Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mar 2014 - Anul XIX, nr. 50 (5559)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Veşti proaste

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava nu va acorda noi gradaţii de merit în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava nu va acorda, în 2014, noi gradaţii de merit oamenilor merituoşi din sistemul de învăţământ preuniversitar. Mai exact este vorba despre dascălii care au sperat că în acest an vor intra în rândul beneficiarilor şi care, potrivit ultimelor decizii, vor mai trebui să aştepte încă un an pentru a depune dosarele pentru concurs.

Gradaţia de merit reprezintă25% din salariul de bază şi este acordată profesorilor care dovedesc implicare în activităţile de la clasă, care au obţinut performanţe deosebite şi distincţii în cadrul competiţiilor şcolare ca urmare a pregătirii elevilor.

 

Motivarea deciziei

Instituţia suceveană a trimis, la finele lunii februarie, o circulară şcolilor din judeţ prin care transmite următoarele: „În anul 2014 nu se vor acorda gradaţii de merit. Cei care au primit gradaţii în anul 2010 vor ieşi din drepturi în anul 2015 (n.r. - faţă de 2014, cum prevederea vechea metodologie). Astfel, în anul 2014, procentul de 16% este realizat integral”.

Mai exact, anul acesta se suprapun două serii de profesori cu gradaţii, cei care primesc gradaţia timp de cinci ani şi cei care primesc timp de patru ani, aşa cum explică insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt al IŞJ Suceava. În concluzie, dascălii care vor să obţină acest spor vor trebui să aştepte momentul în care colegii care beneficiază deja de gradaţii de merit vor ieşi din plată.

„În prezent, gradaţiile de merit se acordă pe o perioadă de cinci ani, faţă de patru ani, cum prevedea o metodologie mai veche. Vorbim de o schimbare a metodologiei, schimbare care şi-a făcut acum efectul”, a mai precizat Laura Hacman.

Potrivit „Metodologiei şi criteriilor privind acordarea gradaţiei de merit în învăţământul preuniversitar”, se acordă acest spor pentru 16% din totalul posturilor didactice existente la nivelul Inspectoratului Şcolar, procent care în Suceava este deja atins.

 

Sindicaliştii spun că nu au fost consultaţi

Liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia”, Traian Pădureţ, a declarat că situaţia nu este unitară la nivel naţional, dat fiind faptul că în unele judeţe se vor mai acorda aceste sporuri. 

Mai mult de atât, acesta a menţionat că din circulara transmisă de IŞJ Suceava se înţelege că decizia suspendării concursului de gradaţii de merit, din acest an, s-a luat de către instituţie şi sindicatele din învăţământ în cadrul unei comisii paritare.

„În document se specifică faptul că această hotărâre a fost luată în comisia paritară din 21.02.2014 la care au participat şi sindicatele. Ori trebuie să precizăm că pe noi, reprezentanţii Sindicatului <Spiru Haret>, nu ne-a invitat nimeni la discuţii. Liderii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava au fost convocaţi, nu şi noi”, a mai explicat Pădureţ.

 

Dosare stufoase şi concurenţă mare pentru gradaţii

Gradaţia de merit reprezintă o modalitate de suplimentare a veniturilor, astfel că, an de an, numărul dascălilor care îşi burduşesc dosarele de documente pentru a se înscrie la concurs este foarte mare.

În 2012, 504 profesori din judeţ au depus dosare, 348 dintre acestea fiind aprobate. În 2013, dintre cele 548 de dosare depuse pentru obţinerea gradaţiei de merit, 333 au fost aprobare de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

În perioada 2010-2013, 1.293 de gradaţii au fost în plată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava nu va acorda noi gradaţii de merit în acest an.
 Vizualizări articol: 3214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava nu va acorda noi gradaţii de merit în acest an4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Scolile din....Giudet...! trimis de
( 4 mar 2014, 11:56:08
Oare cate sute de mii de analfabeti- poate milioane, vor mai ajunge ca sa-si dea seama cineva ca...trebuie facuta o reforma./..numai pe baza de competenta...! De ani de zile...rezultatele la evaluari, bacalaureat, etc...sunt catastrofale...si toate lumea vrea...eminenta, bani...si iar bani... Nu vreau sa va spun.....cum vor arata rezultatele de la....simulari.... si cele de la bacalaureat...!
Prea multi bani...ptr incompetenta....!!!
2.   Frauda trimis de
( 4 mar 2014, 12:20:47
Anul trecut s-au luat gradatii cu carul la matematica si inginerie. PRIETENII stiu de ce. Sunt specialitati la care in mod fraudulos a fost micsorat numarul gradatiilor, desi legea spune clar ca 16% se aplica LA TOATE DISCIPLINELE. Unii si-au facut plinul, asa ca...Dumnezeu si PSD cu mila.
3.   Clanta mai mica. trimis de
( 4 mar 2014, 15:23:19
Dupa mine as da gradatiile de merit in functie de rezultatul unui ciclu de invatamant, adica dupa procentul de reusita la capacitate si bacalaureat. Restul sunt manareli si sper sa mai apara un Funeriu. Regret ca s-a schimbat programa scolara de pe vremea lui ceasca, trebuia scos tot ce tinea de PCR si adaugat discipline care sa reflecte stiinta moderna. Nu cred ca matematica comunista era mai inferioara dacat cea actuala.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei