnele mi le-a confiscat şi mi-a pus amendă”, oftează Ilie, mărturisind că a găsit şi o soluţie să scape mai repede de serviciul primit de la judecători, aducând şi alte persoane să muncească pentru comunitate, în contul celor 300 de ore ale sale.

Lungu Aurel munceşte pentru a-şi achita sancţiunea de 1.400 de lei: „M-a prins de mai multe ori pe European cu căruţa şi mi-a pus amendă. Tot 300 de ore am şi eu”. 

Aurel Buşilă a scăpat doar cu 200 de lei: „M-a prins cu faetonul gol la Burdujeni. Pe unde să trec?!”

Viceprimarul Varasciuc ne spune că multe dintre amenzile care ajung la primărie sunt pe numele unor persoane care nu ar fi din comună, ci care doar figurează cu domiciliu pe buletin în Pătrăuţi. „Sunt care se ocupă cu cerşetoria pe trenuri sau alte metode de a cerşi, ei dacă fac un drum până la Timişoara sau până unde se duc, vin şi cu zece amenzi la un singur drum de ăsta”, se uită viceprimarul prin teancurile de hârtii cu evidențele amenzilor neplătite.

„Vă daţi seama că ne afectează bugetul local, pentru că banii ăştia din amenzi figurează doar scriptic, banii ăia niciodată nu o să îi avem la buget”, completează vicele de la Pătrăuţi.

 

Cine nu vrea să muncească, primeşte... amendă!

Dacă teoretic lucrurile sunt cât se poate de simple, în practică, însă, amendaţii pot chiuli bine mersi de la muncile stabilite de judecători şi ulterior de primar, pentru că nimeni nu le poate face nimic.

Iar dosarul se întoarce în instanţă, pentru că primăria trebuie să ceară înlocuirea muncii în folosul comunității cu amendă contravenţională. Adică, o luăm de la capăt. Numai în primele două luni ale acestui an au fost 22 de hotărâri în acest sens, la Judecătoria Suceava.

„E un cerc vicios, din amendă în muncă în folosul comunităţii, apoi, dacă refuză să muncească, din nou în amendă, apoi iar în muncă.... şi tot aşa mai departe”, arată spre legislaţia în domeniu judecătorul Marcel Nechita.

Iniţial, reglementările privind regimul juridic al contravenienţilor prevedeau şi măsura închisorii contravenţionale pentru cei care nici nu îşi plăteau amenzile, dar nici nu voiau să muncească în folosul comunităţii.

Închisoarea contravenţională a fost desfiinţată prin ordonanţă de urgenţă, pe motiv că nu ar fi fost constituţională.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de suceveni cu amenzi neplătite, trimişi de judecători să muncească în folosul comunităţii.
 Vizualizări articol: 3943 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Mii de suceveni cu amenzi neplătite, trimişi de judecători să muncească în folosul comunităţii5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(14 mar 2014, 19:47:12
Sa ii vedem la munca si pe baietii lui Arcadie Plamada din Radauti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei