Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mar 2014 - Anul XIX, nr. 52 (5561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În instanţă

Două familii se bat pe averea unei bătrâne care zace moartă, de două săptămâni, la morgă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cadavrul unei bătrâne zace la morga Spitalului Judeţean Suceava de aproape două săptămâni, pentru că două familii se ceartă în instanţă care să o înmormânteze. Miza acestei dispute de adjudecare a funeraliilor răposatei este de fapt averea rămasă de pe urma acesteia, avere care nu este deloc de neglijat: o casă cu teren în Plopeni, gard în gard cu biserica, chiar la marginea DN 29 Suceava - Botoşani, şi alte suprafeţe de teren. În total, aproape două hectare de teren.

 

Spitalul nu le dă mortul până nu vin cu hotărâre judecătorească

Teodora Pavăl, din Plopeni, şi-a dat ultima suflare în Spitalul Judeţean Suceava, pe data de 21 februarie 2014, la 73 de ani. Nu avea copii, iar soţul îi murise în urmă cu mai mulţi ani. Doar nişte fraţi, cu care însă nu ar fi fost în relaţii bune.

Trupul neînsufleţit a fost dus la morgă, iar la scurt timp reprezentanţii unităţii medicale s-au trezit nu cu una, ci cu două familii, fiecare cerând să-i fie încredinţat cadavrul bătrânei.

Una dintre familii a arătat un contract de vânzare-cumpărare pe averea bătrânei, încheiat acum 12 ani, cu clauza de întreţinere şi uzufruct viager, inclusiv obligaţia de înmormântare, cealaltă, testament de la defunctă, prin care aceasta i-a lăsat cu limbă de moarte toată moştenirea ei şi cererea de a o îngropa creştineşte.

În aceste condiţii, cei de la spital i-au trimis în instanţă, să stabilească judecătorii cine ia mortul şi îl duce la groapă.

„Aşteptăm un răspuns din partea justiţiei pentru a putea încredinţa familei care va primi acest drept corpul decedatei. În momentul în care vom primi respectiva hotărâre judecătorească, se va elibera de îndată cadavrul”, explică directorul medical al Spitalului Judeţean, doctorul Tiberius Brădăţan.

 

Scandal şi la înmormântarea soţului bătrânei

Corina şi Mihai Iacob, una dintre familiile care se luptă în instanţă pentru a se ocupa de ultimul drum al bătrânei, dar, evident, şi de averea acesteia, arată că în 2002 au încheiat cu defuncta, Teodora Pavăl şi soţul acesteia, Vasile Pavăl, (n.r.-decedat în 2007), un contract de vânzare cumpărare pe bunurile lor, cu clauză de întreţinere şi uzufruct viager.

În contract era stipulat că atâta timp cât trăiesc cei doi bătrâni, soţii Iacob au grijă de ei, le asigură tot ceea ce au nevoie, iar când moartea îi va lua pe lumea cealaltă pe soţii Pavăl, cumpărătorii vor deveni proprietarii de drept ai bunurilor imobile stabilite prin respectivul contract.

La aproape un an de la încheierea acelui document, au apărut însă neînţelegerile între familia Iacob şi soţii Pavăl, ajungându-se până într-acolo încât bătrânii le-au interzis Corinei şi lui Mihai Iacob să le mai calce ograda.

Au ajuns şi în instanţă, unde după ani de procese, judecătorii au decis să înlocuiască clauza de întreținere din contract cu oferirea unei sume lunar (700 de lei) de către familia Iacob soţilor Pavăl.

Scandal a fost şi la înmormântarea lui Vasile Pavăl, în 2007, când, poveşteşte Viorica Tipu, din cealaltă tabără care revendică averea Teodorei Pavăl, aceasta din urmă i-a dat afară din curtea ei pe soţii Iacob, care veniseră să aducă o coroană la căpătâiul soţului decedat.

De cealaltă parte, soţii Iacob spun că au trimis atunci 1000 de lei, un sprijin pentru înmormântare, însă bătrâna a refuzat banii. 

 

„Au vrut doar să o jecmănească. Cât a stat în spital bătrâna, nu au fost cinci minute pe la ea”

  La câteva ore după moartea Teodorei Pavăl în Spitalul Judeţean, la morgă s-a prezentat şi Viorica Tipu şi soţul ei, Constantin Tipu. Aceştia aveau buletinul bătrânei, dar şi un testament, prin care bătrâna le-a lăsat toată averea ei, cerându-le să o îngroape cum se cuvine.

„Eu de trei ani de zile, cu maşina mea, pentru că am carnet de conducere, am plecat şi i-am făcut toate dorinţele acestei femei, m-am dus după medicamente, m-am dus la Diabet, am dus-o în spital, am adus-o, am îngrijit-o... Ultima dorinţă a defunctei a fost aşa, mi-a dat toate cheile de la casă, mi-a dat un testament care a fost ultima dorinţă a ei, în care scrie aşa: fără nici un drept de moştenitor, decât eu...”, arată şi Viorica Tipu.

Femeia susţine că soţii Iacob au urmărit doar să le ia averea bătrânilor: „Au vrut doar să o jecmănească. Nu au întreţinut-o. Niciodată nu au întreținut-o. Cât a stat în spital bătrâna, nu au fost cinci minute pe la ea”.

Viorica Tipu şi soţul ei, Constantin Tipu, povestesc că bătrâna le-a dat lor toate actele, precum şi cheile de la casă.

De cealaltă parte, Corina Iacob explică şi de ce nu a putut merge la spital, când era internată bătrâna: „I-aş fi făcut mai mult rău. Ea nu ne lăsa nici să intrăm în curte, erau acele neînţelegeri între noi. Ea (n.r.-Viorica Tipu) a cocoloșit-o cum a ştiut ea şi a putut să-i tragă buletinul înainte ca bătrâna să moară. Eu am ajuns la spital cred că în termen de o oră (n.r.- după deces), pentru că ne-au anunţat nepoţii defunctei, să ridicăm trupul, dar nu aveam buletinul ei”.

 

Surpriză la Judecătorie. Cererile ambelor familii au fost respinse

Pentru a vedea cine va lua trupul neînsuflețit de la morgă, cele două părţi s-au adresat instanţei, cerând acest lucru prin ordonanţă preşedinţială (procedură rapidă în instanţă)

Cererea familiei Iacob s-a judecat marţi, în contradictoriu cu Spitalul Judeţean, cei doi soţi cerând unităţii medicale să le permită să ridice cadavrul de la morgă. Cererea a fost considerată neîntemeiată şi, ca atare, respinsă.

Ieri, în sala de judecată cele două tabere s-au întâlnit din nou. De data acesta, Viorica Tipu a cerut prin instanţă obligarea soţilor Iacob să-i permită să ia mortul de la morgă şi să-l îngroape cum se cuvine.

Şi această cerere a fost respinsă. De ce? Numai judecătorii ştiu, iar motivările deciziilor date nu au fost încă redactate.

 

„Şi unde duc mortu'?”

Cele două tabere au la dispoziţie acum, după respingerea cererilor lor, căile de atac sau înaintarea unor alte acţiuni în instanţă.

Cert e că cel puţin în următoarele zile, trupul neînsufleţit al Teodorei Pavăl va rămâne la morgă.

De vreun  consens între cele două familii, nici nu se pune problema.

Constantin Tipu, soţul Vioricăi Tipu, nici nu vrea să audă de un eventual câştig în instanţă al familiei Iacob. „Şi unde duc mortu'? Pe mine nu mă poate obliga legea să le dau cheile (n.r. - de la casa bătrânei)”, spune ferm bărbatul.

 

„De râsul lumii... în Postul Mare”

La casa soţilor Pavăl e pus doliul deasupra uşii de la intrare. Lipseşte mortul.

Prin Plopeni, mai tot satul ştie povestea. „De râsul lumii ... în Postul Mare”, îşi face cruce o săteancă.

Ilie Găinaru locuieşte chiar lângă casa soţilor Pavăl. El e de părere că tot balamucul s-a petrecut chiar din cauza decedatei: „Nu are copii, dar are fraţi, nepoţi, putea să le lase lor moştenirea”.

Bărbatul povesteşte că la scurt timp după moartea Teodorei Pavăl i-a văzut pe soţii Tipu la casa acesteia: „A tras maşina aicilea, la poartă, şi ea cu bărbat-su cărau din casă... i-au luat toate lucrurile din casă”, declară vecinul.

Una peste alta, scandalul dintre cele două tabere e doar la început, ambele părţi fiind convinse că merită să primească casa şi terenurile bătrânei.

Acum, cine şi cum are dreptate vor stabili judecătorii.

Dar cu mortul, cum rămâne? De fapt, rămâne. La morgă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două familii se bat pe averea unei bătrâne care zace moartă, de două săptămâni, la morgă.
 Vizualizări articol: 8926 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.18/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 11 voturi
Două familii se bat pe averea unei bătrâne care zace moartă, de două săptămâni, la morgă3.2511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei