Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mar 2014 - Anul XIX, nr. 58 (5567)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prioritate pentru tineri

Sindicaliștii din învățământul sucevean nu mai vor profesori pensionari la catedră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul Comisiei de dialog social care a avut loc recent, la Prefectura Sucevei, Uniunea Județeană a Sindicatelor “Pro-Educația” a solicitat ca persoanele pensionabile din învățământul preuniversitar să nu mai beneficieze de menținerea în activitate.

Aceștia și-au motivat cererea prin faptul că numeroși tineri care se pregătesc pentru o carieră didactică nu-și găsesc locuri de muncă în sistem, dat fiind faptul că multe posturi sunt deja ocupate de profesori pensionari.

Traian Pădureț, liderul Sindicatului “Pro-Educața”, a menționat că este de acord cu “menținerea pensionabililor acolo unde nu se vor ocupa posturile de către alte persoane în etapele de mișcare de personal (de regulă zone mai izolate ale județului, unde nu sunt candidați pe posturile didactice), dar în nici un caz în mediul urban. Menținerea în sistem a persoanelor care se pensionează trebuie să fie o excepție și nu o regulă”.

Profesorii pensionari care se întorc la catedră pot primi şi salariu (sau plata cu ora) şi pensie.

Profesorii care îndeplinesc condițiile legale de pensionare la 1 septembrie 2014 şi doresc să-şi continue activitatea ca titular în anul şcolar 2014-2015, în funcţia didactică, trebuie să depună cereri la secretariatele unităţilor de învățământ în perioada 31 martie – 10 aprilie 2014. Dacă vor să mai rămână trei ani în activitate, cât permite legea, trebuie să primească atât acceptul Consiliului de Administraţie al şcolii, cât şi pe cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. Vârsta standard de pensionare va fi împlinită, anul acesta, de bărbaţii născuţi până în septembrie 1949 şi femeile născute până în septembrie 1954. Dacă vârsta standard de pensionare va fi împlintă după 1 octombrie, dascălul are dreptul să predea încă un an şcolar.

 

Sindicatele pregătesc acțiuni în instanță

Tot în cadrul Comisiei de dialog social de la Prefectura Suceava, reprezentanții UJS “Pro-Educația” au pus în discuție problema personalului din învățământul primar, mai precis a învățătorilor care desfășoară orele de educație fizică, considerându-se că aceste ore intră în norma didactică a învățătorului.

“S-a arătat că Legea 1/2011 și contractul colectiv de muncă prevăd că aceste ore trebuie desfășurate de către profesorii de educație fizică cu studii superioare de specialitate, iar acolo unde nu este posibil, pot fi desfășurate de către învățătorul de la clasa care poate fi remunerat la plata cu ora ca necalificat”, a arătat Traian Pădureț.

Învățătorii nu sunt remunerați pentru aceste ore, drept pentru care sindicaliștii consideră că pentru rezolvarea acestei probleme trebuie să se adreseze instanțelor de judecată.

 

Asigurări pentru plata restanțelor salariale

Cât privește plata drepturilor salariale câștigate în instanță de profesorii suceveni, Prefectura Suceava le-a dat asigurări sindicaliștilor că diferența dintre suma ce trebuia primită în luna martie și cea primită efectiv va fi achitată odată cu plata salariului pentru luna mai, adică la începutul lunii iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliștii din învățământul sucevean nu mai vor profesori pensionari la catedră.
 Vizualizări articol: 3195 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 12 voturi
Sindicaliștii din învățământul sucevean nu mai vor profesori pensionari la catedră3.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
(13 mar 2014, 11:25:33
Ce a facut sindicatul in privinta CCD din SCHEIA? A fost de accord cu investitia in CA al ISJ? Banuiesc ca da, ca un hotel de care sa beneficieze si ei pentru diferite orgii sindicale e bine venit in timp ce la sate budele sunt in curte si nu au nici macar apa curenta, ca sa nu mai zicem ca majoritatea scolilor nu au aviz sanitar.
2.   Pt. FRITZ trimis de
(13 mar 2014, 11:44:58
Cred ca nu stii ce inseamna orgie! De ce nu-ti intrebi liderul tau de sindicat care te reprezinta in CA al ISJ ? Sindicatele nici nu au fost intrebate daca sunt de acord sau nu. Nu vezi, Fritz, ca nu le mai baga nimeni in seama. Ei cer, mai tipa din cand in cand si efectele se vad numai la unii... de ce oare, Fritz ?
2.1  RE: Pt. FRITZ trimis de
(13 mar 2014, 12:04:17
ORGIE = "Petrecere desfrânată cu exces de mâncare și de băutură" conform DEX.
Apoi nu sunt sindicalist si ma mir ca nu a aparut nicio pozitie a sindicatelor. Fie ca e utila investitia in hotel, fie ca nu. Daca ar fi aparut un comunicat al lor prin 2008(?) sau cand a inceput nebunia asta cu CCD, poate nu s-ar fi aruncat bani pe apa sambetei.
Asa ca ciocu mic!
3.   Inducere in eroare trimis de
(13 mar 2014, 12:41:14
Odata cu salariul pe luna mai, adica la inceputul lunii iunie se va plati A DOUA TRANSA prevazuta de legislatia in vigoare. Daca de exemplu, acum am luat 2,5% din 6,25%, iar in luna iunie ar trebui normal sa luam alti 6,25, asta inseamna ca impreuna cu diferenta din prima transa de 3,75, ar trebui sa luam 10%. MINCIUNI IN TOTALITATE!!! Siretlic ca sa ne inscriem la Examenele Nationale (bac, admitere, titularizare) ca apoi sa vedem...ce-am vazut si pana acum. Chiar nu ma asteptam la o astfel de abordare din partea domnului Paduret.
4.   Paduret, nu-i lua in deridere! trimis de
(13 mar 2014, 13:22:20
...sunt pensionari valorosi....pensionarii stiu carte, nu scriu cu greseli grosolane de ortogafie elemntara, au o bogata si valoroasa experinta, sunt constiinciosi, impun respect prin tinuta si prestatie didactica de inalta calitate si, ce e foarte important, au bun simt..
4.1  RE: Paduret, nu-i lua in deridere! trimis de
(13 mar 2014, 14:50:27
Ce sa-i explici astuia? Cine poate compara somitati de la Stefan cu unii fosti repetenti sau care au picat la examenele de grad care ar vrea sa le ia locul. Paduret, ca parinte, cu cine ai vrea sa faca copilul ore?
5.   Este o vreme pt. toate... trimis de
(13 mar 2014, 14:55:39
Din cate stiu, in Comisia de Dialog Social sunt invitate toate organizatiile sindicale. Stie cineva daca au participat toate sindicatele sau numai unii au hotarat pentru toti?! Nu cred, totusi, ca Prefectura invita numai pe unii. Ar fi o discriminare.
Cat despre pensionari - toata stima si respectul. Va veni si vremea noastra...sper sa ajungem si noi, cei mai tineri, la varsta de pensionare! Daca noua, cand eram debutanti nu ni se dadea o sansa...nu vb acum. Nimeni nu primeste nimic fara ...nimic. E bine sa incurajam mai departe ,,mica atentie,, ? Se vorbea doar de un lucru : exceptia sa nu devina regula !!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei